Reseptit

Bouillabaisse eli ranskalainen kala-äyriäiskeitto

Ranskalainen kala-äyriäiskeitto nautitaan valkosipulimajoneesin ja leivän kanssa. Annokseen lisätään myös grillattuja äyriäisiä tai kalapaloja.
Teksti: Taina Salovaara

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

0

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

liemi:

  • 1 kg kuorimattomia katkarapuja
  • 1 sipuli
  • 1/2 fenkolia
  • 1 porkkana
  • 1 palsternakka
  • 3–4 valkosipulinkynttä
  • 0.5 dl tomaattipyreetä
  • 400 g tomaattia
  • 4 timjamin oksaa
  • 1 nippu tilliä
  • 3 laakerinlehteä
  • 1 tähtianis
  • 5 dl valkoviiniä
  • 1 l kalalientä +1 l vettä

keittoon:

  • 1 peruna
  • 1 porkkana
  • 100 g valkoista kalaa
  • 100 g kuorittuja katkarapuja
  • (30 g sardellifileitä)
  • 0.5 g sahramia

annoksiin:

  • paahdettuja äyriäisiä ja/tai kalaa maun mukaan

Valmistusohje

1. Sulata katkaravut. Kuumenna rapuja ja paloiteltuja kasviksia öljytilkassa isossa kattilassa, kunnes juurekset vähän pehmenevät ja saavat väriä. Lisää paloitellut tomaatit ja jatka kuumennusta jonkin aikaa.

2. Lisää mausteet, viini, vesi sekä kalaliemi. Hauduta kannen alla hiljalleen noin 30 minuuttia. Siivilöi liemi.

3. Pane kattilaan paloitellut perunat ja porkkanat sekä kalafileet. Kaada päälle liemi ja hauduta, kunnes juurekset pehmenevät.

4. Lisää kuoritut katkaravunpyrstöt, sardellifileet ja sahrami. Soseuta keitto ja tarkista maku.

5. Tarjoa keitto grillatuilla äyriäisillä ja/tai kalapaloilla höystettynä leivän ja aiolin eli valkosipulimajoneesin kanssa.

X