Reseptit

Farinata

Farinata eli socca on kikhernejauhoista valmistettu pannukakun kaltainen leipä, joka tässä ohjeessa höystetään ronskisti kasviksilla ja silataan lopuksi oliiveilla sekä parmesaanilla. Farinatan voi tehdä myös yksinkertaisempana versiona, vain suolalla ja öljyllä maustettuna. Tukholmalaisissa ravintoloissa farinata ja socca ovat trendikkäitä keittojen ja salaattiannosten lisukkeita.

Teksti:
Taina Salovaara
Kuvat:
Laura Riihelä

Valmistusaika

30-60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

6

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Taikina

  • 150 g (21/2 dl) kikhernejauhoja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 4 dl vettä
  • 1/2 tl hienoa merisuolaa
  • 1 rkl rosmariinin neulaisa

Kasvikset

  • 1 pieni punasipuli
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 12 kirsikkatomaattia

Paperin voiteluun

  • 2 tl oliiviöljyä

Viimeistelyyn

  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl hiutalesuolaa
  • 12 oliivia
  • (1 dl parmesaanijuustoa raastettuna)

Valmistusohje

Farinata tehdään helposti näin:

1. Vatkaa kikhernejauhot ja öljy kylmän veden joukkoon. Lisää suola. Taikina on kuin ohutta lettutaikinaa. Anna tekeytyä tunti. 

2. Valmistele kasvikset taikinan tekeytyessä. Leikkaa punasipuli viipaleiksi, kääntele joukkoon oliiviöljyä. Puolita tomaatit. Laita kasvikset uunivuokaan ja paahda niitä 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

3. Peitä pyöreä (28 cm) tai suorakaiteen muotoinen (25 x 30 cm) vuoka leivinpaperilla. Öljyä paperi. Sekoita hienonnettu rosmariini taikinaan ja kaada taikina vuokaan. Kypsennä leipää 225 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

4. Valuta öljy lämpimän leivän pinnalle. Lisää suola, oliivit ja paahdetut kasvikset. Viimeistele farinata halutessasi raastetulla parmesaanilla ja tarjoa paprika-tomaattikeiton kanssa.

Vinkki! Farinatan voi tehdä myös yksinkertaisempana versiona, vain suolalla ja öljyllä maustettuna. Kikhernejauhot löytyvät ruokakaupoissa joko jauhohyllystä tai gluteenittomien tuotteiden hyllystä. Jauhoja myydään myös luontaistuotekaupoissa ja etnisissä puodeissa.

farinata
Farinata tunnetaan Provencessa nimellä socca.

Ohje on julkaistu Anna-lehdessä 8/2024.

Lue lisää Kotiliesi.fi: Vegaaninen pannukakku

X