Reseptit

Hirvipaisti

Hirvipaisti on riistaruokien aatelia. Valmistus ottaa aikansa, mutta maku palkitsee. Lisänä maistuu kermakastike.

Teksti:
Maarit Cederberg
Kuvat:
Kari Hautala

Valmistusaika

yli 2h

Vaikeusaste

Vaativa

Annosmäärä

12

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

Hirvipaisti

  • 2 kg hirvipaisti jäisenä

Esimaustaminen

  • 2 rkl katajanmarjoja
  • 2 rkl rosmariinin lehtiä
  • 8 laakerinlehteä
  • 2 tl karkeaa merisuolaa

Mausteliemi

  • 3 l vettä
  • 1/2 dl karkeaa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl katajanmarjoja
  • 3 rkl mustapippuria
  • 1 rkl valkopippuria
  • 1 rkl viherpippuria
  • 4 laakerinlehteä
  • 1 dl pihlajanmarjoja

Hyytelö

  • 4 dl punaista mehua
  • 2 liivatelehteä

Kermakastike

  • 100 g voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 4 dl vettä
  • 2 dl paistista valunutta lientä
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl pihlajanmarjoja tai punaista marjahyytelöä
  • 1 tl hunajaa
  • (suolaa)

Valmistusohje

Hirvipaisti tehdään näin:

1. Ota paisti pakastimesta huoneenlämpöön, poista pakkauksesta. Sekoita esimausteseos. Hiero katajanmarjat, rosmariini ja laakerinlehdet sekä karkea suola kylmän paistin pintaan. Aseta paisti kookkaaseen kulhoon ja peitä kannella. Anna sulaa kokonaan mausteineen.

2. Sulattamisen jälkeen kytke uuni 85-asteiseksi. Varaa 1 katajanoksa uunipellille ritilän alle. Nosta sula paisti valumaan hetkeksi uuniritilän päälle.

3. Kääri paisti folioon tai kasteltuun voipaperiin, tuikkaa paistomittari paistin paksuimpaan osaan. Aseta paistipaketti uuniritilälle uunipellin päälle.

4. Varaa paistoaikaa vähintään viisi tuntia tai yön yli. Jos haluat lyhentää paistoaikaa, nosta uunin paistolämpötila 120 asteeseen kolmen paistotunnin jälkeen. Kun sisälämpö on 58 astetta, voit nostaa paistin huoneenlämpöön. Anna paistin jäähtyä. Ota paistin oma paistoliemi talteen ja siivilöi se kattilaan kermakastikeliemeksi.

5. Valmista mausteliemi. Mittaa vesi kattilaan, lisää suola, sokeri, katajanmarjat, laakerinlehdet ja pippurit sekä syksyiset pihlajanmarjat kuivahtaneena tai pakasteena. Kiehauta liemi. Anna jäähtyä.

6. Upota kääreestä paljastettu kypsä paisti mausteliemeen ja anna maustua muutaman tunnin ajan. Säilytä paisti kylmässä tilassa liemineen. Valuta ja hyytelöi pinta.

7. Valmista hyytelö. Kuumenna 4 dl punaista mehua ja lisää kaksi kylmässä vedessä pehmitettyä liivatelehteä. Sekoita kunnes liivate sulaa. Valele hyytelö kylmän paistin pintaan ja koristele katajanmarjoin ja karpaloin tai puolukoin. Laakerinlehtikimppu aateloi paistin juhlavaksi.

8. Kermakastike: Kuumenna pannulla voi, vehnäjauhot ja anna jauhojen paahtua voisulassa pähkinäiseksi. Lisää paistista kertynyt paistoliemi, sekoita, tarkista maut ja ohenna tarvittaessa tilkalla kuumaa vettä. Lisää lopuksi kuohukerma suurustettuun kastikkeeseen ja tarjoa kastikekannusta.

Katso myös: Hirven paahtopaistia, punajuuri-sinihomejuustopyree ja ruusukaalia

Katso myös Kotiliesi.fi: Hirvipata

X