
Pähkinä-porkkanasämpylät ja kotijuustoa
Porkkana tekee sämpylöistä meheviä ja tuo niihin lisää kuituja sekä tietenkin makua. Itsetehty kotijuusto on raikkaan maukasta.
Ainekset
Sämpylätaikina
- 5 dl vettä
- 1 tl suolaa
- 2 rkl siirappia
- 1 pss kuivahiivaa
- n. 12 dl täysjyvävehnäjauhoja
- 5 dl porkkanaraastetta
- 2–3 rkl rypsiöljyä
- 1 dl pähkinöitä rouhittuina
Kotijuusto
- 1 1/2 l kevytmaitoa
- 1 l piimää
- 3 kananmunaa
- 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl sokeria
- 1/2 sitruunan mehu
Valmistusohje
1. Lämmitä vesi hieman kättä lämpöisemmäksi ja sekoita joukkoon suola, siirappi ja kuivahiiva. Lisää puolet jauhoista ja porkkanaraaste, sekoita tasaiseksi. Lisää sitten öljy ja pähkinät sekä jauhoja niin, että taikinasta tulee kimmoisaa, mutta ei liian kuivaa. Kohota taikinaa noin 30 minuuttia lämpimässä paikassa. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa se 12:een palaan. Pyöritä palat sämpylöiksi ja kohota vielä toiset 30 minuuttia.
2. Ripottele sämpylöiden pinnalle täysjyvävehnäjauhoja ja leikkaa pinnoille viiltoja veitsellä tai saksilla. Paista 200-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia. Tarjoile sämpylät kotijuuston ja tuoreiden kasvisten kera.
3. Kotijuuston valmistus: Kuumenna maito kattilassa. Sekoita kulhossa piimä ja kananmunat. Kaada lähes kiehuvan maidon joukkoon muna-piimäseos hyvin vatkaten. Anna seoksen heroittua miedolla lämmöllä (älä keitä) ja kerää juustomassa reikäkauhalla kulhoon, sekoita joukkoon suola, sokeri ja sitruunamehu ja lusikoi seos harsolla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään.
4. Peitä harsolla tai kelmulla ja nosta jääkaappiin tekeytymään yön yli. Laita päälle jokin kevyt paino. Voit myös sekoittaa siivilässä valutetun juustomassan raejuustomaiseksi seokseksi ja käyttää sitä leivän päällä tai salaateissa ja keittojen kera.
Katso myös:
Porkkanasämpylät, Ruoka.fi
Grillatut munakoisoleivät kotijuuston kera, Ruoka.fi
Juustoskonssit, Kotiliesi.fi
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous