
Wellingtonin filee
Kun kaipaat juhlavaa liha-ateriaa, kokeile ruokaklassikko Wellingtonin fileetä. Rapea voitaikinakäärö kätkee sisällensä mehukkaan naudan sisäfileen.
Ainekset
Beef Wellington eli Wellingtonin pihvi
- noin 1 kg naudan sisäfileetä
- 1 1/2 tl suolaa
- 1/2 tl rouhittua mustapippuria
Paistamiseen
- voi-öljyseosta
Taikina
- 400 g voi- tai lehtitaikinaa
Täyte
- 400 g herkkusieniä
- 2 salottisipulia
- 1 rkl voita
- 1 valkosipulinkynsi
- 1/2 dl hienonnettua persiljaa
Lisäksi
- 8 ilmakuivattua kinkkua
Voiteluun
- 1-2 keltuaista
- 1 1/2 rkl vettä
Valmistusohje
Beef Wellington eli Wellingtonin filee tai Wellingtonin pihvi tehdään näin:
1. Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista täyte. Hienonna herkkusienet ja sipulit pieneksi silpuksi. Kuullota kuivalla ja kuumalla pannulla ensin sieniä, kunnes niistä irtoaa suurin osa nesteestä.
2. Lisää hienonnetut sipulit ja voinokare ja kuullota muutama minuutti lisää. Anna seoksen jäähtyä. Lisää jäähtyneeseen sieniseokseen hienonnettu persilja.
3. Hiero mausteet huolellisesti fileen pinnalle ja ruskista huoneenlämpöinen filee voi-öljyseoksessa kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Nosta jäähtymään.
4. Lado ilmakuivatut kinkut kelmun päälle lomittain mattomaiseksi levyksi. Painele päälle jäähtynyt sieniseos tasaiseksi ja tiiviiksi levyksi ja nosta pinnalle hieman jäähtynyt, ruskistettu filee.
5. Kääri filee kelmun avulla kinkkulevyn ja sienimassan sisään. Kiristä tiukalle rullalle ja nosta jääkaappiin 20–30 minuutiksi.
6. Kauli sulanut taikinalevy jauhotetulla pöydällä noin 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Poista fileestä kelmu ja nosta filee taikinalevyn keskelle. Voitele taikinalevyn reunat keltuais- vesiseoksella.
7. Käännä taikinalevyn pitkät reunat ensin fileen päälle. Poista tarvittaessa päädyistä ylimääräistä taikinaa ja painele lyhyet sivut huolella kiinni fileen päälle.
8. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Aseta taikinoitu fileekäärö saumapuoli alaspäin leivinpaperilla päällystetylle uuninpellille. Voitele pinta keltuais-vesiseoksella.
9. Viillä terävällä veitsellä pintaan muutamia koristeviiltoja. Aseta Wellingtonin paksuimpaan kohtaan paistomittari. Paista 200-asteisessa uunissa, kunnes fileen sisälämpötila näyttää 52–58 astetta. Anna fileen vetäytyä 15 minuuttia ennen sen leikkaamista annospaloiksi. Nauti Beef Wellington punaviinikastikkeen kanssa.
Vinkki! Taikinakuoren sisällä kypsenettävän fileen sisälämpötila nousee vetäytyessään vielä 5-8 astetta, joten juuri oikeanlaisen kypsyyden samiseksi käytä digitaalista lihalämpömittaria.
Lisää mehevää naudanlihaa kera herkullisten lisukkeiden:
Yrtti-anjovismarinoitua kuvepaistia ja lämmintä salaattia
Kokonaisena paistettu filee, Hasselbackan perunat ja rakuunaporkkanat
Entrecote ja karamellisoidut kasvikset
Katso myös Kotiliesi.fi: Näin tehdään teriyakimarinoitu paahtopaisti
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous