Reseptit

Ylellinen rapupasta

Nimensä mukaisesti ylellinen ja tyylikäs vierasruoka sekä raaka-aineiltaan että maultaan. Aikaa ruoan valmistukseen kuluu tovi, mutta lopputulos on vaivannäön väärti.

Teksti:
Taina Salovaara ja Katri Schröder
Kuvat:
Jukka Pakarinen/Otavamedia

Valmistusaika

yli 60 min

Vaikeusaste

Keskitaso

Annosmäärä

4

Arvostelu

Kiitos

Ainekset

  • 500–600 g tagliatellea
  • 1 pkt pakasterapuja
  • 3 dl kuohukermaa
  • 50 g voita
  • 5 dl vähähappoista valkoviiniä
  • 1/4 dl konjakkia
  • 4 salottisipulia
  • 2 porkkanaa
  • 1 pala juuriselleriä
  • 2 sellerinvartta
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 mieto punainen chilipalko
  • runsas 3 rkl tomaattipyreetä
  • sahramia, suolaa, valkopippuria
  • persiljaa ja tilliä
  • 150 g vastaraastettua parmesaania

Valmistusohje

1. Sulata ravut pakkauksen ohjeen mukaan. Irrota sulaneista ravuista pyrstöt ja kuori ne. Säästä kuoret lientä varten. Pane pyrstölihat maustumaan jääkaappiin tillisilpun kanssa. Irrota ravuista sakset ja selkäpanssarit, säästä ne lientä varten.

2. Silppua sipuli. Halkaise chili, poista siemenet ja viipaloi palko. Silppua sellerinvarret, raasta porkkanat ja selleri.

3. Sulata voi isossa, paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota sipuli pehmeäksi rasvassa, lisää chili, juuresraaste, varsisellerisilppu ja murskattu valkosipulin kynsi. Lusikoi sekaan tomaattipyree ja kuumenna sekoitellen muutamia minuutteja.

4. Lisää lämpöä ja kaada konjakki kattilaan. Anna seoksen kiehua reippaasti hetki. Kaada kattilaan valkoviini, keitä edelleen muutamia minuutteja. Lisää kattilaan ravunkuoret ja kerma. Hauduta miedolla lämmöllä kannen alla noin 25 minuuttia.

5. Puserra liemi tiukasti painellen metallisiivilän läpi niin, että saat maut mahdollisimman hyvin talteen kastikkeeseen. Lisää liemeen sahrami. Keitä valmista rapulientä kokoon, kunnes jäljellä on noin puolet alkuperäisestä määrästä. Tarkista kastikkeen maku ja viimeistele pippurilla. Älä enää lisää liikaa suolaa, koska sekä ravunpyrtstöt että parmesaani ovat suolaisia.

6. Keitä pasta kevyesti suolatussa vedessä. Kaada valutetun pastan joukkoon kastike, lisää parmesaani ja ravunpyrstöt. Silppua päälle persiljaa ja tilliä. Tarjoa ruoka tulikuumana.

Resepti: Petter Korkman

Katso myös:

Sitruunainen katkarapupasta, Ruoka.fi

Pinaatti-katkarapupasta, Ruoka.fi

Katkarapu-kirsikkatomaattipasta, Kotiliesi.fi

 

X