Ruoka

5 x joulukinkku – valitse suosikkisi tuoreesta valmiiseen

Kinkku on joulupöydän kunkku, sillä seitsemän kymmenestä suomalaisesta kotitaloudesta hankkii joulukinkun. Poimimme kinkunpaistajalle viisi kotimaista vaihtoehtoa kauden kinkuista sekä makoisimmat joulukinkun paistovinkit.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia, Valmistajat

Kinkku on joulupöydän kunkku, sillä seitsemän kymmenestä suomalaisesta kotitaloudesta hankkii joulukinkun. Poimimme kinkunpaistajalle viisi kotimaista vaihtoehtoa kauden kinkuista sekä makoisimmat joulukinkun paistovinkit.

Viime vuosina ostettujen joulukinkkujen keskikoko on hieman pienentynyt ja erityisesti 3-5 kilon luuttomat kinkut ja rullat ovat kasvattaneet suosiotaan.

Joulukinkkuja on saatavilla erikokoisina, potkalla ja ilman, luullisena ja luuttomana sekä hieman erilaisella suolauksella.

3 x tuoreet kinkut

Tuoreet joulukinkut HK, Atria, Snellman

HK:n tämän joulun uutuuskinkku on Mestarin juhlakinkku. Luuton kinkku on käsityönä muotoiltu ja sen sisältä on poistettu rasvaa, kinkussa on näin vähemmän silavaa kuin perinteisissä juhlakinkuissa. Kinkun nahka on muotoiltu 25×10 cm kokoiseksi ”hatuksi”. Mestarin juhlakinkku on 3-4,5 kilon painoinen ja soveltuu pienemmän seurueen joulupöytään, kun kinkkua halutaan syödä useamman kerran. Mestarin juhlakinkun lihapitoisuus on 83 %.

Atrian suosituin kinkku on seitsemänkiloinen viljapossun harmaasuolattu potkallinen juhlakinkku. Yhä useamman Atrian joulukinkun pakkauksessa ostaja näkee tuottajatilan nimen. Kinkun lihapitoisuus on 85%.

Snellmanin maatiaispossun viiden kilon juhlakinkku tehdään perinteisellä menetelmällä. Kinkkujen annetaan levähtää harmaasuolauksen jälkeen vuorokausi ennen pakkaamista. Näin ylimääräinen suolaneste valuu kinkuista. Kinkun lihapitoisuus on 83 %.

2 x pakastekinkut

pakastekinkut

Pakastetun kinkun sulatusaikataulu kannattaa suunnitella etukäteen. Parasta pakastetusta kinkusta tulee, kun sen antaa sulaa hitaasti kylmiössä tai jääkaapissa omassa pakkauksessaan.

Atrian noin 2,5 kilon Viljaporsaan Kinkkurulla on nahaton ja myydään pakasteena. Se sopii hyvin pariskunnan joulupöytään. Kinkkurullan lihapitoisuus on 87%.

Isommalle seurueelle sopii HK:n potkallinen Rypsiporsas Juhlakinkku, joka myydään myös pakasteena. Kooltaan kinkku on 6,5 – 8,5 kiloa. Tämän juhlakinkun sulattamiseen kannattaa varata aikaa noin neljä vuorokautta kinkun koosta riippuen.

2 x valmiit kinkut

valmiit kinkut

Kun haluat päästä joulukinkun makuun todella helpolla voit napata kaupan tiskistä valmiit vaihtoehdot.

HK Joulun juhlakinkku myydään valmiiksi viipaloituna. Pakkauksen koko on kaksi ja puoli kiloa.

Atrian valmiskinkku uutuus on perinteinen harmaasuolattu joulukinkku. Kinkku on valmiiksi siivutettu ja myydään 400 gramman pakkauksissa. Se sopii pienen perheen joulupöytään.

Minkä kokoinen kinkku?

  • Pieni, luuton juhlakinkku (2–3 kiloa) sopii pienille perheille
  • Keskikokoinen kinkku (4–8 kg) sopii isommille perheille, joille kinkku maistuu useampana päivänä eikä kinkun tähteistä tehty hernekeittokaan kauhistuta
  • Perinteinen iso kinkku (10–12 kg) on hyvä valinta, kun ruokailijoita on paljon ja kinkkua aiotaan syödä useana päivänä.

Jos kinkun koko mietityttää, laske Kotilieden kinkkulaskurilla kuinka suuren kinkun hankit!

Katso myös:

Perinteinen joulukinkku

Joulukinkun paistovinkit

Perinteinen joulukinkku

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto/Taloustutkimus 11/2014/Lihatiedotus/11/2014

 

X