Ruoka

Vihdoin kikka, jolla saa kaupan basilikan selviämään kotona! Some paljasti lyömättömän säilytystavan

Testasimme viikon ajan somessa hehkutettua yksinkertaista neuvoa basilikan säilymiseen. Tulos löi ällikällä.

Teksti:
Salla Piirainen
Kuvat:
Salla Piirainen

Basilikaan yhdistetään monia terveyttä edistäviä vaikutuksia, kuten kolesterolin aleneminen.

Testasimme viikon ajan somessa hehkutettua yksinkertaista neuvoa basilikan säilymiseen. Tulos löi ällikällä.

Ostat kaupasta vehreän ja isolehtisen basilikan, jonka tuoksu on huumaava. Suunnitelmissasi on lisäillä pitkin viikkoa basilikan lehtiä salaatin ja pastan sekaan. Kuitenkin heti seuraavana aamuna huomaat, että lehdet ovat kuivahtaneet ja nuupahtaneet. Miten tässä näin kävi?

Tilanne on tunnistettava varmasti monille meille markettiyrttien ystäville. Tiktokissa ongelmaan on löydetty yksinkertainen ja toimiva ratkaisu: basilikan laittaminen lasiin, joka on täynnä vettä. Joku vääräleuka saattaa nyt ajatella, että näinkö uusavuttomia nuorten suosimassa sovelluksessa ollaan? Ratkaisu perustuu kuitenkin juuri veden runsauteen lasissa. Pelkkä pieni tilkka pohjalle ei riitä.

Anna testasi, säilyykö markettibasilika viikon verran nahistumatta somekikan avulla.

Lue myös: Maailman paras munakokkeli: Imanin ja Leenan erikoisella tekniikalla onnistut – ”Taivaallisen hyvää!”

Vedentarve yllätti – basilikan saa upottaa veteen

Asetin illalla juuri ostetun basilikan vanhaan hillopurkkiin. Laskin purkkiin viileää vettä, kunnes multaosuus peittyi vedestä. Basilika säilyy parhaiten lämpimässä huoneilmassa, joten laitoin basilikan ikkunalaudalle. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ikkunoiden vetoisuuteen, koska basilika kestää huonosti kylmyyttä.

Tältä basilika näytti ensimmäisenä päivänä ennen veden lisäämistä purkkiin. © Salla Piirainen

Aamulla herättyäni huomasin, että yrtti oli imenyt itseensä yön aikana kaiken veden. Näky sai hieman epäileväksi, sillä en olisi uskonut yrtin olevan niin janoinen. Laskin purkin uudelleen täyteen vettä.

Ensimmäisen viiden päivän aikana täytin purkin vedellä 3–4 kertaa. Basilikassa ei näkynyt merkkiäkään nuupahtaneisuudesta. Ulkomuoto säilytti vehreän olemuksensa. Jouduin useasti kieltämään itseäni ja vieraitani koskemasta basilikaan, vaikka houkutus kukkean lehden nappaamiseen mozzarellaleivän päälle oli suuri.

Viimeisen kahden päivän aikana ennen kokeilun tulosten mittaamista kastelin yrttiä kerran.

Kokeilu kannatti

Kahdeksannen päivän aamuna basilika näytti edelleen elinvoimaiselta. Muutama lehti oli kuivunut kasaan, mutta yleisilme oli yhtä tuore kuin ostopäivänä. Kuvien ottamisen jälkeen nypin kuivat lehdet pois, jotta niiden tilalle alkaisi versomaan uusia lehden alkuja.

Basilikan hengissä pitämiseen on myös muita apukeinoja kuin pelkkä runsas kastelu. Talvella huoneilman ollessa kuivaa, voi basilikan elinpäivien pituutta edesauttaa kuvulla tai läpinäkyvällä pussilla. Ne suojaavat kasvia kuivumiselta. Yhtä lailla lehtien sumuttaminen vedellä voi lisätä kestävyyttä.

Basilika näytti kahdeksannen päivän aamuna erittäin elinvoimaiselta muutamaa nahistunutta lehteä lukuun ottamatta. © Salla Piirainen

Kokeilun uskomaton lopputulos yllätti. Ennen tätä yksikään basilika ei ollut säilynyt kotonani kolmea päivää pidemmälle. Kokeilu todisti, että veteen upottaminen estää basilikan nahistumisen. Se myös paljasti, että kasvin vedentarve on suurempi kuin osasin ennalta olettaa.

Vaikka tarkoituksena oli kokeilla säilyisikö basilika nahistumatta viikon verran vesilasissa, en malttanut olla jatkamatta kokeilua. Kastelin basilikaa seuraavan viikon ajan joka toinen päivä. Yllätyksekseni sen ulkomuodossa ei muuttunut juuri mikään. Ainoastaan muutama lehti löysi tiensä mozzarellan kaveriksi leivän päälle.

Lue myös Kotiliesi.fi: Käytätkö muovisia leikkuulautoja? Erityisesti tällainen on syytä hävittää heti

X