Kerää salaattiainekset ja villiyrtit luonnosta – 10 ilmaista herkkua
Villiyrtit ovat ympäristöystävällistä lähiruokaa. Nämä terveelliset salaattiaineet löydät kotipihasta tai lähiniityltä.
Villiyrtit ovat ympäristöystävällistä lähiruokaa. Nämä terveelliset salaattiaineet löydät kotipihasta tai lähiniityltä.
Villiyrtit ovat parhaimmillaan alkukesästä ennen kukintaa, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä lähteä poimintaretkelle.
– Villiyrteillä voi joko korvata joitakin raaka-aineita tai käyttää niitä tutumpien ainesosien lisänä. Maistelemalla opit, mitkä sopivat omaan suuhusi, toteaa luonnontuotekouluttaja Annikka Kujala.
Rannat, niityt ja joutomaat ovat hyviä keräilyalueita. Vältä vilkkaasti liikennöityjä teitä, golf-kenttiä ja koirien ulkoilutusalueita. Poimi vain kasveja, jotka varmasti tunnistat.
Näistä yrteistä saat ytyä kesäsalaattiin:
Vuohenputki
Puutarhurin riesa, vuohenputki, muuttuu herkuksi lautasella. Runsaasti rautaa ja C-vitamiinia sisältävä kasvi tuoksuu porkkanalle ja maistuu raikkaalle. Tästä on helppo aloittaa villiyrtteihin tutustuminen.
Resepti: Vuohenputki-juustopiiras
Voikukka
Voikukan maku jakaa mielipiteitä. Lehtiruoto maistuu karvaalle, lehtilapa on lempeämmän makuinen. Samoin pyöreämpilehtiset maistuvat suippolehtisiä miedommalle. Ruokaöljy miedontaa makua. Ripottele salaattiin esimerkiksi jääsalaatin lisäksi.
Resepti: Voikukanlehtisalaatti
Resepti: Voikukka-perunasalaatti
Piharatamo
Kotipihalta löytyvän piharatamon maku muuttuu alkukesän jälkeen puumaiseksi, mutta pitkänomaisia siemenpötkylöitä voi yhä pilkkoa salaattiin. Erityisesti yskästä kärsivän kannattaa lisätä ruokavalioonsa piharatamoa, se lievittää oireita.
Maitohorsma
Rentunruusunakin tunnettu maitohorsma viihtyy valoisilla, avoimilla paikoilla. Maku on pehmeä, mukana kirpeyttä. Alkukesästä koko kasvin voi hyödyntää. Varsi muuttuu kasvaessaan puumaiseksi, mutta muut osat ovat edelleen käyttökelpoisia. Syötävät kukat sopivat somisteeksi salaatin päälle.
Resepti: Maitohorsmamunakas
Poimulehti
Varjossa viihtyvän poimulehden maku muistuttaa pähkinää, auringonkukan versoja ja artisokkaa. Lehtiä voi käyttää salaatin tavoin, kukat ja siemenet sopivat mausteeksi.
Suolaheinä
Niityllä kasvavasta suolaheinästä hyödynnetään lehdet. Maku on ketunleivän kaltainen ja myös suolaheinä sisältää oksaalihappoa.
Apila
C-vitamiinipitoisen apilan lehdet sopivat nuorina salaattiin, myöhemmin kannattaa hyödyntää hieman makealta maistuvat kukat.
Nokkonen
Runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, C-vitamiinia ja rautaa sisältävä nokkonen on varsinainen superyrtti. Polttavien piikkien takia sitä ei voi syödä sellaisenaan, vaan se ryöpätään ja käytetään pinaatin tapaan keitoissa, muhennoksissa ja leivonnaisissa. Salaattiin voi riipiä siementerttuja, joiden maku muistuttaa pähkinää.
Ketunleipä
Apilanlehteä muistuttavan ketunleivän eli käenkaalin lehdet maistuvat happaman suolaiselle. Ne sisältävät samaa oksaalihappoa kuin esimerkiksi raparperi. Sen neutraloimiseksi samalla aterialla kannattaa syödä maitotuotteita.
Kuusenkerkkä
Kuusen pehmeä vaaleanvihreä vuosikasvain, kuusenkerkkä, kannattaa poimia ennen kuin se tummuu ja muuttuu puumaiseksi. Maku on mieto ja makeahko.
Resepti: Kuusenkerkkäsnapsi
Lue lisää:
Vaihtelua salaattiin villiyrteistä, pähkinöistä, siemenistä ja hedelmistä – poimi vinkit
Ilmaiset hittiherkut: voikukkakaprikset ja parsan korvaavaa maitohorsma – Viisi parasta villiyrttiä
Onko hirvikärpänen vaarallinen? 6 hyödyllistä faktaa hirvikärpäsistä
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous