Viihde

Parhaat kirjat 2022: Kolme hyvin erilaista lukijaa vinkkaa uudet suosikkinsa, joita voi rehellisesti suositella

Parhaat kirjat 2022 hartaiden kirjaihmisten mukaan – nappaa 24 vinkkiä lahjakirjoiksi tai ikiomaan kirjapinoon.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Istock, Kustantajat, Haastateltavien Kotialbumit, Kirjamessut

Kysyimme vuoden 2022 parhaat kirjat kirjastoammattilaiselta, messujohtajalta ja romanttisten kirjojen himolukijalta.

Parhaat kirjat 2022 hartaiden kirjaihmisten mukaan – nappaa 24 vinkkiä lahjakirjoiksi tai ikiomaan kirjapinoon.

Niinan vinkit

Niina Holm työskentelee informaatikkona Helsingin keskustakirjasto Oodissa.
Niina Holm työskentelee informaatikkona Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Alla Niinan parhaat kirjat 2022.

Kummallinen herra:

parhaat kirjat 2022

 

Hämmentävä mutta humoristinen on Katharine Kilalean esikoisromaani Ok, herra Field (suom. Erkki Vainikkala). Lontoossa asuva Kilalea on sijoittanut kirjansa tapahtumat lapsuutensa maisemiin Etelä-Afrikkaan.

Kokeellinen romaani kertoo entisen konserttipianistin Max Fieldin kummallisesta yksinäisestä elämästä.

Yksinhuoltajan tarina:

parhaat kirjat 2022

 

Fiona ’Elõnen esikoisteos Tulit luokseni kutsumatta on aitoääninen ja räväkkä. Se kertoo suomalaisen ruskean yh-äidin tarinan. Liikuttavassa kirjassa käsitellään repivää rakkautta, luokkaeroja ja rasismia sekä kipeää isäsuhdetta. Kokonaisuus on hienosti tasapainossa.

Luonto lähellämme:

 

Pauliina Haasjoki on aikamme kärkirunoilijoita. Hänen kirjoiltaan voi aina odottaa paljon. Runoteos Nausikaassa hän purkaa ihmiskeskeistä maailmankuvaa. Luonto on läsnä – se on ihmisen sisällä.

Haasjoki kuvaa sitä, miten mänty tai räystäspääsky on aivan yhtä lailla kohdattavissa kuin toinen ihminen.

Mehevää kieltä:

 

Marja Kyllösen Vainajaiset oli ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Teoksesta tekee mestarillisen sen kieli, joka on mehevää ja kainuulaista, kansanrunoudesta kumpuavaa.

Kyllönen luo omanlaisensa, oudon ja häiritsevän maailman, jossa perinteistä juonta on vain siteeksi. Kirja kertoo lapsettomuudesta ja sen seurauksista.

Riipaisevia hetkiä:

 

Ruotsalainen Alex Schulman kirjoittaa riipaisevia tarinoita sukujen traumoista. Hänen teoksensa ovat olleet omakohtaisia, mutta uusin, Malman asema (suom. Jaana Nikula), on fiktiivinen. Tämä on kuitenkin yhtä todentuntuinen ja psykologisesti tarkka.

Mielen pienet liikahdukset, lapsuudessa koetut tuhoavat hetket siirtyvät sukupolvelta toiselle.

Teinityttö Tukholmasta:

 

Hanna Gustavsson on ruotsalainen sarjakuvataiteilija, jonka teos Iggy 4-ever (suom. Elias Lahtinen) on suunnattu nuorille mutta puhuttelee myös aikuista. Se on komediallinen kuvaus kömpelön ja kulmikkaan teinitytön elämästä Tukholman lähiössä.

Yksinhuoltajaäidin tyttärenä Iggy ei aina saa kaikkea sitä, mitä kavereilla on.

Ville Blåfield on Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, viestintäkonsultti ja tietokirjailija. parhaat kirjat 2022
Ville Blåfield on Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, viestintäkonsultti ja tietokirjailija. Alla parhaat kirjat 2022 Villen maun mukaan.

Parhaat kirjat 2022 – Villen vinkit

Runoja naispresidentistä:

parhaat kirjat 2022

 

Suomenruotsalaisen Rosanna Fellmanin teos Republikens president – Tasavallan presidentti on mainio. Siinä on sekaisin suomea ja ruotsia; kieli saattaa vaihtua toiseen kesken lauseen. En muista toista tällaista sekakielistä teosta.

Runomittaisen tarinan pääosassa on Sanna Marinin oloinen nuori naispresidentti.

Vimmainen sukupolvi:

parhaat kirjat 2022

 

Tietokirjailija, toimittaja Asta Leppä tarkastelee oman sukupolvensa, X-sukupolven, vaiheita esseekokoelmassaan Aivan äksänä – Kun huomasin kuuluvani sukupolveen.

Pidin siitä, että teksteissä on vimmaa. Ja vaikka olen hieman nuorempi kuin Leppä, samaistuin sukupolvikokemukseen.

Pientä ja kaunista:

 

Joel Haahtelan Jaakobin portaaton surumielinen ja kaunis pieni romaani. Vaikka se on trilogian viimeinen osa, se toimii itsenäisesti. Se kertoo Jerusalemissa vaeltelevasta miehestä ja tämän suhteesta isäänsä ja veljeensä.

Huomaan, että tänä vuonna minuun ovat vedonneet surumieliset kirjat.

Kivuliaat muistot:

 

Susanna Hastin omakohtainen teos Ruumis/huoneet palkittiin juuri Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla. Teemana on lasten hyväksikäyttö.

Tämä on ainut näistä suosituksistani, jota en ole vielä ehtinyt lukea. Ystäväni, jotka ovat sen lukeneet, puhuvat teoksesta kyyneleet silmissään. Lukukokemus on ollut järisyttävä mutta myös tärkeä.

Miehen mieli:

 

Ossi Nymanin kolmas romaani Häpeärauha taitaa olla omakohtainen, ainakin siinä on pääosassa hyvin Ossi Nymanin näköinen mies. Tämä on perheenisä, joka korjaa omakotitaloaan, muttei tahdo saada sen perustuksia kuntoon.

Talo näyttäytyy tietysti elämän, parisuhteen ja oman itsen metaforana.

Peili nykymaailmalle:

parhaat kirjat 2022

 

Olli Jalosen Stalker-vuodet on väkevä lukukokemus. Se on perinteinen kertova romaani, joka toimii peilinä tähän päivään.

Tarina alkaa 1970-luvulta. Tamperelainen opiskelija värvätään ulkomaisen toimijan agentiksi. Tutulta tuntui pohdinta siitä, miten valveutuneetkin opiskelijat olivat valikoivia sen suhteen, mitkä maailman kriisit liikuttivat ja mitkä eivät.

Oululainen fysioterapeutti Maija Impola pitää Instagramissa kirjatiliä @tarinoitalukemisesta.
Oululainen fysioterapeutti Maija Impola pitää Instagramissa kirjatiliä @tarinoitalukemisesta. Maijan mielestä parhaat kirjat 2022 olivat haaveellisia ja romanttisia.

Parhaat kirjat 2022: Maijan vinkit

Kirja kuin halaus:

 

Jenny Baylissin romaani Talvi kaukana kaikesta (suom. Anna-Mari Raaska) on kuin lämmin halaus. Siihen oli ihana uppoutua pitkän työpäivän jälkeen!

Nelikymppinen Annie eroaa, jättää työnsä ja muuttaa pieneen kylään merenrannalle, vuokraa mökin vanhalta naiselta. Sitten kuvioihin ilmaantuu tämän ärsyttävä sukulaispoika.

Hyvää mieltä:

parhaat kirjat 2022

 

Rakastan romanttisia kirjoja, koska lukiessani haluan tietää ihan varmasti, että kaikki päättyy hyvin.

Brittiläisen Lucy Diamondin Niin pienestä kiinni (suom. Eeva Parviainen) on juuri tuollainen lämminhenkinen hyvän mielen kirja. Siinä teinityttö lähtee selvittämään, kuka on hänen isänsä. Kun toisen on joskus kadottanut, löytyykö yhteys vielä?

Romanttista fantasiaa:

 

Vuoden paras kirja on mielestäni Stephanie Garberin Olipa kerran särkynyt sydän (suom. Kaisa Kattelus). Se on Pohjolaan sijoittuvaa fantasiaa, joka sopii aikuisille ja nuorille.

Pääosassa on Evangeline, jonka kihlaus menee pieleen, koska sulhanen nai toisen tytön. Epätoivoinen Evangeline haluaa estää häät. Tarina piti otteessaan koko ajan, lukemista oli mahdotonta lopettaa!

Naisessa on voimaa:

 

Kristin Hannahin Tomun ja tuulen maa (suom. Marja Helanen) kertoo selviytymistarinan 1930-luvun Amerikasta. Perheenäiti Elsa jättää kuivuudesta kärsivän kotiseutunsa ja lähtee lapsineen etsimään parempaa elämää. Hän riskeeraa kaiken paremman elämän toivossa.

Tarina on traaginen, mutta toisaalta se osoittaa, että naiset selviytyvät mistä vain.

Hauskoja käänteitä:

parhaat kirjat 2022

 

Skotlantilainen Mhairi McFarlane on romanttisen kirjallisuuden kuningatar. Hän kirjoittaa niin hauskasti, että lukiessa tulee naurettua ääneen.

Hulluna sinuun (suom. Hanna Arvonen) kertoo häävalokuvaaja Harrietista, joka jättää täydellisen poikaystävänsä, kun tämä kosii. Eksä tekee kaikkensa saadakseen Harrietin takaisin.

Perhesuhteista:

parhaat kirjat 2022

 

Amerikkalaisen Taylor Jenkins Reidin kirjat ovat nosteessa. Aiemmasta Daisy Jones & the Six -teoksesta on tulossa tv-sarja suoratoistopalvelu Amazon Prime Videoon. Uusi Juhlat Malibussa (suom. Jaakko Kankaanpää ja Riina Vuokko) on perhedraamaa.

Perheen isä on rocktähti, joka ei ole pitänyt yhteyttä lapsiinsa. Eräänä yönä sisarusten elämä muuttuu peruuttamattomasti. Kirja koukuttaa, koska se yllättää lukijansa joka käänteessä.

3 x toimituksen valinta – parhaat dekkarit 2022

Perhedraamaa:

 

Moninkertaisesti palkitun Camilla Greben dekkareissa tunnusomaista on pitkä aikajana, vaihtuvat kertojat ja kirjava joukko poliiseja murhia selvittämässä. Uusimmassa mukana on ripaus suljetun huoneen mysteeriä ja kustannusalan paheellisuutta rapujuhlineen.

Erityiskiitos menee Ajasta ikuisuuteen -teoksen upealle kannelle.

Ahmaistavaksi:

 

Tukholman kulttuurieliittiä, sek­suaa­livähemmistöjä, pikkukaupungin poliisien yksityiselämän murheita… Asialla on kukapa muu kuin Camilla Läckberg, jonka dekkarit ovat kuin pussi irtokarkkeja: koukuttavia ja pakko ahmia kerralla.

Käenpoika tuo lisäksi uudenlaista, hieman piikikästäkin huumoria Läckbergin kertojanääneen.

Hurmurin paluu:

 

Harry Hole -fani ei joudu pettymään Verikuun loimottaessa. Oslon rähjäisin, mutta karismaattisin etsivä pääsee taas tositoimiin menetysten (ja ryyppyputken) jälkeen, kun hän jahtaa nuoria naisia vaanivaa murhaajaa. Vaan kuka onkaan lopullinen uhri?

Yöunet saattavat mennä, mutta Jo Nesbø on sen arvoinen.

3 x tietoa ja taitoa – Parhaat tietokirjat 2022

Tove Janssonista:

 

Meri ja Tove – elämää saaristossa on tekijöidensä Otto Latvan ja Maarit Leskelä-Kärjen mukaan ensimmäinen Tove Janssonista tehty ympäristöelämäkerta. Kirja kertoo Toven elämästä ja taiteesta hänelle rakkaan Itämeren kautta.

Kirjassa on runsaasti kuvia Tovesta ja perheestä Pellingissä. Kirjan on kustantanut John Nurmisen säätiö.

Tärkeä elämäkerta:

 

Tasmanialainen koomikko Hannah Gadsby tuli tunnetuksi stand up -esityksellään Nanette, joka on edelleen nähtävissä Netflixissä.

Omaelämäkerrassaan Nanette – kymmenen askelta hän kertoo tarinansa eli sen, kuinka kasvaa suht täysjärkiseksi homofobisessa yhteiskunnassa lesbona ja autistina. Ei kivuttomasti, käy ilmi.

Kotimaisia neuleideoita:

parhaat kirjat 2022

 

Jenna Kostetin suunnittelemat kaarrokeneulepaidat, villasukat ja muut pehmoiset ihanuudet saavat inspiraationsa Kalevalasta. Neulottu Kalevala on kirja käsityöihmiselle, joka rakastaa kansanperinnettä eikä pelkää kirjoneulehaastetta.

Korjattu 14.12.: Taylor Jenkins Reidin kirjasta tulee sarja Amazon Prime Videoon, ei Netflixiin.

X