Ruoka

Jouluinen drinkki – tässä ovat talven juhlakauden herkullisen punaiset ja helpot cocktailit

Kokosimme yhteen jouluun ja talven juhlakauteen sopivia ihanan punaisia drinkkejä, joista suurin osa syntyy helposti ja vain muutamasta aineksesta.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Istockphoto, Otavamedia

Kokosimme yhteen jouluun ja talven juhlakauteen sopivia ihanan punaisia drinkkejä, joista suurin osa syntyy helposti ja vain muutamasta aineksesta.

Jouluinen drinkki on syvänpunainen ja helppotekoinen. Cocktailien tekeminen ei ole lainkaan vaikeaa, jos toimit ohjeiden mukaan ja annostelet ainekset huolella. Poimimme legendaariset joulun punaiset juomat ja baarimikkojen kekseliäät tulokkaat.

Jouluinen drinkki Camparista

Tarinan mukaan Negroni-cocktail syntyi Firenzessä jo 1919. Kunnioittaakseen viimeisintä Lontoon-matkaansa, Negroni-cocktailin keksijä, kreivi Camillo Negroni, pyysi Firenzessä Via de’ Tornabuonilla sijaitsevan lempibaarinsa Caffè Casonin baarimestaria valmistamaan itselleen Americano-cocktailin seitsemällä tipalla giniä soodan sijasta. Näin syntyi  Negroni-cocktail, joka on yhä edelleen yksi kuuluisimpia italialaisia drinkkejä kautta aikojen. Tarjoa Negroni marinoitujen oliivien, pecorino-viipaleiden ja parmankinkun kanssa.

Jos suosit kevyempiä cocktaileja, tee Negroni Sbagliato, ”möhlitty” Negroni. Perinteisestä juomasta poiketen gini korvataan proseccolla.

Campari and Seltz-cocktail on tarinan mukaan kehitetty 1915 Milanossa. Gaspare Camparin poika, Davide Campari, kehitti  baarinsa vesijohtoon mullistavan pumppausmekanismin, joka mahdollisti raikkaan, jääkylmän soodaveden johtamisen kellarista suoraan baaritiskin hanoihin. Pian 100-vuotisjuhliaan viettävän, yhä samassa osoitteessa sijaitsevan Bar Camparinon kuuluisa pumppausmekanismi toimii yhä edelleen.

Yllättäviä ja uusia makuja drinkkeihin

Karpalomehusta syvän punaisen värin saava jouluinen drinkki. Cosmopolitan-glögi tarjoillaan kuivattujen karpaloiden kanssa. Kokeile juomaa myös kylmänä.

Korkeavuorenkadun Latva-viinibaarin palkittu drinkkilista on villi ja innovatiivinen. Mielenkiintoisten Punajuuri Sour cocktailin luoja on baarimestari Jesse Auvinen.

Altia Akatemian valmentaja Mikael Karttusen yllättävä drinkkivinkki talven juhliin: sekoitus mansikkaista kuohuviiniä ja viiniglögiä.

Passoa-drinkki on ihana jouluinen drinkki ja sopii jouluaterian alkujuomaksi tai pikkujoulujen suupalojen kanssa. Kokeile sitä esimerkiksi filotaikinasta tehtyjen pienten sieninyyttien kanssa.

Puolukkacocktail on kuin luotu jouluaterian alkuun. Raikkaan kirpeässä juomassa maistuu puolukoiden lisäksi, limetti ja verigreippi. Puolukoista ja mausteista syntyy joulun raikkain glögi. Nappaa Teresa Välimäen jouluinen resepti.

Artikkelia on muokattu 6.6.2024

Lue myös Kotiliesi.fi: Glögi lämmittää, katso parhaat glögireseptit

X