Juomat

Jäähileinen kesähitti mansikkamargarita onnistuu myös kotona – baarimestari kehottaa panostamaan kahteen asiaan

Mansikkamargarita on drinkeistä kesäisin. Baarimestari kertoo, miten drinkki onnistuu kotona ja mihin kannattaa erityisesti panostaa. Katso mansikkamargaritan valmistus videolta!

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Tiia Kailaheimo, Istock

Jäähilejuomat kuten mansikkamargarita ovat kesän hitti.

Mansikkamargarita on drinkeistä kesäisin. Baarimestari kertoo, miten drinkki onnistuu kotona ja mihin kannattaa erityisesti panostaa. Katso mansikkamargaritan valmistus videolta!

Mansikkamargarita on kesäisen herkullinen, viilentävä drinkki, jonka valmistus onnistuu myös kotosalla. Mikä olisikaan ihanampaa kuin jäähileinen juoma kuumana kesäpäivänä omalla terassilla, mökin laiturilla tai aurinkotuolissa nautittuna?

Tämä kesäherkku valmistuu melkein itsestään blenderissä. Eniten huomiota kannattaakin kiinnittää raaka-aineisiin, neuvoo tamperelaisen cocktailbaari Tiiman pääbaarimestari ja yksi Behind Bars Oy -konsulttiyrityksen perustajista Juho Tuppurainen.

Ensin Tuppurainen avaa meille mansikkamargaritan perusteita.

Lue myös: Klassikkodrinkki gin tonic valmistuu helposti kotona! Baarimestari kertoo, mitä moni ei tule ajatelleeksi – katso valmistus videolta

Näin valmistuu mansikkamargarita

mansikkamargarita
Voit valita, käytätkö drinkkiin tuoreita vai pakastemansikoita.

Jäähileiseen mansikkamargaritaan tarvitset:

  • 3 cl limemehua. Voit ostaa kaupasta kokonaisia limejä ja puristaa mehua niistä.
  • 2 cl sokeri- tai agavesiirappia.
  • 1 cl appelsiinilikööriä, kuten Cointreau.
  • 3 cl tequilaa. Makusi mukaan voit laittaa alkoholeja myös 50/50-suhteessa, eli kumpaakin 2 cl.
  • Kourallisen tuoreita tai pakastemansikoita. Pakastemansikoiden kanssa et tarvitse jäitä!
  • (Kourallinen jäitä, jos käytät tuoreita mansikoita.)
  • Koristeeksi tuore mansikka tai limelohko.

Tee näin:

  1. Mittaa kaikki ainekset blenderiin, viimeisenä alkoholi. Surruta menemään! Jos tehosekoittimesi ei jaksa murskata jäitä kokonaisina, voit avittaa sitä murskaamalla jäitä ensin itse pienemmiksi.
  2. Lusikoi jäähileinen mansikkamargarita laakeaan, jalalliseen lasiin ja koristele mansikalla tai limelohkolla. Nauti!

Jos haluat klassista margaritaa muistuttavan juoksevamman version, käytä vähemmän jäitä ja sekoita blenderillä niin kauan, kunnes et kuule enää rahinaa.

Alkoholiton mansikkamargarita:

Alkoholittoman version mansikkamargaritasta saat, kun korvaat alkoholit alkoholittomalla tisleellä, joka tuo drinkkiin alkoholin makumaailmaa ja mausteisuutta. Alkoholit ja niiden korvikkeet voi jättää myös kokonaan pois, mutta silloin Tuppurainen suosittelee lisäämään drinkkiin vettä, sokeria ja sitrusta.

Alkoholiton margarita saattaa myös jäädä hieman tönköksi notkistavan alkoholin puuttuessa. Tämä kannattaa ottaa huomioon jäiden ja nesteen määrässä: vähemmän jäitä, enemmän nestettä ja pidempään blendausta. Mansikkasiirapista valmistettuna alkoholitonkin margarita pysyy juoksevampana.

Lue myös: Kesän ihanimmat ja älyttömän helpot mocktailit – katso Teresa Välimäen 5 drinkkiohjetta

mansikkamargarita
Mansikkamargarita tuo kesän kielelle.

Mitä on agave ja miksi se on tärkeää?

Mansikkamargaritan raaka-aineissa Tuppurainen suosittelee kiinnittämään huomiota muutamaan seikkaan: ainesten tuoreuteen ja tequilaan. Tuoreet mansikat maistuvat makeammilta kuin pakastimesta otetut, ja limemehun on hyvä olla tuorepuristettua.

– Limemehu säilyy jääkaapissa muutamia päiviä, joten sitä voi puristaa kerralla isommankin satsin. Tiivisteet ja säilykkeet voivat olla hyviä ruoanlaitossa, mutta eivät juomien teossa. Niistä maistuvat säilöntäaineet, Tuppurainen sanoo.

Myös tequilaan kannattaa panostaa, eli halvin mixto tequila ei ole paras vaihtoehto.

– Mixto tequila, jota saa jokaisesta yökerhosta, voi olla makumaailmaltaan paloviinamainen. Siinä on puolet jotain muuta tislettä kuin agavetislettä. Kannattaa valita sellainen tequila, jossa lukee ”100 % agave”. Se tarkoittaa, että tequila on tehty pelkästään agavekasvista, eli maku on paljon hedelmäisempi ja raikkaampi.

Mansikkamargaritaan tuleva agavesiirappikin valmistetaan samaisesta kasvista ja toimii siksi drinkissä oikein hyvin. Agavesiirappi ei ole yhtä makeaa kuin sokerisiirappi, ja sen löytää aivan tavallisista ruokakaupoista.

Myös koristeen valinnassa kannattaa luottaa siihen, mitä cocktail muutenkin pitää sisällään. Silloin ei voi mennä pieleen. Mansikkamargarita kelpuuttaa kaverikseen siis tietysti tuoreen mansikan.

”Kaikkeen löytyy toinen tapa”

Kotibaarimikoille Tuppurainen muistuttaa, ettei kotiin tarvitse hankkia koko baarivälinearsenaalia, vaan kaikkeen löytyy toinen tapa. Määrät voi mitata esimerkiksi perinteisellä desimitalla tai käyttää apuna shottilasia – ne ovat monesti tilavuudeltaan 4 senttilitraa. Shakerinkin asemasta voi käyttää urheilushakeria tai purkkia, jossa on tiivis kansi. Oleellisinta drinkin teossa on kuitenkin ainesten oikeat suhteet.

Tuppurainen myös vinkkaa kaatelemaan ensin alkoholittomat raaka-aineet ja vasta viimeisenä alkoholit.

– Jos tekee virheen, sillä tavoin ei mene kalleinta raaka-ainetta hukkaan.

Mansikkamargarita on juoma, jota tehdään joka paikassa, ja aina vähän eri tavalla. Drinkistä on olemassa klassista margaritaa muistuttava, juoksevampi versio sekä tönkömpi jäähileversio. Kotibaarimikko voi varioida juomaa oman maun mukaan.

Klassisemman margaritan tarjoiluun Tuppurainen suosittelee kylmässä pidettyä coupe-lasia, slushie-versiolle taas jalallista lasia, jonka reunat ovat hieman korkeammat.

Tuppurainen ennustaa jäähilejuomien olevan tulevan kesän hitti ja vinkkaa kokeilemaan kotona muitakin jäähilejuomia, jos mansikkamargarita maistuu.

– Mistä vain juomasta voi tehdä jäähilejuoman, kunhan siinä on jotain, mitä pakastaa. Pelkistä viinapohjaisista juomista se ei niin vain onnistu. Kannattaa kokeilla – sillä tavalla klassikkojuomiin saa vähän hauskuutta kesällä.

Katso videolta, kuinka mansikkamargarita valmistuu.

 

Lue myös Kotiliesi.fi: Margarita on helppo valmistaa hillopurkissa! Baarimestari paljastaa täydellisen drinkin salaisuuden

X