Ruoka

Kelluvat saaret on ranskalainen jälkiruokaklassikko – tarvitset vain vaniljakastiketta ja marenkipalloja

Sarja esittelee rakastettujen suomalaisten suosikkireseptejä. Toimittaja Erkki Toivasen Eurooppa-keskeinen sivistys oli lähtöisin lapsuudenkodista, jossa nautittiin eurooppalaisen keittiön klassikoita.

Teksti:
Anna Muurinen
Kuvat:
Sampo Korhonen ja Otavamedia

Ile flottante on ranskalainen jälkiruoka, jossa keitetyt marenkipallot kelluvat samettisessa vaniljakastikkeessa.

Sarja esittelee rakastettujen suomalaisten suosikkireseptejä. Toimittaja Erkki Toivasen Eurooppa-keskeinen sivistys oli lähtöisin lapsuudenkodista, jossa nautittiin eurooppalaisen keittiön klassikoita.

Erkki Toivasen sivistynyt puheenparsi on oleellinen osa suomalaisen radion ja television historiaa. Toivanen työskenteli Yleisradion Lontoon-kirjeenvaihtajana vuodet 1972–1982, kunnes siirtyi Pariisiin, jossa työskenteli vuoteen 1987 asti. Politiikan ohella Toivanen perehtyi laajasti Euroopan historiaan, kulttuuri-ilmiöihin ja selosti ansiokkaasti jopa Eurovision laulukilpailuja.

Kuopiossa kaksikieliseen kotiin syntynyt Toivanen kutsui itseään eurosaurukseksi. Hän oppi lapsena kodinhoitajalta venäjää ja sukulaisilta saksaa.

Anna-Maija Tantun vuonna 1999 toimittamassa Glorian uudessa ruokakirjassa Erkki Toivanen kertoo: ”Minun äitini oli eestiläinen. Hänet pakotettiin talouskouluun ennen kuin hän sai lähteä taidekouluun Riikaan.”

Talouskoulusta oli ilmeistä hyötyä, sillä kuuluksi kulinaristiksi kohonnut Toivanen arvioi aikamiehenä, että ”paras kaikista keittiöistä on äidin keittiö.”

Kelluvat saaret on hänen lapsuusmuistonsa.

”Ile flottante on ranskalainen jälkiruoka, jossa keitetyt marenkipallot kelluvat samettisessa vaniljakastikkeessa. Äiti teki näitä kelluvia saaria. Hän oli erikoisen taitava, sillä hän aikaansai erikoismuotissaan valkuaisvaahdosta selviä joutsenia. Ellei muottia ole, täytyy tehdä lumimunia.”

Lue myös: Uunihauki oli teatteridiiva Sylvi Salosen bravuuri – tässä annoksessa hehkuvat suomalaisen kesän parhaat maut

Kelluvat saaret oli Erkki Toivasen rakkain lapsuusmuisto. © Sampo Korhonen ja Otavamedia
X