sämpylät
Ruoka

Leivo kuohkeita sämpylöitä – nappaa parhaat sämpyläreseptit

Itseleivotut, lämpimät, kuohkeat ja voilla sivellyt sämpylät maistuvat taivaallisilta. Pääset herkulliseen lopputulokseen, kun maltat vaivata taikinaa riittävästi ja annat sen kohota verkkaisesti.
Teksti: Leena Kalliokoski Kuvat: Otavamedia

Leipominen on terapeuttista ja palkitsevaa puuhaa. On autuasta upottaa kädet lämpimään, pehmeään taikinaan. Sämpylöiden leipominen kannattaakin ajoittaa kiireettömään hetkeen.

Siemenet ja juuresraasteet tuovat sämpylöihin makua ja kuohkeutta

Erilaiset jauhot, hiutaleet, rouheet ja leseet tuovat vaihtelua sämpylöihin. Hyvärakenteinen sämpylätaikina syntyy, kun käytät siihen sekä täysjyvävalmisteita että vehnäjauhoja.

Siemenet ja kuivatut hedelmät antavat sämpylöihin makua, vaihtelua ja mukavaa purutuntumaa. Lisää taikinaan vaikkapa pellavan, kurpitsan, auringonkukan siemeniä, kuivattuja karpaloita tai taateleita.

Juuresraasteet tekevät sämpylöistä erityisen kuohkeita ja värikkäitä. Raasta taikinan joukkoon aluksi vaikkapa yksi porkkana, punajuuri tai puolikas pieni bataatti. Täydelliset kekrijuhlan sämpylät syntyvät, kun lisäät taikinaan kurpitsasosetta ja ripottelet sämpylöiden päälle kurpitsan siemeniä.

Reseptit:

siemensämpylät
kurpitsasämpylät  

Tuorehiiva liotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen, kuivahiiva sekoitetaan ensin jauhoihin

Sämpylät voi leipoa veteen, maitoon tai esimerkiksi omenamehuun. Tärkeintä on liottaa hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Sämpylät voi leipoa tuorehiivasta tai kuivahiivasta. Vesi tai muu neste kuumennetaan kädenlämpöiseksi ja tuorehiiva sekoitetaan nesteeseen. Ole tarkkana lämmittäessäsi nestettä. Haalea, kädenlämpöinen neste on tuorehiivalle paras.

Kuivahiiva sen sijaan vaatii hieman lämpimämpää nestettä. Kuivahiiva sekoitetaan jauhojen joukkoon ja sitten vasta nesteeseen.  Lämmitä vesi kuivahiivalle 42-asteiseksi. Kylmässä nesteessä kuivahiiva toimii huomattavasti hitaammin.

Sämpylätaikina kannattaa jättää pehmeäksi

Alusta taikinaa ensin puuhaarukalla muutama minuutti. Lisää vehnäjauhoja hieman ja vaivaa sitten taikinaa 5–10 minuuttia käsin. Sämpylöistä tulee kuohkeita, kun lisäät jauhoja vähitellen ja jätät sämpylätaikinan pehmeäksi.

Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai leivinliinalla ja anna taikinan kohota verkkaisesti vedottomassa ja kohtuullisen lämpimässä – ei kuitenkaan kuumassa – paikassa ainakin tunnin ajan. Kun kohotettua sämpylätaikinaa painaa kevyesti sormella, ja sormen jättämä kuoppa häviää nopeasti, on kohotus ollut riittävä.

Kohotuksen jälkeen taikinasta taputellaan jauhoisin käsin sämpylöitä. Taikinaa ei kannata enää vaivata, etteivät hiivakuplat hajoa. Anna sämpylöiden kohota lämpimässä leivinpaperilla päällystetyllä uuninpellillä.

Haluatko pehmeä- vai rapeakuorisia sämpylöitä?

Sämpylät voi voidella kananmunalla, vedellä tai maito-munaseoksella.

Jos haluat sämpylöistä rapeita, voitele ne ennen paistoa vedellä. Voideltujen sämpylöiden päälle voi ripotella siemeniä.

Jos peität sämpylät paiston jälkeen leivinliinalla, saat pehmeäkuorisia sämpylöitä.

Resepti: rouheiset sämpylät

Katso lisää leivontavinkkejä:

Gluteenittomat sämpylät
Juha Reunasen juurileipä 
Leivo leipää lauantai-illaksi
Ruokatoimittaja Marita Suontaustan leivontaohjeita 
Leivo italialaista leipää kotona, nappaa vinkit focaccian tekoon
Kotiliesi.fi: Leivo kaurasta leipää, patonkia, sämpylää: 7 herkullista ohjetta

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

X