Mitä tänään ruoaksi?

Parhaat tofureseptit: tofucurry, tofu-nuudelikeitto ja 4 muuta herkkuruokaa tofusta

Tofu on monipuolinen raaka-aine ja hyvä lisä kasvissyöjän ja vegaanin ruokavalioon. Kokosimme parhaat tofureseptimme sekä takuuvarmat vinkit tofun käsittelyyn.
Teksti: Hanna Kuusisalo Kuvat: Otavamedia

Soijasta valmistettu tofu on monipuolinen raaka-aine, joka taipuu moniin makumaailmoihin ja tuo ruokaisan proteiinilisän niin keittoihin, salaatteihin kuin wokkeihinkin.

Usein luullaan, ettei tofu maistu miltään ja että se vaatii voimakkaat marinadit ollakseen syömäkelpoista. Oikein valmistettuna tofu on kuitenkin herkullista jo sellaisenaan, ilman sen kummempaa maustamistakin. 

Lue myös: Korvaa liha kasviproteiinilla

Parhaan lopputuloksen saat, kun kuivaat tofun huolellisesti esimerkiksi puhtaaseen keittiöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ennen paistamista. Vaihtoehtoisesti voit myös kuutioida tofun ja paahtaa palat kuumalla pannulla ilman rasvaa, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää pannulle vasta sen jälkeen loraus öljyä ja paista tofuun rapean rapsakka pinta. Mausteet kannattaa lisätä usein vasta lopuksi.

Tofua myydään maustamattomana, valmiiksi marinoituna sekä savustettuna. Maustamaton tofu on helppo maustaa mieleisekseen, sillä se imee hyvin makuja.

Tofu kannattaa paistaa pannulla erikseen, siirtää se sitten syrjään odottamaan ja lisätä ruokien sekaan vasta lopuksi.

Muista, että pehmeä silkentofu ei sovellu paistamiseen, mutta siitä voi tehdä tahnoja, juomia ja jälkiruokia tai käyttää vaikka sosekeittojen täytelöittämiseen. 

6 x maukas tofuruoka

Tofu-nuudelikeitto

Aasialaishenkinen tofu-nuudelikeitto on täydellinen talvipäivän soppa: lämmittävä, ruokaisa ja täynnä ihania makuja.

Saat tofuun rutkasti makua, kun valitset kiinteän, chilillä maustetun tofun, paistat sen rapsakaksi seesamiöljyssä ja maustat lopuksi tilkalla soijakastiketta. Kookospohjaiseen liemeen ryhtiä tuovat valkosipuli, inkivääri ja tuore korianteri.

tofu-nuudelikeitto

Tofu-nuudelikeitto on ruokaisa, mutta jättää silti kevyen olon. Jos kaipaat soppaan enemmän potkua, silppua annoksen päälle chiliä.

Ohje: Tofu-nuudelikeitto

Tofua maapähkinäkastikkeessa ja kesäkurpitsanuudeleita 

Täyteläisellä maapähkinäkastikkeella aateloitu tofu koukuttaa, vaikka et muuten tofusta pitäisikään. Tällä annoksella ratkaiset lähes kaikki ruokapulmat: kaunis, vegaaninen, gluteeniton ja ennen kaikkea herkullinen ja helppo ruoka sopii lähes kaikille. 

Kuutioitu tofu paistetaan pannulla rapeaksi ja maustetaan tilkalla makeaa soijakastiketta. Lisukkeeksi suikaloidaan kesäkurpitsaa spagettimaiseksi nauhaksi, joka paistetaan pikaisesti pannulla niin, että koostumus on vielä napakka. Yhdistä tofu ja kesäkurpitsaspagetti maapähkinävoista, kookoskermasta ja aasialaisista mausteista sekoitetun kastikkeen kanssa, kanna pöytään ja nauti.

tofua maapähkinäkastikkeessa ja kesäkurpitsanuudeleita

Spagettimaiseksi leikattu kesäkurpitsa saa ylleen maapähkinäisen tofukastikkeen.

Ohje: Tofua maapähkinäkastikkeessa ja kesäkurpitsanuudeleita

Tofucurry 

Herkullinen tofucurry valmistuu puolessa tunnissa vain kourallisesta raaka-aineita.

Pehmeä silken-tofu sulaa kastikkeen joukkoon kuumennettaessa: se tekee kastikkeesta kermaisen ja samettisen pehmeän. Tulisuutta voit säätää currytahnan määrällä.

Viimeistele annos tuoreella korianterilla, ja tarjoa riisin tai rapeakuorisen leivän kera.

tofucurry

Tofucurry on puolessa tunnissa valmis kasvisruoka, joka kaipaa kaverikseen vain riisiä ja tuoretta korianteria.

Ohje: Tofucurry

Seesamitofua ja riisiä

Tofu saa uunissa paahtuessaan mukavan napakan pinnan.

Herkullinen marinadi tehdään seesamiöljystä ja soijakastikkeesta. Tarjoa seesamitofu keitetyn riisin kera, ja viimeistele annos halutessasi tuoreella korianterilla.

seesamitofua ja riisiä

Tofun voi paahtaa myös uunissa, jossa se saa mukavan rapsakan pinnan.

Ohje: Seesamitofua ja riisiä

Paahdettu bataattikeitto 

Paahdetun bataattikeiton salaisuus on pehmeässä silken-tofussa. Se tekee keitosta samettisen ja tuo siihen hyvän proteiinilisän.

Chilillä saa soppaan sopivasti särmää, ja siemenet rouskuvat keiton pinnalla houkuttelevasti.

paahdettu bataattikeitto

Pehmeä silkentofu ei sovellu paistamiseen, mutta se sekoittuu hurmaavasti kuuman keiton joukkoon tehden siitä mukavan ruokaisan.

Ohje: Paahdettu bataattikeitto

Vegepoke

Arkiruokien aatelia ovat erilaiset kulhoruoat, joihin jääkaapin aarteet on helppo upottaa.

Vegepoken ruokaisan pohjan muodostavat edellispäivän keitetty riisi sekä rapeaksi paistettu tofu. Riisin voi vaihtaa bulguriin tai vaikka proteiinipitoiseen kvinoaan. Kasviksetkin voi valita sesongin, jääkaapin sisällön tai ihan vain mielitekojen mukaan. Kokeile esimerkiksi edamamepapuja, kukkakaalia, ituja ja versoja, paistettuja herkkusieniä tai paprikaa.

Kun riisiin joukkoon tirauttaa sitruunamehua sekä tilkan hunajaa ja silppuaa päälle tuoreita yrttejä, on kulhoruoka runsas myös makumaailmaltaan.

vege-poke

Vegepokessa on täysjyväriisiä ja mausteiden kanssa paistettua tofua. Kasvikset voi valita sesongin ja maun mukaan.

Ohje: Vegepoke

Lue myös:

Kotiliesi.fi: Nyhtökaura ja quorn sopivat arkiruokiin – katso 6 maukasta ohjetta

X