Ruoka

Rullajäätelö ja mochi ovat uudet, superviileät hittijäätelöt – näin hyvältä ne näyttävät ja maistuvat

Rullajäätelö ja mochi ovat kevätkesän kuumimmat aasialaiset jäätelötrendit. Erikoisinta niissä ei ole välttämättä maku, vaan muoto.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante

Rullajäätelö on tämän hetken jäätelöhitti.

Rullajäätelö ja mochi ovat kevätkesän kuumimmat aasialaiset jäätelötrendit. Erikoisinta niissä ei ole välttämättä maku, vaan muoto.

Mikä ihmeen rullajäätelö? Mikä kumman mochi? Jos et ole vielä kuullut näistä aasialaisista jäätelötrendeistä, niin nyt on jo korkea aika. Ne ovat nimittäin kaikkien huulilla!

Otimme selvää, mistä uusimmissa jäätelövillityksissä on kyse, ja maistelimmekin vähän.

Rullajäätelö – jäätelöä rullalla

Jos joku luuli, ettei jäätelöä voi enää keksiä uudelleen, hän erehtyi! Siitä on osoituksena rullajäätelö.

Kyseessä on tuoreista aineksista käsin tehty jäätelö, joka syödään rullattuina, jäätelökuppiin aseteltuina lastuina.

Isossa osassa rullajäätelönautintoa on sen valmistuksen katseleminen. Jäätelö valmistuu asiakkaan silmien alla muutamassa minuutissa, ja rutinoituneen valmistajan otteita lastojensa kanssa on viihdyttävää seurata.

rullajäätelö: pistaasi
Pistaasirullajäätelö on pistaasisattumia täynnä.

Monille rullajäätelö on tuttu Thaimaan-lomilta, jossa tätä eksoottista herkkua tarjoillaan katukeittiöissä ja ravintoloissa. Myös muualla päin Aasiaa rullajäätelö on itsestään selvä osa jälkiruokatarjontaa.

Rullajäätelö on rantautunut viime vuosina myös Suomeen. Sitä löytää esimerkiksi Rulliksen ja Happytimesin jäätelökioskeilta.

Lue myös: Testissä uutuusjäätelöt 2023 – voittajaksi tuttu tuutti, josta on paranneltu nyt raikas päivitys

Kuinka rullajäätelö valmistetaan?

Ensin on valittava maku. Seison Helsingin Stockmannin rullajäätelöbaarin tiskin takana vaikean päätöksen edessä. Lopulta valitsen pistaasin.

Makuaines, eli tässä tapauksessa pistaasirouhe, kaadetaan jäiselle teräslevylle, jonka jälkeen siihen lisätään kerman ja kondensoidun maidon sekoitus.

– Teräslevyn lämpötila on noin – 20 tai – 30 astetta, kertoo Happy Times -rullajäätelöbaarin myyjä Vincent Melén sekoittaessaan pistaasirouhe-kermamassaa kahdella teräslastalla.

Hän kääntelee massaa ympäri, levittelee ja kokoaa sitä kasaan ja lopuksi nakuttaa teräslastoilla pieniksi palasiksi. Sen jälkeen hän levittää sen ohueksi kerrokseksi levyn pinnalle, jossa se jäätyy välittömästi.

Valmistustapa varmistaa, että jäätelömassan makuaineet – joita valitsemani pistaasirouheen lisäksi voivat olla vaikkapa kiivi, lakka, nutella, mansikka tai oreo-keksi – murskaantuvat tarpeeksi pieniksi muruiksi ja sekoittuvat jäätelöön kauttaaltaan.

Sitten alkaa valmistuksen hauskin osuus: ohut jäätelömassa vuollaan lastan avulla lastuiksi.

Katso videolta alla, miten:

Lastut kääräistään rullalle ja asetetaan jäätelökippoon – ja voilà! – jäätelöelämys on valmis syötäväksi.

Miltä rullajäätelö maistuu?

Ohuen lastumuodon ja tuoreiden raaka-aineiden ansiosta jäätelöhetkestä muodostuu suussasulavan herkullinen. Keinotekoisista makuaineista ei ole tietoakaan, vaan mausta pitävät huolen aito pistaasi ja ehta kerma.

Ei tämä hassumpi tapa ole syödä jäätelöä. Ohuet lastut sulavat nopeasti, ja hieman sulaneena jäätelö tunnetusti on parhaimmillaan.

Iso osa rullajäätelön syömistä on varmastikin monille valmistustavan seuraaminen ja erikoinen muoto, mutta kyllä tällaisen makuista jäätelömassaa söisin ihan sellaisenaankin kippoon kauhaistuna.

Lue myös: Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta

Mochi-jäätelö on japanilainen erikoisuus

Mochi on japanilainen riisijauhoista tehty massa, josta tehdään pääasiassa erilaisia makeita jälkiruokia. Tyypillisin mochi on pieni, pyöreä ja suupalan kokoinen pallo.

Japanissa mocheja syödään erityisesti erilaisilla makeilla täytteillä kuten hillolla, paputahnalla tai jäätelöllä. Niitä on mahdollista ostaa makeannälkään kadunvarsikojuista ja supermarketeista. Erityistä sesonkiaikaa mocheille on Japanissa uusivuosi, mutta nykyisin niiden syöminen on yleistynyt ympäri vuoden.

Mochit ovat levittäytyneet Japanista myös muualle maailmaan hieman samassa tahdissa kuin rullajäätelö. Juuri nyt on erityisen trendikästä syödä mocheja jäätelöön tai sorbettiin yhdistettynä. Tuloksena on mochi-jäätelö eli pienet suupalan kokoiset jäätelöpallot, jotka on päällystetty mochi-massalla.

Tunnusomaista mocheille ovat kirkkaat, raikkaat värit, jotka houkuttelevat jo ulkonäöllään.

Suomessa mochi-innostus ei ole jäänyt isoilta ruokaketjuilta huomaamatta. Lidlin mochi-jäätelöt on viety käsistä, ja Kesko on tuonut kauppoihinsa Pirkka-mochit.

Lue myös Kotilieden mochi-juttu: Japanilainen pikaherkku mochi villitsee makean ja pastellisävyjen ystävät

Testasimme lasten kanssa karamellin ja trooppisten hedelmien makuisia mocheja.

Mochi-jäätelö maistuu pehmeääkin pehmeämmältä

Miltä mochi-jäätelö sitten oikein maistuu? Täytyyhän se testata!

Mochit löytyvät lähikaupasta lopulta pienen etsimisen jälkeen. Jäätelöaltaista niitä ei löytynyt, vaan pakastepullahyllyltä.

Ensipuraisu on juuri niin pehmeä kuin ulkonäön perusteella saattaa olettaa. Riisijauhomassan hienoinen sitkeys yhdessä jäätelön pehmeyden ja kylmyyden kanssa on yhdistelmä, jonka koettuaan ymmärtää heti tämän ruokatrendin suosion salaisuuden.

Jos on rullajäätelö pehmeää, niin on myös mochi – tosin sitkasta riisimassaa täytyy hieman pureskella.

Yksinkertaisesti: älyttömän hyvää. Maistelen mocheja yhdessä alakouluikäisten lasteni kanssa, ja molemmilta tulee hyväksyvä tuomio. Nämä jatkoon ja vaikka synttäritarjottaviksi asti. Kotitekoisuuden kannattajana pohdin, pitäisiköhän kokeilla tehdä mocheja itse?

Plussaa jäätelöpalleroille tulee pienestä koostaan. Nämä toimivat erinomaisesti pieneen makeannälkään – ellei sitten hyvän maun takia lähde lapasesta ja kerralla napsi koko pakkausta!

X