Jäätelötesti: nainen syö jäätelöä ulkona.
Hyvässä jäätelössä raikkaus ja makeus ovat tasapainossa.
Ruokajutut

Mahtavia kuorrutteita, pliisua perusjätskiä ja raatia jakava herkku – testasimme kesän 2021 uutuusjäätelöt

Maistelimme kahdeksan kesän 2021 jäätelöuutuutta. Löytyi laatuherkkuja ja yksi uutuus, joka jakoi testaajien mielipiteet.
Teksti: Viivi Aaltovesi Kuvat: iStock ja valmistajat

Kesä on täällä ja kauppojen pakastealtaat täynnä jäätelöitä. Annan toimitus testasi kahdeksan jätskiuutuutta.

Magnum Double Gold Caramel Billionaire: perusjätskiä megalomaanisella kuorrutteella

Magnum-uutuudessa on keksin ja pekaanipähkinän makuisia jäätelöitä, suolaista karamellikastiketta ja karamellista valkosuklaata keksipaloilla.

Magnum Double Gold Caramel Billionaire

Magnumin uutuuspuikolla on rahakas nimi.

Testaajien kommentit:

”Asiallisen kokoinen puikko, jonka kuoren alta pilkistää lupaavasti karamellikastiketta.

Valkosuklaakuori on niin paksu ja kastiketta niin runsaasti, ettei kuori lohkea suuhun yhtä miellyttävästi kuin perinteisemmissä Magnumeissa. Kuori ja kastike maistuvat kuitenkin hyviltä. Sisus sen sijaan on mitäänsanomaton pettymys – luulen sitä pienellä kinuskikastikemäärällä kohennelluksi vaniljaksi.

Kuten nimestä voi päätellä, kokonaisuus on todella makea, eikä raikkaudesta ole tietoakaan. Jälkikäteen janottaa ja tekee mieli purkkaa.”

”Käärepaperissa puhutaan kullasta ja miljardööreistä ja puikon suklaakuorrutteella onkin aavistuksen kullanhohtoinen väri. Suolainen kinuski heti suklaakuorrutteen alla tasapainottaa muuten makeaa jäätelöä, kinuskissa ei ole säästelty. Kääreessä lupailtu pekaanipähkinä ei maistu. Ehkä överimakean suklaan ja suolaisen kinuskin yhdistelmä peittää pähkinäisen maun alleen. Tämä on herkuttelujäätelö kovaan makeannälkään.”

Pingviini juhlatuutti suolainen kinuski-vaniljakreemi: juhlan tuntua arkipäivään

Juhlatuutissa on vanlijakermajäätelöä, suolaista kinuskikastiketta ja vaniljakreemiä vohvelissa, jossa on suklaanmakuinen sisus.

Jäätelötesti: Pingviini juhlatuutti

Juhlatuutin pinnassa on vaniljakreemiraidat.

Testaajien kommentit:

”On kyllä hyvä tuutti. Sopivan kokoinen ja sopivan makuinen makeannälkään. Maku on juuri sitä, mitä tekstissä tuutin kyljessä lukee. Tuhtihan tämä on, mutta ei tunkkainen. Jos ostan suolakinuskituutin, en oletakaan, että sen jälkeen on kauhean raikas olo.”

”Pingviinin Juhlatuutin majesteettinen koko ja kiiltelevät käärepaperit tuovat juhlan tuntua tavalliseenkin arkipäivään. Jäätelö on täyteläisen kermaista ja vaniljakreemi suorastaan ylellistä.

Kinuskin suolainen vivahde maistuu yllättävän vaisulta. Siihen voi vaikuttaa se, että söin melko suolaista ruokaa juuri ennen jäätelön nauttimista. Juhlatuutti lienee muutenkin parhaimmillaan erillisenä välipalana eikä jälkiruokana.”

Valio jäätelöfabriikin Salmiakkipommi: sopivan tuhti herkku

Kotipakkauksesta tuttu maku on nyt saatavilla tuuttina. Se sisältää lakritsinmakuista kermajäätelöä, salmiakkikastiketta ja lakritsinmakuisia paloja. Jäätelö on laktoositon.

Jäätelötesti: Salmiakkipommi -tuutti

Salmiakkipommissa on myös lakun makua.

Testaajien kommentit:

”Tuutissa on näyttävä, kauttaaltaan mustanharmaa väritys. Jätskin päällä olevat palat ovat erityisen herkullisia, ja muutenkin koko jäätelö vohveleineen on hyvänmakuinen. Vohvelin lopusta löytyvä salmiakkikastike on oivallinen lopetus.

Tuutti on perinteistä kokoa, eli juuri sopiva: ei tule ähky eikä jää makeannälkää. Vaikka en yleensä osta tuutteja, tätä voisin ostaa uudelleenkin.”

”Jäätelön nimi ja ulkonäkö saavat pelkäämään etukäteen, että tuutin maut olisivat liian vahvoja. Itse olen nimenomaan enemmän lakritsin kuin salmiakin ystävä, joten tuutti yllätti positiivisesti.

Lakritsikermajäätelö on ihanan pehmeän makuista, eikä ollenkaan liian tuhtia. Plussaa päällä olevista lakritsinpaloista! Sisällä oleva salmiakkikastike on tuhtia, mutta sitä ei onneksi ole liikaa.

Tuutin maut tuntuvat raikkailta ja voisin kuvitella syöväni tätä kuumana hellepäivänä. Tumma vohveli on rapeaa, eikä sen maku eroa juurikaan normaalista vohvelista.”

Puffet sitruuna: yhdelle ihastus, toiselle pettymys

Uudessa Puffet-maussa on laktoositonta sitruunanmakuista kermajäätelöä ja keksiä.

Jäätelötesti 2021: Puffet sitruuna -jäätelö

Sitruunanmakuinen Puffet jakoi testaajien mielipiteet.

Testaajien kommentit:

”Taattua Puffet-laatua. Jäätelö maistuu siltä, miltä sitruunajäätelön kuvittelisikin maistuvan. Raikas. Jos pitäisi ostaa jätski kuumana päivänä kesäpiknikille, voisin ostaa tämän. 9/10 pistettä – ihan suosikkini mansikkapuffetin veroinen tämä ei ole.”

”Mikä ihana yllätys jäätelöaltaalla! Sitruuna on jäätelöissä lempimakuni ja Puffet taas klassikkomuisto lapsuudesta. Innokkaasti tartun uutuusmakuun. Annan sen hetken sulaa ennen syömistä, jotta täytteen maku pääsisi paremmin esiin.

Ensihaukkauksella muistan, mistä en pidä puffeteissa: taikinaosan pehmeydestä. Odotan aina kuoren olevan keksimäisen rapea tai sisältävän edes jotain purutuntumaa, mutta suuhuni taikina tuntuu mauttomalta massalta.

Myös sitruuna itse on pettymys. Maku on laimea ja mitäänsanomaton. Jäätelöstä puuttuvat kermaisuus ja muut herkkuominaisuudet. 9-vuotias poikani, vannoutunut vanilja-Puffet-fani, ei myöskään innostu uutuusmausta. Ei jatkoon.”

Lue Glitz & Glam -blogista: 5 parasta jäätelöä — mun suosikkijätskit kotipakkauksista

Kingis Snack Vanilja: ei pärjää perus-Kingikselle

Kingiksen uudessa olomuodossa on vaniljajäätelöä tummasuklaapaloilla. Jäätelön toisessa päässä on kaakaokeksit ja toinen pää on dipattu maitosuklaakuorrutteeseen.

Jäätelötesti_ Kingis Snack -kääre

Kingis Snack on kekseliäs yhdistelmä.

Testaajien kommentit:

”Kuorrute erottuu maullaan ja ohuudellaan testatuista puikkojäätelöistä, mutta lienee samaa tavaraa kuin Kingis-puikkojen kuori. Suklaakuori on joka tapauksessa hyvä. Vaniljajäätelö on kohtalaisen mitäänsanomatonta ihan jees -kamaa, ja kääreessä luvatut tummasuklaapalat niin pieniä, ettei niitä mausta erota.

Keksi on sekin hyvää perustavaraa. Keksijäätelöiden yleinen ongelma, eli sotkuisuus, vaivaa jäätelöelämystä. Jos sisuksessa olisi enemmän makua, Kingis Snack voisi kilpailla Puffetin kanssa, mutta Kingis-puikoille Snack ei mitenkään pärjää vertailuissa.”

”Kääreen alta paljastuu rujon oloinen kaveri, vähän muotopuoli raasu. Jäätelön kaakaokeksipuolikas toimii kädensijana, ja herkuttelu lähtee suklaakuorrutepäästä.

Ohkainen kuorrute maistuu halpasuklaalta. Kingis-nimi lupailisi ihanaa suklaakeskustaa, mutta sellaista ei tässä olekaan. Höh. Vaniljatäyte antaa korvaavaa suutuntumaa pienillä suklaarakeilla.

Keksistä jää herkuttelun lopuksi makunystyröille aidon jauhekaakaon tuntu ja nostalginen säväys.”

3 kaverin mandariini & jogurttisuklaa: kertaheitolla kesäykköseksi

Uutuuspuikossa on mandariinisorbettia oikeista mandariineista, vaniljajäätelöä ja jogurttisuklaakuori. Jäätelö on gluteeniton ja vähälaktoosinen.

Uutuusjäätelötesti: 3 kaverin mandariini & jogurttisuklaa -puikko ja -kääre

3 kaverin mandariini & jogurttisuklaa -puikossa on mandariinisorbettiraitoja.

Testaajien kommentit:

”Olen jäätelöissä kirpeiden ja happamien sitrusmakujen ystävä, joten odotukset tämän jäätelön suhteen ovat korkealla. Karsastan liikaa imelyyttä, ja etukäteen pohdin, onko mandariinia makeutettu liikaa.

Ei ole! Jäätelö menee kertahaukkauksella kesämakujeni ykköseksi. Jogurttisuklaakuorrutus on maukas, kevyt ja pehmeästi lohkeava. Siitä puuttuu joidenkin suklaakuorrutteiden raskaus.

Pinnan alta paljastuu hyvin vaniljainen jäätelö, jota raidoittavat aidosti mandariinilta maistuvat sorbettiviirut. Kerta kaikkiaan täydellistä! Jäätelö on sopivan kokoinen ja tyydyttää jälkkärinhimon virkistävällä tavalla.”

”Aikuiseen makuun oleva jäätelö yllättää yhdistelmällään. Mandariinijäätelö muistuttaa aavistuksen verran likööriä, mutta valkosuklaa onneksi pehmittää kokonaisuuden.”

”Juuri tällainen on täydellinen puikkojäätelö: sopivasti kokoa, rapeutta ja pehmeyttä. Rapsahtavan jogurttisuklaakuoren sisällä on suloinen sinfonia, joka sekä raikastaa että tyydyttää makeanhimon. Kirpsakka mandariinisorbetti ja täyteläinen vaniljajäätelö sopivat hienosti yhteen. Tätä olisi ihana syödä rannalla tai vaikka kepeän kesälounaan jälkiruoaksi.”

Classic Strawberry Crush: pehmismäinen yllätys

Classicin uutuus on maitosuklaalla kuorrutettu mansikkakermajäätelöpuikko, jonka keskellä on vanhan ajan vaniljakermajäätelöä.

Classis Strawberry Crush -jäätelön kääre

Testaajien kommentit:

”Classicinsa tuntevalle ensipuraisu on turvallinen. Tämä suklaakuorrute on paksu ja palkitsevalla napsauksella lohkeava. Sitten seuraa yllätys.
Tämähän on sisältä aivan kuin… pehmistä. Venyvää, sulavaista, ihan omalla tasollaan samettista jäätelömassaa. Pehmisvaikutelmaa korostaa mansikan ja vaniljan värivaihdos, kun lipoo tietään ytimeen. Mansikkajäätelössä on purukumimainen aromi, josta arvatenkin yksi innostuu, mutta toinen ei.”

”Suuri kysymys tämän puikon kohdalla on se, miksi jäätelö on nimetty Strawberry Crushiksi. Nimen perusteella voisi luulla, että jätskissä olisi mansikkamurskaa, mansikkahilloa tai edes mansikan paloja – siis jotain, mikä edes etäisesti muistuttaisi murskatuista mansikoista. Oikeasti tuote sisältää mansikka- ja vaniljajäätelöä suklaakuorella ilman kastikkeita tai sattumia.

Kun nimiasiasta pääsee yli, voi huomata, että kyseessä on oivallinen kokonaisuus. Kumpikin jäätelömaku toimii, ja paksu, mutta lohkeava suklaakuori on herkullinen. Jos tykkää triojäätelöstä, tykkää luultavasti tästäkin.”

 

Classic-uutuuden kääreessä lupaillaan mansikkaa ja vanhan ajan vaniljaa.

Fazer Premium Chocolate & Hazelnut: laatua suklaan ystävälle

Uutuusjäätelössä on suklaakermajäätelöä, hasselpähkinätahnaa ja suklaakuorrutetta hasselpähkinän paloilla.

Fazer Premium hasselpähkinä -jäätelön kääre.

Fazerin uutuusjätskin makumaailma on tuttu hasselpähkinäsuklaalevystä.

Testaajien kommentit:

”Hyvä pähkinän tuoksu, kun avaa paketin. Pähkinää sisältävä suklaakuorrute tuo etäisesti mieleen Fazerin hasselpähkinämaitosuklaan. Puikossa onkin selkeästi panostettu kuorrutteeseen. Sen alla oleva suklaajäätelö maistuu pliisulta. Kaipaisi kastiketta tai muuten enemmän makua. Sopiva suklaanhimoon.”

”Hyvä perusjäätelö ilman kikkailuja. Suklaakuori pähkinäpaloineen on herkullinen, ja suklaajäätelö sen sisällä raikasta. Mikään suklaanrakastajan överiherkku tämä ei ole, koska jäätelön seassa ei ole kastiketta tai sattumia, eikä makukaan ole intensiivisen suklainen. Kuumaan kesäpäivään tämä jätski kuitenkin sopii.”

”Fazerin Sininenhän on maailman parasta suklaata, ja kun siihen vielä yhdistää hasselpähkinät ja jäätelön, niin kokonaisuus on kerrassaan herkullinen. Toki melko makea, mutta kuka oikeasti vastustaa makeaa?”

X