Ruoka

Seitsemän alle 15 euron punaviinilöytöä - katso niihin sopivat pääsiäisen lammasreseptit

Teksti:
Anna.fi

Poimimme seitsemän edullista punaviiniä pääsiäisen lammasherkuille. Kaikki sopivat hiukan yrttisen ja kahviaromisen lammaspaistin seuraan. Viineille on valittu niihin parheiten sopivat lammasruoat – nappaa suosikkireseptisi talteen pääsiäiseksi.

Paremmille pataherkuille

Tanquista Tinto

Portugali, 6,97€

Älä anna edullisen hinnan hämätä. Maaliskuussa Alkon valikoimaan tullut viini on oiva valinta. Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet ja Touriga Nacional –rypäleistä valmistettu, melko tummanpuhuva viini tuoksuu kypsiltä, tummilta puutarhamarjoilta. Tuoksussa myös pientä maanläheisyyttä ja savua. Melko täyteläisessä, kevyesti tanniinisessa maussa on kypsää mustaherukkaa, tummaa kirsikkaa ja mustikkahilloa sekä mausteisuutta. Jälkimaussa hitunen savua.

Viini maistuu erilaisten tummien lihojen, varsinkin pataruokien kanssa sekä juustojen seurassa.

Nauti viiniä esimerkiksi valkosipulisen lammaspadan seurana.

Edullinen löytö!

Trivento Bonarda 2013  

Argentiina, Mendoza, 6,99 €

Toinen edullinen, mutta herkullinen viini on tummanpuhuva ja pelkästään Bonarda-rypäleistä valmistettu. Viinin tuoksu on marjainen. Siitä löytyy herukoiden lisäksi vienosti mausteita, vaniljaa ja yrttisyyttä. Melko täyteläinen ja marjaisa maku, jossa on myös aavistus pientä savuisuutta. Kevyesti tanniininen, mutta mukavasti hapokkuutta.

Viini kestää hyvin tuhtejakin makuja ja voimakkaita mausteita. Esimerkiksi erilaiset lammaspadat ovat omiaan viinin kanssa, sekä monet juustot. Tosin pitkään kypsytetyt, kovat juustot saattavat jyrätä viinin.

Kokeile viiniä pitkään muhineen lammaspadan kanssa.

Kahvia ja savua

Juno Shiraz Mourvèdre Viognier 2013

Etelä-Afrikka, 9,99 €

Shiraz, Mourvèdre ja Viognier –rypäleistä valmistettu tummanpuhuva viini tuoksuu ensin leivontamausteilta ja herukkahillolta. Sitten nenään tulee aavistus paahdettavaa kahvia ja suklaata. Maku on melko täyteläinen, aavistuksen paahteinen, runsas ja marjainen. Melko kevyet tanniinit, mutta hapokkuus tuntuu. Jälkimaussa hieman savua.

Juno oli Rooman mytologiassa naisten suojelija ja ylijumala Jupiterin puoliso, mutta hieman savuisa viini ei ole mitenkään naisellinen.

Kokonainen lampaanpaisti ja kahvikastike sopii hyvin viinin kanssa tarjottavaksi.

Bekaan laaksosta lasiin

Château Ksara Reserve du Couvent 2012

Libanon, 11,50 €

Melko täyteläinen ja pehmeätanniininen viini on valmistettu Syrah, Cabernet Franc ja Cabernet Sauvignon –rypäleistä. Tuoksussa on kirsikkaa, kypsää tummaa luumua, mausteita ja aavistus savua. Maku on kypsän hedelmäinen, pehmeän roteva, aavistuksen mausteinen ja savuinen. Jälkimaussa aavistus tammea. 

Viini kestää myös runsaita mausteita, mutta voimakas chili voi jättää viinin alleen.

Viini sopii esimerkiksi hedelmäisen lammastaginen kylkeen.

Tiukahko ruokaviini

Carm

Portugali, Douro, 13,48 €
Perinteisistä portugalilaisista rypäleistä, Tinta Franca, Touriga Nacional ja Tinta Roriz, valmistettu luomusertifioitu tummasävyinen viini kaipaa seurakseen ruokaa. Tiukahkot tanniinit leppyvät varsinkin lihan proteiinien kanssa. Tuoksussa on kypsien tummien luumujen ja puutarhamarjojen aromien lisäksi aavistus paahdettua sokeria. Täyteläinen maku on myös aavistuksen paahteinen, ja siinä on kypsän kirsikan lisäksi makean mustikkahillon aromeja

Viini sopii kesällä grillin ääreen ja syksyllä monien riistaherkkujen seuraan.

Nauti vaikka uunissa haudutetun lammaspaistin kanssa.

Kirsikkahilloa lasissa

Costalarbol 2013

Espanja, Rioja, 13,98 €

Helmikuussa Alkon valikoimiin tullut luomusertifioitu viini on valmistettu Graciano, Garnacha ja Tempranillo –rypäleistä. Tuoksu on tumman kirsikkainen ja marjaisa, aavistuksen maitokahvinen ja mausteinen. Maku on täyteläinen ja melko tanniininen. Siinä on mausteisuuden lisäksi reilusti tummaa kirsikkahilloa ja kevyesti tammea.

Enemmän ruoka- kuin seurusteluviini, mutta sitä voi nauttia aterian alkuun pienten suolaisten suupalojen kanssa, tai aterian päätteeksi juustojen seurassa.

Tee ruoaksi esimerkiksi lampaanfileetä punaviinikastikkeessa, peruna juuressoseen ja seesamipinaatin kera.
Ruoan kanssa ja nautiskeluun

Masi Campofiorin 2011

Italia, Veneto, 14,99 €

Täyteläinen, tummanpuhuva viini on valmistettu Corvina, Rondinella ja Molinara -rypäleistä. Tuoksu on marjainen ja aavistuksen leivontamausteinen ja yrttinen. Maku on marjaisan mausteinen, hapankirsikkainen, aavistuksen yrttinen ja mukavan savuisan rustikkinen.

Viini on oiva vähän parempien tummien liharuokien seuralainen ja kestää erilaisia mausteitakin, kunhan unohdat polttavan chilin. Sopii sekä ruuan kanssa että aterian jälkeen nautiskeluun, kenties muutaman pecorino- tai parmesaanijuustopalan kanssa.

Tarjoa viiniä karitsan ja paahdettujen kasvisten kanssa.

Teksti: Marita Suontausta

Kuvat: Alko

X