Ruoka

TM vertailussa tehosekoittimet

Teksti:
Anna.fi

Tehosekoittimen hankinnan valintakriteerinä on yleensälaitteen teho.Watteina ilmoitettavan teholukeman oletetaan antavan riittävän näytön laitteen toimivuudesta.Todellisuudessa tehosekoittimen soseuttamis- tai sekoittamiskykyyn vaikuttavat monet muutkin ominaisuudet.

Tekniikan maailma testasi tehosekoittimiet. Testissä mukana:
 
Braun JB5160
Electrolux ESB7300S
Kenwood BLP60
Philips HR2096
Wilfa BLB-1400S

 

Tehosekoitin hankitaan usein silloin, kun ruokavaliota on päätetty rukata terveellisemmäksi. Laite valjastetaan pääasiassa möyhentämään juomaksi vihanneksia ja marjoja. Tehosekoittimella voi valmistaa monipuolista juotavaa tai lusikoitavaa maito- tai soija- pohjaisesta nesteestä. Sitä voi höystää vihanneksilla, hedelmillä tai marjoilla. Kuitu- pitoisuus täydentyy,kun lisätään mukaan pähkinöitä tai leseitä.

Tehosekoittimien kannut

Täysikokoinen tehosekoitin pystyy lisäksi myös murskaamaan kovempia ja jäisiä aineksia sekä murskaamaan jääpaloja. Lisäksi uusimmat tehosekoittimet on usein varustettu kuumuutta kestävällä lasikulholla, jolloin myös lämpimien keittojen soseutus onnistuu. Laitevalmistajat ovat räätälöineet sekoittimia myös pelkästään smoothien valmistukseen, jolloin laite on yleensä pienempi ja moottori teholtaan heikompi. Saimme vertailuun viisi tehosekoitinta, joistakaksi on ollut myynnissä jo tovin, kolme testilaiteista on uusia tämän vuoden malleja. Hinnaltaan ne ovat melko lähellä toisiaan.

Vääntöä yläkierroksilla

Pienemmän teholuokan laitteet ovat edullisempia ja soveltuvat lähinnä vain smoothien tekoon. Kun moottori on tehokkaampi, laitteen käyttöominaisuudet ovat runsaammat. Tehokas laite sisältää usein monipuoliset tehon ja nopeuden säädöt, joilla kannun pohjalla olevien terien pyörimisnopeutta säädellään portaattomasti.   

Oikealla nopeudella

Tehonsäädöllä vaikutetaan laitteen sekoitusominaisuuksiin. Suurin pyörimisnopeus ei automaattisesti tarkoita parhainta sekoittumistulosta. Monessa tapauksessa parhaimpaan tulokseen päädytään, kun vaihdellaan pyörimisnopeutta. Sekoitettava aines määrittää lopulta, mitä nopeutta kannattaa käyttää. Pehmeä aines muusaantuu jo pienellä teholla, mutta kovan aineksen pilkkoutuminen vaatii enemmän myös leikkuuteriltä. Uusiin tehosekoittimiin on ohjelmoitu valmiiksi sekoitusohjelmia, jotka säätelevät nopeuksia automaattisesti sekoituksen aikana ja lopettavat sekoituksen itsestään tietyn ajan jälkeen. Yleisimmät ohjelmat ovat jäänmurskaus ja smoothien valmistus.

nopeuden säädöt

Samankokoisia ja eritehoisia

Sekoittimien yleisin teholuokka on tällä hetkellä 800 wattia, mutta tehot ovat kasvamassa. Vertailulaitteiden ilmoitetut moottoritehot ovat 800–1400 wattia. Kulhojen käyttötilavuudet ovat 1,5–1,8 litraa. 

tehosekoittimen lasikulho

Kaikissa vertailun sekoittimissa on lasikulho, joka kestää myös kuumien keittojen soseuttamisen. Silti kuuman soseutettavan aineksen kannattaa antaa jäähtyä ensin hieman. Tiiviissä kulhossa höyrynpaine voi nousta korkealle ja lennättää kulhon kannen paikoiltaan ja ryöpsäyttää soseet ulos kannusta. Lasimateriaali on myös kovien jäiden murskauksessa lähes ehdoton. Muovikulhon seinät alkavat ikävästi naarmuuntua, kun terävät jäät iskeytyvät niihin.

Kaikki vertailun tehosekoittimet ovat varsin hyviä pilkkomaan ja sekoittamaan myös kovaa ja sitkeää ainesta. Vaikka laitteiden tehoissa on parhaimmillaan jopa 600 watin ero, se ei välttämättä ilmene normaalikäytössä muuten kuin kovempana meluna. Käytännössä hyvin suunniteltu ja vakaa 800 watin laite,jossa on riittävä nopeuden säätö,pystyy tuottamaan hienojakoista, tasaista ja vaahtoavaa smoothia yhtä hyvin kuin 1400 wattinen. Pieniä määriä se tekee jopa tehokkaammin, hiljaisemmin ja vakaammin.

Testaus:

 

WILFA BLB-1400S 

Maahantuoja: Oy Wilfa Suomi Ab,
www.wilfa.fi
Hintaluokka: 150 € 

 

Hyvää Huonoa
tehokas melu
soseutusominaisuudet  

 

BRAUN JB5160

Maahantuoja: Suomen Sähkötuonti Oy,
www.sahkotuonti.fi  
Hintaluokka: 140€ 

 

Hyvää Huonoa
soseutustoiminto tehoton
alhainen melutaso  

 

ELECTROLUX ESB7300S

Maahantuoja: Oy Electrolux Ab, 
www.electrolux.fi
Hintaluokka: 110€

 

Hyvää Huonoa
jäänmurskaus painavin lasikulho
  nopeudensäätö

 

PHILIPS HR2096

Maahantuoja: Philips Oy,
www.philips.fi 
Hintaluokka: 110€

 

Hyvää Huonoa
lukittava kulho kovan aineksen soseuttaminen
   

 

KENWOOD BLP60

Maahantuoja: Suomen Sähkötuonti Oy,
www.sahkotuonti.fi 
Hintaluokka: 120 €

 

Hyvää Huonoa
vakaa moottoriosa ei erikoistoimintoja
lukkittava kulho melu

 

Toimittaja: Kirsti Herttua

Kuvat: Hannu Häyhä ja Colourbox.com

X