Työ ja raha

Äkkirikastunut Joel Hokka kertoo, paljonko rahaa kuluu päivässä: ”Pyrin siihen, että elämäni olisi tässä hetkessä mahdollisimman siistiä”

Joel Hokka koki äkki­rikastumisen ensimmäisen kerran jo lapsuuden­perheessään. Oma menestys antaisi mahdollisuuden tuhlailuun, mutta sellainen ei häntä kiinnosta.

Teksti:
Riikka Heinonen
Kuvat:
Sampo Korhonen, Joel Hokan kotialbumi, unsplash, iStock

Joel Hokka on rahatilanteeseensa tyytyväinen.

Joel Hokka koki äkki­rikastumisen ensimmäisen kerran jo lapsuuden­perheessään. Oma menestys antaisi mahdollisuuden tuhlailuun, mutta sellainen ei häntä kiinnosta.

Blind Channelin laulaja Joel Hokka, 30, haluaa elää vapaana ja ilman stressiä. Sen takia hän ei ota asuntolainaa, hanki autoa tai haali turhaa omaisuutta.

Uuden tietokoneen ja enduropyörän hän myi pois heti, koska ne aiheuttivat stressiä.

– En haluaisi ostaa mitään, mikä maksaa yli 500 euroa. Mieluummin vuokraan tai lainaan tarvitsemani, sillä kun laina-aika loppuu, asia on poissa päiväjärjestyksestä. Bändimme sai viime vuonna isot Teosto-korvaukset ensimmäistä kertaa. Innostuin nähdessäni viisinumeroisen summan tilillä ja ostin sähköisen enduropyörän, jolla voi harrastaa alamäkiajoa. Sitten aloin stressata, että minun pitäisi ryhtyä huoltamaan pyörää. Päätin myydä sen pois ja onneksi sain hyvän hinnan. Heti kun sain pyörän myytyä, minut valtasi helpotuksen tunne.

Omistaminen ei ole Joelille tärkeää missään suhteessa.

– En usko yksiavioiseen parisuhdemalliin. Ajattelen, ettei ketään voi omistaa. Nautin vapaudestani enkä ole kellekään mitään velkaa. Siinä on se hyvä puoli, ettei rahasta tule riitaa. Tilanne voisi olla eri, jos minulla olisi vaimo, joka nalkuttaisi.

Lapsuudenperheen elintaso pomppasi hetkessä

Pankkitilin saldo on bändin menestyksen ansiosta kasvanut, mutta Joel ei ole ryhtynyt tuhlaamaan. Hän on ehtinyt kokea äkkirikastumisen jo aiemmin lapsuudenperheessään, siksi materian haalimiselle ei ole enää tarvetta.

– Vanhempani olivat köyhiä opiskelijoita. Asuimme rivitalossa Oulussa, eikä rahaa ollut tarpeeksi. Isäni perusti firman valmistuttuaan hammaslääkäriksi ja lyöttäytyi yhteen Oulun Kärppien kanssa. Jääkiekkoseura oli pieni, mutta noustuaan liigaan siitä tuli valtava ilmiö. Isä oli tehnyt sopimuksen oikealla hetkellä. Perheemme elintaso pomppasi hetkessä, ja sain kaikki mahdolliset vempeleet moottorikelkoista bändisoittimiin. Huomasin, miten nopeasti materiasta katoaa hohto, kun sain 7 000 euroa maksaneen motocrosspyörän tuosta vain.

Joel Hokka on itse valinnut minimalistisemman elämäntyylin.

– Asun vuokralla 27-neliöisessä yksiös­sä, jossa ei ole muuta kuin sänky, pöytä ja läppäri, joka on kahdeksan vuotta vanha. Ostin uuden tietokoneen pari vuotta sitten, mutta olin niin tottunut vanhaan koneeseen, etten halunnutkaan luopua siitä. Myin uuden koneen pois.

Uuden puhelimen ostoakin hän on valmis lykkäämään.

– Olen haaveillut uudesta puhelimesta, mutta aion odottaa tammikuun alennusmyyntejä, ennen kuin ostan sellaisen. Ostopäätösten tekeminen hetken huumassa ei ikinä johda hyvään. Se on sama kuin päättäisi tehdä kännissä jotain tyhmää. Olen laskenut, että pystyn elämään 30–50 euron päiväbudjetilla, johon sisältyvät kaikki laskutkin. Säästössä minulla on sen verran, että pärjään 20 kuukautta tällä elämäntyylillä ennen kuin rahat loppuvat.

”Käyn joka päivä sushi­buffetissa.”

Tärkeintä on, että rahat riittävät joka päivä ulkona syömiseen.

– Käyn joka päivä sushibuffetissa. Lisäksi käyn kerran päivässä kaupassa. Ostoskorissani on avokado, ruisleipä, Nocco-juoma ja proteiinirahka. Olen aina ollut niukkaruokainen ja syönyt samoja ruokia.

– Mailaa ei tarvitse puristaa liikaa, mutten voi vetää kaasua pohjaankaan.
– Mailaa ei tarvitse puristaa liikaa, mutten voi vetää kaasua pohjaankaan.

Rauta on kuumaa, mutta Joel Hokka ei halua hikipäin takoa

Joel on usein törmännyt siihen, että häntä kehotetaan tekemään enemmän töitä, jotta hän voisi tienata vielä paremmin.

– En halua tehdä enempää töitä, sillä arvostan vapaa-aikaani. Kahdeksasta neljään -oravanpyörässä polkeminen olisi pahinta, mitä tiedän. Se sykli vie läpi elämän, kunnes olet eläkkeellä ja huomaat, että hupsista, se oli siinä. Kannattaa satsata kokemuksiin ja mennä kohti sitä, mikä tuntuu aidolta ja tärkeältä. Vaikka minulla olisi kymmenen vuoden päästä kaksi miljoonaa tilillä, en voisi enää palata kolmekymppiseksi.

Joel ei ole koskaan miettinyt rahaa, kun hän tekee ratkaisuja uransa suhteen. Monia on ihmetyttänyt se, miten paljon yhtye on valmis käyttämään rahaa ulkomailla kiertämiseen.

Blind Channel on parasta aikaa lähdössä Amerikan-kiertueelle, jonka bändi maksaa omasta pussistaan.

– Saamme Jenkeissä lämmittelijänä 2 000 euroa per keikka. Keikkoja on 15, joten niistä maksetaan 30 000 euroa. Kolmen viikon keikkabussi kustantaa noin 40 000 euroa ja siihen päälle lennot ja muut kulut. Siinä vaiheessa ollaan jo 20 000–30 000 euroa miinuksella. Haluamme tehdä itsemme tunnetuksi Amerikassa, ja tämä on ainoa tapa saada näkyvyyttä. Uskon, että jonain päivänä tilanne kääntyy eduksemme. Kiertueet ovat kokemuksia, joita ei voi rahassa mitata.

Blind Channel esiintyy Tampereen Nokia Arenalla huhtikuussa 2024.


Juttu on julkaistu Anna-lehdessä 46/2023.


X