Glitz & Glam

Näin valitset oikean puuterin - paras puuteri ihotyypin ja tarpeen mukaan

Teksti:
Minna / Glitz & Glam
Postaus sisältää mainoslinkkejä

Kuinka moni käyttää puuteria? Onko paras puuteri hukassa?

Tänään sukelletaan puuterien maailmaan. Jos puuterin valinta on aiheuttanut sinulle päänvaivaa tai et edes tiennyt, että sillä on väliä, mitä puuteria käyttää, kannattaa lukea tämä postaus.

Minulla on vahva fiilis siitä, että puuterin menekki vähenee entisestään nousevan trendin eli lasi-ihon myötä. Mutta trendejä menee ja tulee. Ei kuulemma 70-luvullakaan puuteroitu, kun taas 80- ja 90-luvulla puuteroitiin sekin edestä.

KIINTEÄ VAI IRTOPUUTERI? PUUTERINEN VAI NESTEMÄINEN/VOIDEMAINEN?

Ei ole olemassa ehdottomia sääntöjä, vaikka välillä sellaisia naistenlehtien artikkeleissa vilahteleekin. Näin 2010-luvun lopulla, puuterit ovat jo niin huikeasti kehittyneitä, että ei voida sanoa, että meikki kiinnitetään aina irtopuuterilla tai puuterin pitäisi olla kuivaa. Omat mieltymykset, tekniikat, muut käytetyt tuotteet sekä ihotyyppi ja oma orientoituminen ihonsa hoitoon, määrittelevät aika paljon, mikä puuteri kenellekin sopii parhaiten.

Olette varmasti huomanneet, että en osaa olla absoluuttinen ohjeissani. En lauo ehdottomuuksia – ehkä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kaikki on aina monen tekijän summa ja monessa jutussa on muuttuvia tekijöitä. Kerron kuitenkin seuraavaksi erilaisille ihotyypeille sekä halutuille lopputuloksille muutaman ehdotuksen puutereista.

RASVOITTUVA IHO

Rasvoittuvalle iholle toimii kaikista parhaiten talkkipohjainen puuteri. Talkki tekee puuterista kuivan ja imee rasvaa itseensä kokemukseni mukaan kaikista parhaiten. Talkki kuivattaa ihoa, joten siitä syystä kuivaihoisen ei kannata talkkipuuteria käyttää. Toiset kokevat talkin ihoa tukkivaksi ja olen lukenut jonkun meikkitaiteilijan sanovan, että talkki aktivoi talineritystä. Nämä on just näitä mutkat suoriksi lausuntoja, jotka jatkavat elämäänsä sitten vähän jokaisen kauneuspalstan artikkelissa ja sieltä sitten leviävät blogeihin. Se on lumipalloefekti. Kyllä, talkki on varmasti ihoa tukkiva ja aktivoi talineristystä, jos ihonhoito ei ole kunnossa ja puuteria taputtelee överisti. Jos ihoaan kosteuttaa hyvin, talkki ei automaattisesti aktivoi talineritystä. Olen joskus kyllä lukenut asiantuntijan sanovan, että talineritykseen ei kosmetiikalla voi vaikuttaa. Että nämä on näitä. Jos talkki ei sinulle aiheuta ongelmaa, go for it! Jos taas aiheuttaa, kannattaa miettiä muuta vaihtoehtoa ja suosia talkkipohjaista puuteria vain spesiaalitapauksia varten, kuten valokuvaus, juhlat jne.

Talkkipohjainen puuteri, jossa on kaoliinia, sopii parhaiten rasvoittuvalle iholle tai todella kuumottaviin ja kirkkaisiin kuvausvaloihin. Talkki pitää rasvoittuvankin ihon mattaisempana kuvauksissa. Siksi ammattilaisaikoina käytin kuvauksissa Grimasin Make-Up Powderia. En voi sanoa mitenkään ihanaksi koostumusta tai muuten ihoa kaunistavaksi, mutta tämä oli luotettava työkaveri kuvauskeikoilla.

Talkki sai huonon maineen Yhdysvalloissa, jossa talkilla ja munasarjasyövällä olisi yhteys. Teknokemian Yhdistyksen sivuilla sanotaan kuitenkin näin:

Kansainvälisten riippumattomien tieteellisten tutkimuslaitosten, kuten WHO:n, US Food and Drug Administrationin ja NTP:n (US National Toxicology Program) sekä monien muiden tieteellisten julkaisujen epidemiologiset tutkimukset tukevat talkin kosmetiikkakäyttöä, eikä linkkiä talkin ja minkään syövän välillä ole.

Lähde: Teknokemian Yhdistys ry

EPÄPUHDAS IHO

Epäpuhtaan ihon puuteriksi suosittelisin joko puhdasta mineraalipuuteria tai vaihtoehtoisesti salisyylihappoa sisältävää nestemäistä puuteria. Salisyylihappo läpäisee talin, joten se puhdistaa ihoa syvemmältä. Salisyylihappo eli BHA-happo on yksi tehokkaimmista aineista epäpuhtauksia vastaan. Samalla kun iho saa mattaisen silauksen, se saa myös kevyesti puhdistavia ainesosia. Aurinkosuojakerroin vain tulee aina muistaa, kun käyttää AHA- ja BHA-happoja sisältäviä tuotteita.

Yksi tällainen BHA-happoa sisältävä puuteri on Murad MattEffect Blotting Perfector*, joka on täysin läpinäkyvä ja mattaava puuteri. Erikoista tässä ”puuterissa” on sen nestemäinen koostumus.

Lue täältä tarkempi esittely mahtavasta tuotteesta!

KUIVA JA PINTAKUIVA IHO

Kuiva iho ei välttämättä tarvitse puuteria. Puuterit saattavat saada kuivan ihon näyttämään entistä kuivemmalta. Mutta kuiva iho voi olla hyvin hoidettu, joten tällöin oikein valittu puuteri ei aiheuta hankaluuksia.

Nykyään on paljon puutereita, jotka eivät ole kuivattavia, kuten vanha kunnon talkkipuuteri on. Puutereita löytyy jopa kosteuttavina tai kosteuden haihtumista estävinä. Hyaluronihappo on trendissään nyt. Tuo kosteutta itseensä sitova ainesosa on yksi minun suosikkejani ihonhoitotuotteissa.

Minulla on kaksi suosikkia kosteuttavista puutereista. By Terry Hyaluronic Hydra-Powder* on väritön ja täysin mattainen irtopuuteri. Äärimmäisen hienojakoinen ja ihoa blurraava. Puuterissa on talkkia, mutta luulen, että sitä on vähän. INCI-listalla ensimmäisenä raaka-aineena on silica eli piidioksidi. Sanoisin By Terryn puuteria piidioksidipohjaiseksi.

Täältä löydät yhden aikaisemmista esittelyistäni By Terryn puuterista.

Jos et välttämättä pidä mattaisesta puuterista, niin Smashbox Halo Hydrating Perfecting Powder* on sinulle parempi kuin By Terry. Rakastan tätäkin puuteria. Smashboxin puuterissa on sävyä sekä valoa heijastavia pigmenttejä. Se tekee ihanan hehkuvat kasvot sekä hieman lisää peittävyyttä ja tasoittaa ihon sävyeroja. Mica on Smashboxin puuterin pääpohja-aine.

Jos kiinnostuit, lue täältä tarkempi esittelyni!

IKÄÄNTYVÄ IHO

Ikääntyvä tai oikeastihan sillä tarkoitetaan jo ikääntynyttä ihoa. Jokainen iho on ikääntyvä, mutta kaikki eivät vielä näytä ikääntyneeltä. Varttuneempi iho ei yleensä puutereita kaipaa, mutta kyllä niillekin voi vähän kiinnitysmielessä puuteria käyttää. Nenänpielet ovat sellainen alue, joka usein olisi hyvä puuteroida, vaikka muualle ei puuteria kaipaisikaan.

Varttunut iho vaatii todella hienojakoista puuteria. Sen tulee olla ilmaakin kevyempää ja läpikuultavaa. Suosittelen Pür Mineralsin Balancing Act Shine Control -puuteria. Älyttömän hyvä kuivalle ja varttuneelle iholle, mutta tietenkin sopii normaalille ja sekaihollekin. Tykkään sekaihoisenakin tästä, mutta rasvoittuvana ajankohtana tämä puuteri ei pidä kiiltoa kurissa. Keveys on tämän puuterin juttu, ja siksi niin loistava ikääntyvälle iholle.

Täältä voit lukea lisää tästä harsomaisen keveästä puuterista!

Guerlainin meteoriittihelmet toimivat hyvin puuterointiin, kun niitä vain sipaisee kasvoille. Ikääntyvä tai oikein kuiva iho ei aina tarvitse kunnon puuterointia, mutta viimeinen silaus on aina paikallaan. Kasvot saavat valoisaa hehkua, joka häivyttää aavistuksen uurteita. Liikaa ei kuitenkaan saa käyttää, sillä silloin efekti kääntyy päinvastaiseksi – hehku korostaa ihon uurteita.

Postauksen ihanista ja ylellisistä meteoriittihelmistä löydät täältä.

NORMAALI JA SEKAIHO

Normaali ja sekaiho on siitä kätevä, että voi valita puuterin mistä vaan. Kumpikaan ei ole ääripäästä, joten monet puuterit toimivat hyvin. Lähinnä omat mieltymykset ja toivottu lopputulos määrittelevät, että mikä puuteri on mieleisin ja toimivin. Rasvoittuvammasta sekaihosta kärsivä saattaa pitää todella mattaisesta ja talkkipitoisesta puuterista. Pintakuiva normaali tai sekaiho todennäköisesti näyttää kauniimmalta kosteuttavalla puuterilla tai hyvin kevyellä ja läpikuultavalla. Epäpuhtauksista kärsivä normaali tai sekaiho saattaa haluta epäpuhtauksia hoitavan puuterin tai epäpuhtaudet piilottavan puuterin.

PEITTÄVYYTTÄ PARANTAVA

Meikki- ja mineraalipuuterit ovat parhaimpia lisäämään peittävyyttä tai niillä voi tehdä meikkipohjan. Mineraalipuuterit usein antavat peittävämmän lopputuloksen kuin meikkipuuteri. Meikkipuuteri toimii myös meikin kiinnittäjänä, jos iho ei ole voimakkaasti rasvoittuva. Ikääntyneellä iholla meikkipuuteri saattaa olla liian raskas, sillä meikkipuuterin koostumus on aina vähän tuhdimpi, vaikka hienojakoinen olisikin. Parhaimmillaan meikkipuuteri toimii kevyenä meikkipohjana, puuterointiin lisäpeittävyyttä tuomaan sekä meikin korjailuun.

Estée Lauderin Double Wear Stay-in-Place Powder on yksi parhaimpia meikkipuutereita. Sen kermainen koostumus ja peittävyys sekä kestävyys on ehdottomasti lisäpeittävyyttä kaipaavalle puuteroijalle.

Täältä löydät syvällisemmän esittelyni puuterista.

KUULAS LOPPUTULOS

Kuten olen sanonut, on kiilto nyt in, eikä siksi puuterointi ole niin must juttu. Toisille, kuten minulle, on puuterointi usein välttämätöntä. Kiiltoa pukkaa jossain vaiheessa vähän liikaakin, eikä se muodikas lasi-iho saa kuitenkaan rasvaiselta näyttää. Uskon, että trendi tuo mukanaan uskomattoman ihania puutereita, mutta onneksi niitä löytyy jo nyt markkinoilta. Kuulas ja hehkuva lopputulos syntyy puuterilla, jossa on myös valoa heijastavia pigmenttejä.

MAC Mineralize Skinfinish Natural* on ihanan luonnollinen ja ihoa kauniisti puuteroiva. Kasvoille syntyy hehku ja iho näyttää kevyesti sipaistuna todella kuulaalta. Tämän puuterin minä olen jo kuluttanut loppuun, mutta tältä se näytti aivan uutena. Mica ja talkki ovat puuteripohjan pääraaka-aineet.

Täältä voit lukea lisää MACin puuterista!

MATTAINEN

Kaikki puuterit mattaavat, mutta täydellisen mattaisen lopputuloksen saa puuterilla, jossa ei ole micaa tai muuta valoa heijastavaa mineraalia. Viime vuodet ovat olleet aika mattaisia, vaikka eivät toki mattaisuudessaan yllä 90-luvun trendiin. Minä olin ysärillä teini. Kulutin kahdessa kuukaudessa ylivaalean Anytime 00 -kivipuuterin. Sitä puuteria hierottiin vipalla hyvin hartaasti, jotta kasvot olivat täydellisen kiillottomat.

Kivipuuteri on hyvä täydellisen mattapohjan tavoittelussa. Yves Saint Laurent Poudre Compacte Radiance* on mahtava mattapuuteri. Puuteria löytyy sävyllisenä sekä sävyttömänä. Vaikka se on täydellisen mattainen ja kiilloton, on se silti jollain tavalla ihoa valaiseva. Kukapa ei valoa kasvoilleen silti haluaisi? Minun YSL:n puuterin kannessa koristaa kaiverrus, Glitz & Glam, jonka otatin siihen Stockmannilla joitakin vuosia sitten.

YSL:n kivipuuteri oli 5 parasta kiinteää puuteria -listalla.

Tässä oli pieni tietoisku puuterin valintaan sekä muutamat ehdotukset ihotyypeille sekä haluttuihin lopputuloksiin. Puutereita on monenlaisia. Glitz & Glamin ensimmäisten vuosien aikana rakastin talkkipitoisia, todella mattaavia puutereita. Minä puuteroin talkkipuuterilla mineraalipuuterilla tehdyn meikkipohjankin. Hurjaa! Ihoni oli niin rasvoittuva vielä siihen aikaan. Kun vuosia vieri, ihoni muuttui. Paras puuteri nykyään on kevyt. Puuteri voi olla kosteuttava ja hehkua kasvoille antava. Pidän myös meikkipuuterista, mutta sitä tykkään käyttää oikein läpikuultavan meikkipohjan päälle lisäpeittoa antamaan tai meikkipohjan korjailuun sekä yksinään meikkipohjaksi.

Minkälainen iho sinulla on ja mikä on sinulle paras puuteri?

X