Horoskooppimerkit

Rakkausenneagrammi kertoo, millainen olet ja mitä tarvitset parisuhteessa

Enneagrammijärjestelmässä ihmiset jaetaan yhdeksään persoonallisuustyyppiin. Kaikilla tyypeillä on myös oma tapansa rakastaa. Oletko kumppaniaan palvova kakkonen vai suhteen ja oman aikansa välillä rimpuileva seiska?

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Istock

Enneagrammijärjestelmässä ihmiset jaetaan yhdeksään persoonallisuustyyppiin. Kaikilla tyypeillä on myös oma tapansa rakastaa. Oletko kumppaniaan palvova kakkonen vai suhteen ja oman aikansa välillä rimpuileva seiska?

Enneagrammi on järjestelmä, jossa ihmisten persoonallisuudet jaetaan yhdeksään erilaiseen tyyppiin. Jokaisella ihmistyypillä on oma tapansa toimia myös ihmissuhteissa.

Yksi tyyppi etsii sielunkumppania, toinen taas hakee nautintoa kepeistä irtosuhteista. Kaikilla persoonallisuuksilla on oma tapansa ilmaista rakkautensa, ja he reagoivat suhteen ongelmiin eri tavalla. Persoonallisuustyyppinsä tunnistaminen auttaa ymmärtämään parisuhteen dynamiikkaa ja ehkäisemään sydänsuruja.

Tunnistatko sinä itsestäsi kumppaniaan palvovan kakkosen tai omaa elämää kaipaavan seiskan?

Jos et tiedä, mikä enneagrammin persoonallisuustyyppi olet, voit tehdä ensin tämän enneagrammitestin.

Ykköselle kelpaa vain täydellinen suhde

Enneagrammin ykköstyyppi on perfektionisti, joka vaalii ideaa täydellisestä rakkaudesta. Hänellä on tarkka kuva siitä, millaisen suhteen ja kumppanin hän haluaa, eikä hän tyydy vähempään.

Ykkönen arvostaa itseään. Hän ei syöksy kepeisiin suhteisiin, eivätkä yhden yön jutut innosta häntä. Ehdottomuutensa vuoksi ykkönen pettyy sydänsuruissa harvoin. Miten pettymyksiä voisi tulla, kun kynnys suhteen aloittamiseen on näin korkealla?

Ykkönen kärsii usein yksinäisyydestä, sillä hän suhtautuu ennakkoluuloisesti ihmisiin, jotka eivät edusta hänen ihannetyyppiään.

Rasittavimmillaan ykkönen on kontrollifriikki, jonka kireys nakertaa intohimoa. Parhaimmillaan hän on uskollinen ja huomioiva kumppani, joka venyy toisen vuoksi sillä hän haluaa tehdä rakkaudessakin kaiken oikein.

Ykköstyyppiä kuvaavia sanoja: ahkera, ihanteellinen, järjestelmällinen, kriittinen, kurinalainen, objektiivinen, perfektionisti.

Kakkonen tekee kaikkensa toisen vuoksi

Kakkonen on parisuhdetyyppi henkeen ja vereen. Hän saa voimaa ihmisistä, ja perhe on hänen elämänsä suurimpia haaveita. Kakkonen jaksaa palvella ja passata rakkaitaan, sillä hän nauttii muiden huomioimisesta.

Uhrautuva kakkonen voi saada rakkaudessa pahasti siipeensä. Manipuloiva kumppani voi tehdä hänestä palvelijansa, joka joutuu ottamaan vastuun niin suhteen taloudesta kuin henkisestä puolesta. Omaa tilaa tarvitseva kumppani taas voi pitää kakkosen huolehtimista holhoamisena. Mitä enemmän hän yrittää auttaa, sitä enemmän toinen vetäytyy.

Kun kakkonen löytää ihmisen, joka arvostaa hänen hoivaviettiään, kyseessä on vuosisadan rakkaustarina. Siitä ei puutu romantiikka ja läheisyyttä.

Kakkostyyppiä kuvaavia sanoja: avulias, empaattinen, miellyttäjä, rakastava, sydämellinen, uhrautuvainen, ystävällinen.

Kolmonen ei jaksa analysoida suhteen ongelmia

Kolmonen on energinen ja positiivinen persoona. Hän uskaltaa tehdä aloitteita ja nauttii myös kepeistä yhden yön jutuista. Edellisen suhteen kariuduttua kolmosen ei tarvitse kärsiä yksinäisyydestä. Hän nimittäin vetää ihmisiä puoleensa kuin magneetti.

Kolmonen on tarmokas ja tavoitteellinen. Tunteiden analysoiminen tuntuu hänestä turhalta märehtimiseltä, hän keskittyy konkreettisiin asioihin. Rakkaushuolet voivat halvaannuttaa kolmosen, jos hän ei löydä käytännöllisiä keinoja niiden ratkaisemiseen. Tällöin kolmonen vetäytyy ja voi jopa paniikissa pettää kumppaniaan.

Kolmostyypin paras puoli on hänen optimisminsa. Hän valaa rakkaaseensa itseluottamusta ja uskoo suhteen tulevaisuuteen vaikeinakin aikoina.

Kolmostyyppiä kuvaavia sanoja: aikaansaava, itsevarma, kunnianhimoinen, motivoitunut, menestyjä, nopea, päämäärätietoinen.

Nelonen etsii hellää sielunkumppania

Nelostyyppi etsii sielunkumppania, johon hän kokee lähes yliluonnollista yhteyttä. Irtosuhteet ja tunteilla pelaaminen voivat murtaa herkän nelosen, joka reagoi ahdistukseen usein fyysisesti.

Nelonen on kuitenkin romantikko. Toinnuttuaan pahimmasta shokista hän uskaltautuu taas treffeille. Vanhan pettymyksen aiheuttamat haavat voivat kuitenkin rasittaa uutta suhdetta. Välillä kumppanin tekisi mieli ravistella nelosta ja huutaa, että keskity meihin, älä menneisiin.

Herkkyys on nelostyypin paras puoli. Hellä hetki voi liikuttaa hänet kyyneliin, eikä hän pelkää näyttää tunteitaan. Kun nelonen kosii, hän tekee sen unohtumattomalla tavalla. Hän viljelee romantiikkaa pitkässäkin suhteessa ja viettää paljon aikaa kumppaninsa kanssa.

Nelostyyppiä kuvaavia sanoja: ainutlaatuinen, herkkä, intensiivinen, intohimoinen, syvällinen, tunteellinen, vetäytyvä.

Viitonen on vakava, mutta varma puoliso

Viitonen on enneagrammikartan pohdiskelija, joka viihtyy omissa oloissaan. Hän on älykäs ja rationaalinen, ja intohimoiset tunneryöpyt ovat hänelle vieraita. Iloiset ja eläväiset ihmiset voivat kuitenkin viehättää häntä. Heissä on energiaa, jota viitonen kaipaa salaa.

Toisinaan viitonen vaikuttaa viileältä, vaikka oikeasti hän olisi hämmentynyt. Tämä voi loukata kumppania, joka luulee, ettei viitosta kiinnosta. Mitä enemmän toinen painostaa, riehuu tai itkee, sitä pahemmin viitonen jähmettyy. Hän ei tiedä, miten reagoisi rajuihin purkauksiin.

Häveliäs viitonen arastelee myös tunteista puhumista. Romanttisten eleiden sijaan hän osoittaa rakkautensa teoilla. Hän on myös vakaa ja luotettava kumppani, joka ei vilkuile aidan toiselle puolelle, sillä sitoutuminen on hänelle pyhä asia.

Viitostyyppiä kuvaavia sanoja: analyyttinen, etäinen, itseriittoinen, looginen, pohdiskeleva, viisas, älyllinen.

Kuutonen kestää rakkauden karikot

Kuutonen on herkkä ja lämmin, mutta myös epäluuloinen jahkailija. Tapaillessaan uutta ihmistä, hän miettii päänsä puhki, mitä tämä haluaa hänestä. Kuutosella on usein tapana ylianalysoida toisen pieniä eleitä ja loukkaantua turhasta.

Kun kuutonen vihdoin uskaltautuu suhteeseen, hän on empaattinen ja rauhallinen kumppani. Hän tekee paljon työtä, jotta molemmat olisivat tyytyväisiä ja heillä olisi suhteessa tasapuolisesti omaa ja yhteistä aikaa.

Kuutonen on perheihminen, joka ei luovuta helposti. Hän voi päästä yli jopa uskottomuudesta, eikä hän heittäydy tunteidensa vietäväksi, vaikka ihastuisi joskus muihin. Pysyvä parisuhde on kuutosen elämän kivijalka. Hän ei oleta, että rakkaus olisi helppoa ja roihuaisi aina.

Kuutostyyppiä kuvaavia sanoja: ennakoiva, epävarma, kuuliainen, luotettava, mukava, sitoutunut, vaihtoehtoja pohtiva.

Seiska yllättää kultansa aina uudelleen

Kekseliäs seiska hurmaa ihastuksensa mielikuvituksellaan. Hän varaa salaa lennot Pariisiin tai kosii kumppaniaan kuumailmapallossa. Suhde tämän ideamyllyn kanssa on täynnä iloa, yllätyksiä ja vauhtia.

Seiskat ovat visionäärejä, jotka luovat täysillä uraa tai pyörittävät yritystä. Kumppanin on hyväksyttävä tämä, ellei hän halua taistella toistuvasti seiskan ajasta ja huomiosta. Seiska on hulluna rakkaaseensa, mutta hän on myös hulluna elämään ja haasteiden tarjoamiin endorfiiniryöppyihin.

Perheen perustaminen seiskan kanssa voi olla hankalaa, sillä hänen on vaikea asettua aloilleen. Yhteisen ajan puute ja vastuunjako aiheuttavatkin eniten kitkaa hänen suhteisiinsa.

Seiskatyyppiä kuvaavia sanoja: eloisa, idearikas, iloinen, monipuolinen, seikkailija, spontaani, vapautta kaipaava.

Kahdeksikko rakastaa hiljaa ja härkäpäisesti

Maanläheinen kahdeksikko puhuu vähän, mutta pussaa – kunhan kukaan ei näe. Hän on perheihminen, joka arvostaa rehellisyyttä ja konstailemattomuutta. Kaunopuheisuus on hänelle vierasta, ja hän osoittaa rakkautensa palveluksilla.

Kahdeksikko on ihannekumppani ihmiselle, joka arvostaa vakautta. Kahdeksikko haluaa turvata perheensä talouden, mutta hän ei koskaan aseta työtä ja rahaa rakkaidensa edelle.

Kahdeksikko osaa olla myös joustamaton jääräpää. Joskus oikeassa oleminen on hänelle tärkeämpää kuin sopu. Hän ei riitele äänekkäästi, mutta nujertaa kumppaninsa itsepäisyydellään. Hento ihminen taipuu, temperamenttisempi taas panee kampoihin, jolloin tiedossa on valtataistelu.

Kahdeksikkotyyppiä kuvaavia sanoja: järkkymätön, oman tiensä kulkija, suora, suurisydäminen, tinkimätön, tukikallio, vahva.

Yhdeksikkö kaipaa harmonista yhteiseloa

Yhdeksikkö on enneagrammijärjestelmän diplomaatti. Hän etsii harmonista suhdetta, jossa molemmat kohtelevat toisiaan kauniisti ja lempeästi.

Yhdeksikköä on vaikea ärsyttää. Hän nielee kiukkunsa, ja jos tilanne kärjistyy, hän vetäytyy ja jättää kumppaninsa tasailemaan tunteitaan. Jos yhdeksikkö eroaa, hän ei sorru panetteluun. Eksän raivotessa hän laskee mielessään sataan ja yrittää suhtautua tämän reaktioon ymmärtäväisesti.

Yhdeksikkö on hellä, mutta toisinaan välttelevä. Hän pelkää ristiriitoja niin kovasti, ettei uskalla aina puolustaa edes kumppaniaan. Kahden kesken hän on kuitenkin lämmin kuuntelija, jonka tyyneys on ihanan rauhoittavaa.

Yhdeksikkötyyppiä kuvaavia sanoja: diplomaattinen, epäitsekäs, kiltti, lempeä, rauhaa rakastava, tyyni, ymmärtäväinen.

Lähteet: Elite DailyNamaste, 9 Types

Testaa:

Enneagrammitesti kertoo luonteesi heikkoudet ja vahvuudet

Horoskooppimerkkien yhteensopivuus – testaa, ovatko tähdet rakkautenne puolella

Lue myös:

Enneagrammi paljastaa, tarvitseko elämääsi rajua intohimoa vai hellyyttä

Tällaisia rakastajia eri horoskooppimerkit ovat

Horoskooppimerkkien riidat – oletko mököttäjä vai raivotar?

Kostonhimoa ja lohtuseksiä – näin eri horoskooppimerkit selviytyvät erosta

X