Hyvinvointi

Inkivääri kiihdyttää pintaverenkiertoa

Teksti: Anna.fi

Kipakka inkivääri auttaa hikoilemaan flunssan pois ja lievittää myös monenlaisia vatsavaivoja. Inkiväärillä voi lievittää myös kuukautiskipuja.

Inkivääri

Inkivääri (Zingiber officinale) on trooppisilla alueilla viihtyvä monivuotinen ruohokasvi, joka on lähtöisin Aasian kaakkois- ja eteläosista. Inkiväärillä on korkea, jopa metrin mittaiseksi kasvava varsi. Sen kukat ovat violetin ja keltaisen sävyisiä. Kiinassa inkivääriä on käytetty mausteena ja lääkkeenä jo tuhansia vuosia. Nykyään inkivääriä viljellään trooppisen ilmaston alueilla ympäri maailmaa mauste- ja rohdoskäyttöön sekä puutarhakasvina.

Inkiväärin versoja syödään esimerkiksi Japanissa, mutta pääasiassa inkivääristä käytetään sen juurta. Muhkuraista inkiväärinjuurta löytyy tuoreena kauppojen vihannesosastoilta, kuivattuna ja jauhettuna maustehyllystä.

Perinteisesti suomalaiset ovat maustaneet inkiväärillä glögin ja piparkakkutaikinan, mutta se sopii myös liha- ja kalaruokien mausteeksi. Hillottua inkivääriä eli garia tarjoillaan usein sushin seurana. Inkivääritee syntyy hauduttamalla muutamaa inkiväärinjuuren palasta kuumassa vedessä. Inkivääristä valmistetaan myös makeisia sekä kylmiä juomia, kuten ginger alea eli inkivääriolutta.

Mihin auttaa?

Inkiväärin rohdosvaikutukset perustuvat kasvin eteerisen öljyn ja hartsin yhdisteisiin, joista tärkeimpiä ovat zingibereeni ja gingerolit. Inkivääri kiihdyttää pintaverenkiertoa, lisää hikoilua, nopeuttaa nesteen poistumista ja viilentää siten elimistön lämpötilaa sekä vähentää turvotuksia. Lämmin inkiväärijuoma voi lievittää tukkoisuutta ja nopeuttaa liman poistumista, joten se sopii flunssapotilaan olon helpottamiseen.

Inkivääriä on perinteisesti käytetty vatsavaivojen ja reuman sekä nivel- ja lihastulehdusten hoitoon. Näitä vaikutuksia on tutkittu runsaasti myös nykylääketieteessä. Inkiväärin on todettu hillitsevän pahoinvointia ja oksentelua, ja lupaavia tuloksia on saatu esimerkiksi matkapahoinvoinnin hoidosta. Kouristuksia hillitsevän vaikutuksen takia inkivääriä käytetään lisäksi ripulin, ilmavaivojen ja kuukautiskipujen hoitoon. Hyvin herkkävatsaisille inkiväärin karvasaineet voivat aiheuttaa närästystä ja vatsakipuja.

Inkivääriä käytetään myös raskaudenaikaisen pahoinvoinnin lievitykseen, mutta toisaalta vahvoja inkiväärivalmisteita ei suositella raskaana oleville eikä imettäville äideille. Inkivääriä ei suositella käytettäväksi yhdessä varfariinin tai muun veren hyytymistä estävän lääkityksen kanssa.

Niveltulehdusten hoidossa inkivääristä on apua kivun ja tulehduksen hillitsemisessä sekä nivelten liikkuvuuden parantamisessa. Teho ei ole aivan yhtä hyvä kuin tulehduskipulääkkeillä, mutta se sopii esimerkiksi reuman tukihoidoksi.

Laboratorio-oloissa on saatu viitteitä myös siitä, että inkiväärillä olisi syöpäsolujen kasvua hillitsevä vaikutus sekä verisolujen paakkuuntumista ehkäisevä vaikutus. Kosmetiikassa inkivääriä käytetään muun muassa parfyymeissa, ihovoiteissa ja hierontaöljyissä.

Asiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmakognosian osasto, Helsingin yliopisto

Teksti: Anu Holopainen

X