Hyvinvointi

Introvertti ja ekstrovertti suhteessa – mahdoton yhtälö?

Ekstrovertin nauttiessa vilkkaasta seuraelämästä, introvertti viettäisi viikonloput mieluiten omalla porukalla, vaikkapa mökin rauhassa. Erilaiset persoonallisuustyypit saattavat aiheuttaa kolahduksia parisuhteessa. Pahimmista karikoista kuitenkin selviää, kun muistaa ottaa huomioon muutaman seikan.

Teksti:
Anna Nummisto
Kuvat:
Istock

Ekstrovertin nauttiessa vilkkaasta seuraelämästä, introvertti viettäisi viikonloput mieluiten omalla porukalla, vaikkapa mökin rauhassa. Erilaiset persoonallisuustyypit saattavat aiheuttaa kolahduksia parisuhteessa. Pahimmista karikoista kuitenkin selviää, kun muistaa ottaa huomioon muutaman seikan.

Usein ihmiset jaotellaan pohdiskeleviin ja rauhallisiin introvertteihin sekä energisiin ja sosiaalisiin ekstrovertteihin. Parisuhden kahden erilaisen persoonallisuustyypin omaavan henkilön välillä voi olla haastava, mutta myös  mielenkiintoinen ja elämää rikastuttava yhtälö. Etenkin, jos ottaa huomioon alla olevat seikat.

1. Kummankaan ei tarvitse luopua

Etenkin parisuhteen alussa kumppania kohtaan haluaa tehdä mieliksi. Jos toinen irvistelee juhlakutsuille, ekstrovertti saattaa taipua introvertin tahtoon jäädä kotiin. Pidemmän päälle omista menoista luopuminen alkaa kuitenkin syödä suhdetta. Niinpä jo seurustelun alkuvaiheessa kannattaisi avoimesti keskustella omista mieltymyksistään ja kertoa, mikä itselle on tärkeää. Kumppanin on hyvä ymmärtää, että introvertti esimerkiksi tarvitsee omaa aikaa voidakseen hyvin.

Toisen erilaisuus ei ole kapinaa toisen tahtoa vastaan. Riidat syntyvät usein siitä, jos esimerkiksi ekstrovertti luulee introvertin haluavan rajoittaa tämän elämää tahallaan. Omista menoistaan ja haluistaan kannattaa pitää kiinni – kunhan välillä muistaa joustaakin.

2. Keskustelkaa kompromisseista

Sosiaalisista eroavaisuuksista kannattaa keskustella rohkeasti ääneen. Älä hyväksy kumppanilta ”no kun ei vaan huvita” -tyylistä vastausta, sillä tämän tason ajatusten vaihto johtaa lopulta keskusteluyhteyden katkeamiseen helposti. Osoita haluavasi ymmärtää kumppaniasi ja kysy, mikä sosiaalisissa tilanteissa on toisesta epämiellyttävää ja mikä mukavaa. Kunnioita kumppanisi mielipiteitä.

Keskustelun tuloksensa on parhaassa tapauksessa selkeä kompromissi. Sen sijaan, että introvertti kieltäytyisi ikinä osallistumasta mihinkään, voitte vaikkapa sopia, että pienet illanistujaiset silloin tällöin tutulla porukalla ovat sallittuja, mutta suuriin bileisiin ekstrovertti osallistuu muulla kokoonpanolla.

3. Pakottaminen ei tuota tulosta

Ekstrovertit ovat usein innokkaita kaivamaan introvertteja ulos sosiaalisista poteroistaan – hyväntahtoisesti, mutta puoliväkisin. Yleisesti ektroverttiyttä onkin pidetty hyväksyttävämpänä persoonallisuustyyppinä ja introverttiyttä outoutena, jota pitäisi peitellä. Onneksi nykyään introverteilläkin on jo oma paikkansa maailmassa, eikä erakkomaista luonnetta tarvitse nolostella.

Parisuhteessa pääsee paljon helpommalla, kun lakkaa huolehtimasta siitä, mitä toiset ajattelevat. Ekstrovertille saattaa olla helpotus huomata, etteivät vieraat juurikaan kiinnitä huomiota puolisoon, joka vastailee kysymyksiin murahduksilla ja viihtyy kaukana juhlien keskipisteestä. Introvertti taas saattaa mielellään osallistua sosiaalisiin tapahtumiin, jos hän voi luottaa siihen, ettei kumppani pakota häntä minglaamaan tuntemattomien kanssa.

4. Puhukaa ja kuunnelkaa toista

Introvertin tapa käsitellä parisuhteen ongelmia on usein hyvin erilainen kuin ekstorovertin. Suorapuheisempi ja äänekkäämpi ekstrovertti haluaa useimmiten taklata suhteen ongelmat heti puhumalla. Introvertti taas saattaa olla vetäytyväisempi ja toivoa, että ongelmat ratkeaisivat itsestään, jos vain antaa ajan kulua. Suhteen sisäänpäin kääntyneempää osapuolta ekstrovertin hyökkäävä innokkuus saattaa jopa ahdistaa.

Riitatilanteessa pauhaava ekstrovertti saattaa säikäyttää introvertin poistumaan kokonaan paikalta ja pikkuhiljaa patoutuvat ongelmat muuttuvat jo sen luokan vyyhdiksi, että sen avaamiseen tarvitaan ammattiapua. Puhumista helpottaa toisen persoonan huomioiminen. Introvertille voi esimerkisi antaa hetken aikaa koota ajatuksensa, mutta ongelmaa ei saa lakaista maton alle ja jättää käsittelemättä. Jos intovertti kieltäytyy puhumasta kokonaan,  kyse ei ole enää kahden eri persoonallisuustyypin kolahduksista, vaan isommasta parisuhdeongelmasta ja keskinäisen kunnioituksen puutteesta.

Lähteet: Psychology Today, Your Tango

Lue myös:

Temperamentti erottaa – Oletko introvertti vai ekstrovertti?

Oletko introvertin ja ekstrovertin välimaastoon sijoittuva joustava ambivertti?

10 syytä, joiden vuoksi introvertti on mahtava puoliso

X