Itsetuntemus

Elätkö sinäkin ”pitäisi”-elämää? Ajattelutavan muutoksella alat nauttia aidosti omannäköisestä elämästä

Mietitkö usein, että jokin asia pitäisi tehdä, mutta et kuitenkaan tee? Tai mietitkö mielessäsi syitä sille, miksi jokin muutos pitäisi jättää tekemättä, vaikka se houkuttelisi sinua? Tällöin sorrut ”pitäisi”-ajatteluun, josta on onneksi mahdollista päästä eroon.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

– Älä anna itsesi estää itseäsi. Voit olla, mitä vain haluat, Diane Burrouhgs kannustaa.

Mietitkö usein, että jokin asia pitäisi tehdä, mutta et kuitenkaan tee? Tai mietitkö mielessäsi syitä sille, miksi jokin muutos pitäisi jättää tekemättä, vaikka se houkuttelisi sinua? Tällöin sorrut "pitäisi"-ajatteluun, josta on onneksi mahdollista päästä eroon.

Yhdysvaltalaisen Hollowood-käsikirjoittaja ja -tuottaja Diane Burroughsin, 57, elämä muuttui yllättäen vuonna 2010, kun hänen 24 vuotta kestänyt parisuhteensa päättyi. Diane tuli petetyksi ja jätetyksi samana vuonna, kun hän täytti 50 vuotta.

Nyt Diane elää uutta, omannäköistään elämää. Se vaati ajattelutavan muutoksen: Diane lopetti ”pitäisi”-ajattelun.

– Siitä tiedät, että elät ”pitäisi”-elämää, jos et oikeastaan tee mitään. Ajattelet vain, että jotain pitäisi tehdä tai mietit, miksi jotain asiaa ei pitäisi tehdä. Samalla jäät monesta asiasta paitsi, etkä elä elämää, jota oikeasti ansaitsisit elää, Diane sanoo.

Älä pelkää turhaan

Pitäisi-elämä johtuu usein pelosta. Pelkäämme, mitä mahdollisesti voisi tapahtua, jos toimimme tai teemme elämässämme jonkin muutoksen.

– Kun puolisoni jätti minut ja aloin miettiä, pitäisikö minun perustaa blogi, minulla oli mielessäni monia syitä, miksi minun ei pitäisi tehdä sitä. Mietin esimerkiksi, mitä tapahtuu, kun exäni lukee sivustoa. Pelkäsin myös ikäviä tunteita, kuten kipua ja surua, joita siitä voisi seurata.

Usein pelko on kuitenkin vain omassa päässä, eivätkä kauhuskenaariot ole todellisia.

– Mitään mitä aluksi pelkäät, ei todennäköisesti tapahdu. Minulle esimerkiksi kävi niin, että Left at 50-blogini ei lopulta kertonutkaan entisestä miehestäni vaan minusta. Lisäksi siitä tuli yhteisö, josta samassa elämäntilanteessa olevat naiset saivat vertaistukea. Jos olisin antanut ”pitäisikö”-ajatusteni estää minua, en olisi tullut auttaneeksi ihmisiä, mukaanlukien itseäni. Huomasin myös, että ikävien tunteiden sijaan sain kokea positiivisia tunteita.

Jos haluat tehdä jotain, tee se

Pitäisi-elämästä on mahdollista päästä eroon siten, että yksinkertaisesti alkaa toimia.

– Poista sanavarastostasi ”pitäisi”-sana ja ala tehdä asioita. Älä odota ja mieti, pitäisikö jotain tehdä tai jättää tekemättä. Asiat kyllä järjestyvät ja esteitä, joita olet mielessäsi rakentanut, ei oikeastaan edes ole olemassa. Mikäli itsetuntosi on ollut jostain syystä alhaalla, näin myös rakennat sen uudestaan.

Diane kannustaa ihmisiä tekemään päätöksiä ja antamaan itselleen luvan toimia. Kun ihminen päättää tehdä jotain, hän on oikeastaan jo aloittanut muutoksen.

– Jos esimerkiksi teet päätöksen, että lähdet maailmaympärysmatkalle, vähitellen löydät itsesi varaamasta lentoja ja kyselemässä ystäväviltä hotellisuosituksia. Lopulta oikeasti lähdet seikkailulle ja olosi on fantastinen.

Yksi tärkeimmistä asioista, joka Dianen mielestä ihmisten pitäisi lopettaa, on itsensä estäminen.

– Olet aikuinen. Sinun ei tarvitse enää ajatella sitä, mitä esimerkiksi vanhempasi mahdollisesti sanovat. Jos haluat tehdä jotain, tee se. Lähde seikkailulle tai värjää hiuksesi liilaksi. Voit olla mitä vain haluat! Älä anna itsesi pysäyttää sinua vaan ala nauttia elämästäsi.

X