Itsetuntemus

Haluaisitko tutustua paremmin sukusi historiaan? Näin aloitat sukututkimuksen

Etkö tiedä mitään esivanhempiesi elämänvaiheista ja sukusi historiasta? Sukututkimus on helppo aloittaa. Sukututkija Juha Vuorela kertoo, miten.

Teksti:
Piritta Palokangas
Kuvat:
Istock

Elossa olevilta sukulaisilta voi kysyä apua vanhoissa valokuvissa olevien ihmisten tunnistamisessa.

Etkö tiedä mitään esivanhempiesi elämänvaiheista ja sukusi historiasta? Sukututkimus on helppo aloittaa. Sukututkija Juha Vuorela kertoo, miten.

Sukututkija Juha Vuorela Suomen Sukututkimusseurasta kertoo, miten päästä alkuun sukututkimuksessa.

Haastattele sukulaisia

Ensiksi kannattaa haastatella elossa olevia sukulaisia. Heiltä voi pyytää apua valokuvissa olevien henkilöiden, paikkojen ja kuvaustilanteiden tunnistamiseen. Kannattaa käydä myös hautausmailla. Hautakivistä voi saada selville päivämääriä ja paikkakuntia.

Tilaa sukuselvitys

Seurakunnasta tai maistraatista voi tilata sukuselvityksen. Suomen henkilötietolain vuoksi netistä ei löydy alle 100 vuotta sitten syntyneiden tietoja, mutta 1900-luvun alkuun saakka tietoa löytyy. Suomen sukuhistoriallinen yhdistys on digitoinut vanhoja kirkonkirjoja, kuten kaste- ja rippitodistuksia, vuoteen 1917 saakka.

Tutki arkistoja

Samoin Kansallisarkiston digitaaliarkisto sisältää tietoa pitkälle 1500-luvulle saakka. Suomen Kansalliskirjaston historialliseen sanomalehtiarkistoon on digitoitu kaikki Suomessa vuosina 1771–1929 ilmestyneet sanomalehdet. Kuka tahansa voi löytää juttuja, joissa kerrotaan kaukaisista sukulaisista.

Tutustu Siirtolaisuusinstituutin nettipalveluun

Ulkomaille lähteneitä sukulaisia voi etsiä Siirtolaisuusinstituutin nettipalvelusta, johon on digitoitu passi- ja matkustajaluetteloita.

Mene kurssille

Sukututkimukseen perehdyttävillä kursseilla opetetaan, miten virallisia asiakirjoja etsitään, ja opastetaan, miten oman suvun tarinoita voi alkaa kirjata ylös.

X