Itsetuntemus

Henkinen valmentaja asenteen voimasta: ”Kaikki, mitä elämässä on tai mitä siitä puuttuu, on seurausta omasta asenteesta”

Henkinen valmentaja Paula Immo uskoo, että oikea asenne on tie onnelliseen elämään: asennetta muuttamalla voi muuttaa koko elämänsä. Kokosimme yhteen muutoksen neljä askelta.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Janica Karasti

Henkinen valmentaja Paula Immo on sitä mieltä, että asenteella on vaikutusta kaikkiin elämän asioihin.

Henkinen valmentaja Paula Immo uskoo, että oikea asenne on tie onnelliseen elämään: asennetta muuttamalla voi muuttaa koko elämänsä. Kokosimme yhteen muutoksen neljä askelta.

Haluaisitko olla rennompi ja rohkeampi? Henkinen valmentaja Paula Immo on oikean asenteen merkityksen puolestapuhuja. Kun asenne on kunnossa, ihminen stressaa vähemmän, onnistuu enemmän ja uskaltaa tavoitella unelmiaan.

– Asenne vaikuttaa aivan kaikkeen. Periaatteessa kaikki, mitä elämässämme on tai mitä siitä puuttuu, on seurausta omasta asenteestamme. Kun omaa asennettaan onnistuu muuttamaan, elämä on kevyempää ja helpompaa, Paula sanoo.

Näin omaa asennettaan voi muuttaa:

1. Mieti, mitä haluat ja ala puhua siitä

Asennemuutoksen alussa on tärkeää miettiä, mitä tarkkaan ottaen haluaa ja mihin kaikkeen elämässä se liittyy. Sen jälkeen asiasta on hyvä alkaa puhua joko itselle tai mieluummin jollekin toiselle, esimerkiksi tuttaville. Näin päämäärä kirkastuu.

2. Tiedosta, miten tällä hetkellä toimit ja miksi

Asenne ei korjaannu pelkällä päätöksellä toimia toisin. Syynä ovat menneisyyden kokemusten perusteella opitut toimintamallit. Ne ovat saattaneet iskostua niin syvälle alitajuntaan, että niitä ei tunnista lainkaan ennen oman käytöksen huolellisempaa tarkastelua. Siksi asennemuutosprosessissa on tärkeää miettiä ja tarkastella, miten sinulla on tapana toimia haastavissa tilanteissa.

– Haastavissa tilanteissa kysymys on yleensä 10 prosenttia siitä, mitä tapahtuu sillä hetkellä, ja 90 prosenttia menneisyydestä. 90 prosenttia käytöksestä on reagointia johonkin menneeseen tapahtumaan, Paula kertoo.

On myös tärkeää pohtia, millaisia mielen esteitä uuden asenteen tiellä on. Saako joku uskomus itsestäsi sinut toistamaan samaa, huonoon lopputulokseen johtavaa kaavaa kerrasta toiseen? Yleisiä uskomuksia unelmien tiellä ovat esimerkiksi uskomus siihen, että epäonnistuu kuitenkin, ei ole tarpeeksi arvokas, muiden tarpeet ovat tärkeämpiä kuin omat tai oma menestys olisi pois joltakulta muulta. Aina oma uskomus ei kuitenkaan lukeudu näiden yleisimpien joukkoon.

– Eräs asiakkaani halusi muuttua ja lähteä toteuttamaan omaa unelmaansa. Hänen sisällään oli kuitenkin uskomus siitä, että hän on sellainen kuin on eikä muutos ole mahdollista. Alitajuntainen uskomus, että muutos ei ole mahdollista, vie voiton tietoisesta päätöksestä tavoitella omaa unelmaa, Paula kertoo.

3. Kumoa haitalliset uskomukset

Kun on tiedostanut omat haitalliset uskomuksensa, niitä on aika lähteä horjuttamaan kyseenalaistamalla ne. Esimerkiksi muutoskykyynsä uskonsa menettäneen asiakkaan kanssa Paula alkoi etsiä todisteita siitä, että muutos on mahdollista. Ensin he kävivät läpi muiden ihmisten muuttumiskokemuksia. Pian he alkoivat kuitenkin jo miettiä, onko asiakkaan omassa elämässä mitään sellaista kohtaa, jossa hän olisi jo muuttunut.

– Hän oli nainen ja hänellä oli lapsia. Selkein muutos hänen elämässään oli tapahtunut, kun hän oli tullut äidiksi. Hän tajusi, kuinka paljon äitiys on häntä muuttanut ja joutui tavallaan perumaan omat sanansa siitä, että on kuka on eikä muuksi muutu, Paula sanoo.

4. Toimi tietoisesti toisin

Viimeisenä asennetta muuttaessa aletaan toimia tietoisesti toisin. Aina sekään ei toki ole helppoa. Varsinkin huonossa mielentilassa tulee herkästi ajatelleeksi, että koska asiat ovat kyseisellä hetkellä niin kuin ovat, ne ovat samalla tavalla myös tulevaisuudessa.

– Tämä ajatus mielessämme toimimme aivan eri tavalla kuin silloin, jos lähdemme tekemään siihen uskoen, että huominen voi olla erilainen kuin tämä päivä. Tietenkään ikävästä olosta ei voi hypätä suoraan autuuteen. Mutta silloin voi kysyä itseltään, että miten toimisin, jos en olisi näin stressaantunut tai huonolla tuulella. Silloin voi päättää huonosta mielentilasta huolimatta toimia tällä jälkimmäisellä, paremmalla tavalla. Luultavasti olostakin tulee sen seurauksena parempi ja tunnekuohu laskee, Paula sanoo.

X