Itsetuntemus

Kaikki narsismi ei ole pahasta – terve narsismi on voimavaraksi valjastettua itsearvostusta

Narsismia on kahdenlaista: tervettä ja epätervettä. Tunnista terve narsismi ja valjasta se voimavaraksesi.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Tervettä narsisimia tarvitsevat kaikki. Ihminen ilman itsearvostusta on muiden kynnysmatto.

Narsismia on kahdenlaista: tervettä ja epätervettä. Tunnista terve narsismi ja valjasta se voimavaraksesi.

Kun puhumme narsistista, tarkoitamme yleensä ihmistä, joka on epäterveellä tavalla narsistinen.

Termiin törmää usein julkisessa keskustelussa tai sekavan maailmanpoliittisen tilanteen uutisoinnin yhteydessä.

On kuitenkin olemassa myös tervettä narsismia.

– Jos terveen narsismin haluaisi suomentaa, paras määritelmä olisi itsearvostus. Termiä terve narsismi käytetään harvemmin, sosiaalipsykologi Janne Viljamaa sanoo.

Hän on kirjoittanut useita kirjoja narsismista, viimeisimpänä Narsistin lapsena – Pitkä tie itsenäisyyteen (Minerva).

Viljamaan mukaan ihminen, jolta puuttuu itsearvostus, antaa toisten tulla tontilleen. Valitettavasti toisten tontille hakeutuvat etenkin epäterveellä tavalla narsistiset henkilöt. Siksi ensimmäinen asia, joka heidän kanssaan tulisi tehdä, on asettaa selkeät ja joustamattomat rajat.

Tervettä narsismia tarvitsevat kaikki, ja sen puute on yhtä huono asia kuin narsistinen luonnehäiriö. Ihminen ilman itsearvostusta on muiden kynnysmatto.

– Reppanat hakeutuvat juuri narsistien piiriin ja hyväksikäytetyiksi, sillä narsisteilla on valmiit ratkaisut. Jos ei ole tervettä narsismia, antaa muiden kohdella itseään epäasiallisesti. Siinä voi mennä mielenterveys, rahat ja arvostus.

Mutta miten erottaa terve ja epäterve narsismi toisistaan ja miten terveen narsismin saa käännettyä voimavarakseen?

1. Aseta rajat

Terve narsismi tarkoittaa sitä, että ihminen osaa vetää rajat sille, miten antaa toisten kohdella itseään.

– Rajat, niin taloudelliset, sosiaaliset kuin ammatillisetkin, pitää ilmaista. Jos joku puhuu ilkeästi tai epäasiallisesti, voi sanoa, että minulle ei puhuta noin, Viljamaa sanoo.

Etenkin narsistin – mutta myös muiden ihmisten – kanssa omien tarpeiden selkeä ilmaiseminen on tärkeää. Suurin osa ihmisistä tajuaa tunnepuhetta. Jos esimerkiksi ehdotat työpalaverissa, että ”tällä kertaa joku muu voisi hoitaa tämän tehtävän, koska minä tein sen viimeksi”, todennäköisesti enemmistö tajuaa, ettet ole halukas tällä kertaa hoitamaan hommaa. Mutta kuten parisuhteeseen, myös työpaikalle sopii viisaus, jonka mukaan kukaan ei ole ajatustenlukija. Jos haluat viestin varmasti perille, kannattaa sanoa, että ”tällä kertaa minä en tee tätä, sillä tein sen viimeksi”.

– Etenkään, jos on tekemisissä narsistin kanssa, tunnepuhe ei tehoa. Narsistilla on oikeuksia, muilla velvollisuuksia, Viljamaa sanoo.

– Narsistin kanssa toimiessa kannattaa olla selkeä, valmistautunut ja karsia kommunikaatiosta niin sanotusti turhat läskit. Narsisti ymmärtää mitattavia asioita ja esimerkiksi työehtosopimusta.

2. Älä alistu tai alista

Terveellä tavalla narsistinen ihminen tulee toimeen omillaan, eivätkä muut ihmiset ole hänelle uhka. Hän siis ottaa oman tilansa, jakaa muille tunnustusta, kun he sen ansaitsevat, eikä kerää ympärilleen vain samanmielisiä.

Voit ruokkia tervettä narsismiasi esimerkiksi lopettamalla turhan peesailun ja sanoa sen sijaan ääneen, jos olet eri mieltä. Tai voit kehua kollegaasi.

Viljamaan mukaan hyvä esimerkki terveellä tavalla narsistisesta hahmosta on Peppi Pitkätossu.

– Hän ei alistu eikä alista. Sen sijaan narsistilla on aina cheerleaderit, eräänlainen hovi ympärillään.

– Etenkin naispuoliset narsistit ovat sosiaalisilta taidoiltaan lahjakkaita ja muutenkin taitavia pelaamaan pelejään. Heidän narsisminsa ilmenee siten, että he haluavat tuhota heitä uhkaavat ihmiset. Läheisriippuvainen narsisti on ovelampi kuin esteet tieltään raivaava, pullisteleva narsisti.

– Läheisriippuvainen narsisti tarvitsee vierelleen reppanan.

3. Opi heikkouksistasi

Terveellä tavalla narsistinen ihminen tietää, ettei ole kaikkivoipainen ja täydellinen kaikessa, mihin ryhtyy. On hyvä tarkastella säännöllisin väliajoin osaamistaan ja myöntää, missä asioissa on hyvä ja missä on kehittämisen varaa. Kun kehittämiskohteet sanoo ääneen, niille yleensä alkaa tehdä jotakin.

Epäterve narsisti sen sijaan pelkää kuollakseen epäonnistumista ja heikkouksiensa paljastumista. Usein narsistit tekevät paljon töitä ja vaativat ympäristöltä ihailua.

Sigmund Freud määritteli terveen ihmisen kykeneväksi työntekoon ja rakkauteen. Narsisti kykenee ainoastaan työhön.

Terveellä tavalla narsistinen ihminen ymmärtää, että pettymykset kuuluvat elämään. Hän osaa myös käsitellä niitä.

– Pettymys paljastaa ihmisen tunnetaidot. Narsisti on mestari syyttämään ja syyllistämään muita.

4. Arvosta erilaisuutta

– Muut ihmiset ovat peilimme, joten epäterveellä tavalla narsistinen henkilö ei siedä erilaisuutta vaan yrittää tuhota sen. Hän haluaa kloonata muut kaltaisikseen.

Tervettä narsismiaan voi tukea valitsemalla ympärilleen mahdollisimman erilaisia ihmisiä. Ja kyllä, aika ajoin on hyvä viettää aikaansa myös sellaisten ihmisten seurassa, joiden ajatukset ovat ristiriidassa omien ajatusten kanssa.

– Erilaisuuden sietokyky on hyvä mittari: se erottaa terveellä ja epäterveellä tavalla narsistisen ihmisen.

Erilaisuutta sietävä ihminen elää luovaa ja omannäköistä elämää ja on oma itsensä kaikissa tilanteissa.

5. Naura itsellesi

Kyky nauraa itselleen paljastaa ihmisestä yllättävän paljon. Narsisti ei itseironiaan kykene.

– Narsisti laskee mielellään leikkiä toisista, mutta ei kestä itseensä kohdistuvaa vitsailua. Hänen huumorinsa on ilkeää ja loukkaavaa. Omasta mielestään hän on tietenkin hauska.

Ihminen, joka kykenee nauramaan itselleen, viestittää ympäristölleen, ettei suhtaudu elämään tai itseensä liian vakavasti.

– Itselleen nauraminen on loistava sosiaalinen liukaste. Sillä saa kevennettyä monta tilannetta.

Lue myös:

Kehuriippuvainen joutuu helposti manipuloiduksi tai narsistin uhriksi – tunnista hälytysmerkit

Narsismi perheessä – tällainen äiti narsisti on

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

X