Itsetuntemus

Manipulointi heikentää itsetuntoa – näistä merkeistä tunnistat, että sinua manipuloidaan

Tarve tulla hyväksytyksi on voimakasta lähisuhteissa, ja siksi ne ovat otollista maaperää manipuloinnille. Piilomanipulointi on hyvä tunnistaa ja pysäyttää, sillä se vahingoittaa itsetuntoa.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Manipulaatio koettelee ihmissuhteita.

Tarve tulla hyväksytyksi on voimakasta lähisuhteissa, ja siksi ne ovat otollista maaperää manipuloinnille. Piilomanipulointi on hyvä tunnistaa ja pysäyttää, sillä se vahingoittaa itsetuntoa.

Uudet farkkuni ovat kapeat ja rennosti revityt. Ne ovat mukavan tuntuiset ja peilin ja ystäväni mukaan päälläni hyvän näköiset. Mutta kun menen esittelemään housuja miehelleni, tämä alkaa päivitellä: ”Olet ostanut rikkinäiset housut! Aikuinen nainen näyttää tuollaisissa hölmöltä.”

Loukkaannun ja vaadin mieheltä anteeksipyyntöä, mutta hän odottaa sitä minulta, koska hän vain huolehti, etten nolaisi itseäni, ja minä olin hänen mielestään ilkeä, kun puhuin hänelle ikävään sävyyn.

Farkut muuttuivat hetkessä huonoiksi. Taidan näyttää niissä naurettavalta. Hävettää, kun olin miehelleni töykeä.

Manipulointi on oman edun tavoittelemista

Myöhemmin ymmärrän itsekin, että mieheni luuli suojelevansa minua ja tarkoitti vain hyvää. Tapahtumahetkellä ajattelin, että hän tunsi häpeää vaatteistani eikä halunnut näyttäytyä niiden vuoksi seurassani. Minulle tuli tunne, että kyseessä oli manipulointi.

– Ihmisen mielen ymmärtäminen on vaikeaa ja tulkinta epävarmaa. Siksi toisen ihmisen käytös voidaan virheellisesti ja haitallisesti tulkita manipulaatioksi, psykoterapian erikoispsykologi Lotta Heiskanen sanoo.

Voimakkaassa stressissä kyky ymmärtää mieltä heikkenee, ja siksi esimerkiksi parisuhteen riidoissa kumppaneiden toimintatavat voivat näyttää kaavamaisilta ja manipuloivilta.

– Manipulointi on vuorovaikutusta, jossa toinen pyrkii vaikuttamaan toiseen tämän tahdon tai edun vastaisesti ja hyötymään tästä itse, toisesta piittaamatta, Heiskanen määrittelee ilmiön.

Manipulaation määrittely ei ole aina helppoa. Se on monitasoinen ilmiö, joka voi näkyä negatiivisina tunteina, heikentyneenä itsearvostuksena ja psyykkisenä pahoinvointina. Joskus se voi johtaa suoranaisesti tilanteisiin, joissa ihminen on vaarassa.

Taustatekijöitä manipuloinnille voivat olla manipuloijan kokemat kaltoinkohtelun tai turvattomuuden kokemukset. Manipuloija yrittää uskotella kohteelleen, että tämä muistaa väärin, ymmärtää väärin tai tulkitsee väärin omaa käytöstään. Kohde hämmentyy ja alkaa perääntyä. Hänestä voi tuntua, että hän on väärässä tai yliherkkä.

Vaivihkaista kiusaamista

Mutta mitä jos mieheni olisi oikeasti hävennyt vaatteitani? Mitä jos hän olisi ajatellut, että nolaan hänet, ja siksi puhunut minulle ikävään sävyyn? Tällöin kyseessä olisi ollut Manipulaatiosokeus-kirjan kirjoittaneen terapeutti, psykoanalyytikko Robin Sternin mukaan piilossa tapahtuva manipulointi, vaivihkainen kiusaaminen.

Stern kutsuu piilomanipulaatiota harhautustanssiksi, jossa toistuvat samat askelkuviot. Harhauttaja koettaa saada toisen epäilemään omaa todellisuudentajuaan. Harhautettu yrittää puolestaan saada harhauttajan näkemään hänet sellaisena, millaisena hän haluaisi näyttäytyä. Hän perääntyy ja muuttaa sanomisiaan ja käytöstään harhauttajalle mieleisiksi, sillä hän ihannoi tätä tai ainakin haluaa saada hänen hyväksyntänsä.

Tunnekuohun pelko ja sulautumisen tarve saavat ihmisen yrittämään olla toiselle mieliksi. On helpompi antaa periksi kuin kestää läheisen suuttumusta. Ja koska tarve tulla hyväksytyksi on lähisuhteissa voimakas, niissä harhautustanssi ei ole tavatonta.

Manipulointi aiheuttaa ikäviä ongelmia

Toiseen ihmiseen vaikuttaminen oma etu edellä voi olla arkinen tapa kontrolloida tätä. Voi olla, että ihminen ei edes huomaa, että yrittää vaikuttaa vahingollisesti toiseen. Hän ei välttämättä ole oppinut muita keinoja saada asiaansa perille, tai ne voivat tuntua liian vaativilta. Väsyneenä ihminen valitsee itselleen helpoimman tavan.

Lievimmillään piilomanipulointi tekee kohteen olon hankalaksi ja epämukavaksi. Jatkuvana se heikentää itsetuntoa. Lopulta voi käydä niin, ettei ihminen tiedä itsekään, kuka hän on. Hänestä on voinut esimerkiksi tulla se avuton ja onneton ihminen, joksi toinen häntä riidan hetkellä haukkuu.

– Piilomanipulointi ei kuulu hyvään, tasaveroiseen ihmissuhteeseen. Se lisää kielteisiä tunteita ja vahingoittaa ihmissuhteita, Heiskanen toteaa.

Näin tunnistat, että sinua manipuloidaan

Anteeksi, tein virheen. Korjaan tilanteen. Osaankohan minä ylipäänsä tehdä enää mitään oikein? Ensimmäinen askel pois piilomanipuloinnista on tunnistaa se vuoropuheluksi, jossa toista osapuolta ei kuunnella eikä kunnioiteta ja jossa toinen jatkuvasti joustaa.

Toistuvat anteeksipyynnöt ja jatkuva omien reaktioiden ja kelpaamisen puntarointi voivat olla merkkejä siitä, että suhteen vuorovaikutuksessa on vikaa. Sitä on silloin, jos vähänkin epäilyttää, ettei riitä omana itsenään tai tarvitsee toisen rakkautta ja hyväksyntää kelvatakseen ihmisenä.

Piilomanipuloija osaa käyttää toisen epävarmuutta hyväkseen. Hän voi muistuttaa toista tämän pahimmista peloista, syyllistää, uhkailla ja kyseenalaistaa. Hän saattaa heittäytyä avuttomaksi ja vedota toisen ihmisen empaattisuuteen.

Luottoihminen avuksi

Omista rajoista kiinni pitäminen suojaa piilomanipuloinnilta. Rajojen puolustaminen on vaikeaa, ellei ihminen omasta mielestään ansaitse hyvää kohtelua. Itsemyötätunto auttaa huolehtimaan omista rajoista.

Itsemyötätunto kasvaa, kun viettää aikaa sellaisten ihmisten seurassa, jotka hyväksyvät sellaisena kuin on. Itsemyötätuntoa voi myös harjoitella: Kuvittele mieleesi luotettava ihminen. Kun toinen ihminen alkaa puhua mustaa valkoiseksi, mieti luottoihmistä. Minkälaisia neuvoja hän antaisi sinulle?

X