Itsetuntemus

Millainen valittaja olet: kriitikko, uhri, huolestuja vai täydellisyyden tavoittelija?

Valittaminen voi ajoittain olla terapeuttista, mutta kroonistuessaan hyvin kuluttavaa. – Pahimmillaan valittajasta tulee katkera, joka on ihmistä haurastuttava voima, sanoo toimittaja Anna Perho.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
123Rf

Valittaminen voi ajoittain olla terapeuttista, mutta kroonistuessaan hyvin kuluttavaa. – Pahimmillaan valittajasta tulee katkera, joka on ihmistä haurastuttava voima, sanoo toimittaja Anna Perho.

Valittaa saa, kun on aihetta, mutta sen voi tehdä hyvin tai huonosti.

Toimittaja Anna Perho puuttuu Radio Aallon Dynastia-ohjelmassa milloin mihinkin elämän epäkohtaan. Hänen valituksensa ei kuitenkaan ole luotaantyöntävää, vaan pikemminkin hauskaa.

Perho itse jaksaa kuunnella viihdyttävää valittajaa, joka lähestyy maailman vikoja huumorin avulla.

– Satunnaisesti valittavat ihmiset ovat kiinnostavia. Viihdyttävä valittaja kertoo jutun hyvin, ja valituksesta huomaa, että se on johtamassa johonkin ratkaisuun. Hyvän valittajan erottaa huonosta juuri siitä, että hän on valmis lähtemään etsimään ratkaisuja.

Sen sijaan Perho ei jaksa kuunnella niitä, joille valittaminen on elämänasenne ja jotka suhtautuvat kaikkeen negaation kautta.

– Valittaminen voi ajoittain olla terapeuttista, mutta kroonistuessaan hyvin kuluttavaa. Pahimmillaan valittajasta tulee katkera, joka on ihmistä haurastuttava voima, Perho sanoo.

Voiko oppia valittamaan kivasti?

Anna Perhon mielestä kovan luokan valittajilta puuttuu myös kontekstin taju.

– Tällainen valittaja ei osaa arvostaa sitä, mitä hänellä on, vaan voi esimerkiksi vaatia lapselleen kuution muotoisia voipalloja pyöreiden sijaan, Perho sanoo. Voiko kuka tahansa oppia valittamaan kivasti? Perho on sitä mieltä, että jos ei opi kiinnostavaa tapaa valittaa, jokainen voi ainakin oppia pois jatkuvasta valittamisesta.

Oppiminen lähtee siitä, että ensin tiedostaa, että valittaa liikaa, ja sitten alkaa työstää asiaa mielessään. Perhon mielestä kannattaa miettiä esimerkiksi sitä, voisiko jättää vaikkapa joka toisen valituksen sanomatta?

– Valituksen väliin jättämisestäkin voi tulla hyvä mieli, hän sanoo.

– Jokainen valitus sisältää muutostoiveen. Anna valittajan valittaa loppuun ja kysy sen perään, että mitä sinä toivoisit tapahtuvan. Ensin valittaja häkeltyy, mutta alkaa sitten ratkoa ongelmaansa.

Juttu on julkaistu Annan numerossa 16/2015.

X