Itsetuntemus

Näin saat itsellesi omaa aikaa – Marja Hintikan vinkit ruuhkavuosiin

Ruuhkavuodet hautaavat alleen monen naisen oman ajan. Sen voi kuitenkin saada takaisin. Juontaja Marja Hintikka paljastaa toimiviksi havaitsemansa keinot.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Mirva Kakko/Otavamedia

Ruuhkavuodet hautaavat alleen monen naisen oman ajan. Sen voi kuitenkin saada takaisin. Juontaja Marja Hintikka paljastaa toimiviksi havaitsemansa keinot.

1. Yhteinen kalenteri käyttöön

– Meillä on jääkaapin ovessa perhekalenteri, johon on merkitty kaikki yhteiset ja omat menot. Siitä näen yhdellä silmäyksellä, mitä on tulossa. Kalenteri voi olla myös sähköinen, mutta oveen teipattua vanhanaikaista viikkokalenteria tulee silmäiltyä useammin.

2. Hahmota aika

– Ruuhkavuosiaan elävän ajassa on kolme tasoa: on perheen aika, oma aika ja parisuhdeaika. Kannattaa tarkkailla, onko kalenterissa kaikkia aikalajeja. Oma harrastusaika jää kokemukseni mukaan helpoimmin hunningolle.

3. Palaveri kerran viikossa

– Käymme sunnuntaisin mieheni kanssa läpi seuraavan viikon menot. Suosittelen tällaisesta pikapalaverista rutiinia. Niin ei tule yllätyksiä. Muuten voi käydä niin, että kumpikin vain täyttää kalenteria, eikä toinen tiedä, millaisia asioita on tulossa.

4. Aseta tavoitteita, tee pitkän aikavälin suunnitelmia

– Asetan itselleni pieniä tavoitteita. Jos perheemme menee vaikkapa Linnanmäelle, asetan tavoitteen, että haluan mennä siellä yhteen laitteeseen ja muuten olen muiden käytettävissä. Tai että kun menemme syömään, haluan syödä jälkiruuan rauhassa ja silloin joku muu huolehtii lapsista. Etsin siis ainakin sen pienimmän nimittäjän, joka tekee minut tyytyväiseksi. Näin vältän marttyyritunnelman. Teen myös pitkän aikavälin suunnitelmia. Minulla on yleensä kerran puolessa vuodessa jokin iso oma meno. Se voi olla vaikka lyhyt matka tyyliin päivä- tai viikonloppureissu. Menon järjestäminen ja merkitseminen kalenteriin on tärkeää, sillä silloin on jotakin odotettavaa. Se on melkein yhtä tärkeää kuin meno.

5. Pidä tyhjiä päiviä

Kalenterissani on yleensä kerran viikossa päivä, jolle ei ole sovittu mitään ohjelmaa. Muuten kaikki välit täyttyvät tekemisestä, eikä spontaania joutilaisuutta ole koskaan. Tyhjinä päivinä voin tietenkin touhuta vaikka mitä, mutta se on minun päätettävissäni.

Lue myös:

Miehensä huomiosta nauttiva Marja Hintikka: ”Rakkautta ei voi ulkoistaa timantteihin tai hienoihin ravintolaillallisiin”

Jatkuva yhdessäolo voi ajaa eroon – Oma aika on tärkeää parisuhteessa

Hanki itsellesi lisää omaa aikaa – Siivoa kalenterisi KonMari-menetelmällä

X