Itsetuntemus

Saara Sarvas: ”Mitäpä jos alkaisimme viimeinkin hyväksyä lihavuuden?”

Saara Sarvas, 31, haluaa näyttää, että lihavakin voi elää hyvää ja onnistunutta elämää.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Mirva Kakko

– Kaiken kokoiset ihmiset voivat tehdä kaikenlaisia asioita. Normin ulkopuolellakin voi elää onnistunutta ja hyvää elämää, Saara Sarvas sanoo.

Saara Sarvas, 31, haluaa näyttää, että lihavakin voi elää hyvää ja onnistunutta elämää.

Jenny+-tv-ohjelmasta tuttu Saara Sarvas on laihduttanut yhteensä parisataa kiloa. Vaatekoko on vaihdellut 36 ja 54 välillä. Muutama vuosi sitten Saara lopetti jojoilun ja oli mukana perustamassa Kehomyytinmurtajat-ryhmää. Hän kannustaa kaikenkokoisia hyväksymään kehonsa.

Mitä nimitystä käytät ylipainosta?

Puhun itsestäni lihavana. Ylipaino on lääketieteellinen termi. Näennäisesti korrekti ilmaisu on arvottava: ihmiset jaetaan alipainoisiin, normaalipainoisiin ja ylipainoisiin. Normi on se, johon tulee pyrkiä ja kaikki, jotka eivät ole normaalipainoisia, ovat ulkona normista.

Mitä kehopositiivisuus sinulle tarkoittaa?

Lihavat saavat jatkuvasti osakseen negatiivista kannustusta: ”Minäkin otin itseäni niskasta kiinni ja laihduin”. Lihavuus kuitenkin lisääntyy koko ajan, joten on selvää, että käytetyt keinot eivät toimi.

Mitäpä jos alkaisimme viimeinkin hyväksyä lihavuuden? Jospa esimerkiksi työterveyshuollossa lihavalle ei ensimmäisenä ehdotettaisi, että aiothan laihduttaa? Kehopositiivisuus ei tarkoita ylipainon ihannointia. Se tarjoaa laihdutuskuurien sijaan henkistä elämänmuutosta ja itseinhon tilalle itsensä hyväksymistä.

Mitä sanot niille, jotka muistuttavat ylipainon terveysriskeistä?

En kiistä riskejä. Mutta painon perusteella ei voi tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä kenenkään terveydentilasta. Jokaisesta painoluokasta löytyy sekä terveitä että sairaita. Terveysriskeistä ei päästä luokittelemalla lihavat alimpaan kastiin. Jos ihminen kokee olevansa arvoton, hän ei halua tehdä itselleen hyviä asioita, vaan lohduttautuu usein vahingollisin keinoin.

Millainen roolimalli haluat olla?

Yhteiskunnassamme vallitsee ajatus, että vain tietyn näköiset ja kokoiset ihmiset saavat näkyä ja vaikuttaa. Siksi lihavuus pelottaa niin paljon, että olemme valmiita käyttämään valtavasti aikaa ja energiaa sen torjumiseen.

Olisi surullista, jos ainoa jälkeni maailmaan olisi se, että edustan itseensä tyytyväistä lihavaa ihmistä. Mitä radikaalia siinä on, että pitää itsestään? Senhän pitäisi olla perusarvo. Ihminen saa aikaa uskomattomia asioita tajuttuaan, ettei itseään kannata aktiivisesti inhota.

Haluan näyttää, että ihminen on muutakin kuin painonsa. Kaiken kokoiset ihmiset voivat tehdä kaikenlaisia asioita. Normin ulkopuolellakin voi elää onnistunutta ja hyvää elämää.

X