Itsetuntemus

”Sienet pelastivat elämäni” – 11 syytä, miksi sienestäminen kannattaa

Miehensä yllättäen menettänyt Long Litt Woon löysi sienien ansiosta polun takaisin elämään surun epätodellisesta sumusta. Long kirjoitti kokemuksistaan Minun sienipolkuni -kirjan. Luimme teoksen ja listasimme, mikä sienissä ja sienestämisessä on niin voimaannuttavaa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock, Johs. Bøe/Otava

Sienimetsä voi olla hyvin voimaannuttava ympäristö.

Miehensä yllättäen menettänyt Long Litt Woon löysi sienien ansiosta polun takaisin elämään surun epätodellisesta sumusta. Long kirjoitti kokemuksistaan Minun sienipolkuni -kirjan. Luimme teoksen ja listasimme, mikä sienissä ja sienestämisessä on niin voimaannuttavaa.

Long Litt Woon kokee, että sienet pelastivat hänen elämänsä.
Long Litt Woon kokee, että sienet pelastivat hänen elämänsä.

Malesialaissyntyinen, Norjassa pitkään asunut sosiaaliantropologi Long Litt Woon menetti miehensä yllättäen, 30 onnellisen avioliittovuoden jälkeen. Sienimetsässä kulkeminen ja sienestäminen auttoivat Longia surun keskellä ja toivat arkeen ilon ja onnen pilkahduksia.

– Sienet pelastivat elämäni, Long tiivistää kokemansa Otavan tiedotustilaisuudessa.

Hän kirjoitti sienestyksen parantavasta vaikutuksesta kirjan Minun sienipolkuni. Tutustuimme kirjaan ja poimimme kirjasta kohtia, jotka valottavat sitä, mikä kaikki sienissä ja sienestämisessä on niin voimaannuttavaa.

Tämän takia sienestäminen kannattaa:

1. Sienet ovat herkullista syötävää

”Ryhdyin harrastamaan sieniä varmaan siksi, että olin aina syönyt niitä mielelläni. Olin jo valmiiksi sitä mieltä, että sienet maistuvat hyvältä ja erilaiselta kuin mikään muu, mutta hämmästyin huomatessani, että monilla sienilajeilla on aivan oma makunsa”, Long kirjoittaa.

2. Sienestäminen antaa syyn lähteä pois kotisohvalta

”Sieniharrastus antoi minulle sysäyksen lähteä ulos ja osallistua elämään, sen sijaan että hautautuisin suruuni kotona.”

3. Mieliala kohoaa sienimetsällä

”Metsäretki on paras lääke mielialan kohottamiseksi.”

4. Jopa myrkyllisten sienien tunnistaminen tuottaa iloa

”Tieto, että osasin tunnistaa jotain luonnosta löytyvää, mitä ei ainakaan voi syödä, sai minut tuntemaan itseni jo hitusen perehtyneemmäksi tähän outoon teemaan. Osaamisen ilo ailahti minussa kuin lämmin aalto.”

5. Opit näkemään metsän uudella tavalla sienestämisen opettelun ohessa

”Metsän kokee aivan uudella tavalla, kun on saanut lisää tietoa, vaikka vähänkin. Näin äkkiä joka puolella sieniä, joiden ohi olisin aiemmin vain kävellyt, koska ne sulautuivat maastoon. Nyt sienet suorastaan hyppivät esiin, koska olin kuin saanut uudet silmälasit.”

6. Teet hyvää keholle ja mielelle

”Jos tahtoo löytää sieniä, pitää sulkea matkapuhelin ja kääntää sienestysvaihde päälle ja olla läsnä – metsässä. Olen myöhemmin lukenut, että sen lisäksi että tekee ihmeitä keholle ja sielulle, kuten ulkoiluevankelistat julistavat, patikointi metsässä myös virkistää aivotoimintaa.”

7. Unohdat arjen pikkuasiat

”Sienestäessä arjen pikkuasiat karisevat mielestä. Metsästys- ja keräilyvaistot heräävät, ja siinä siirtyy hetkessä omaan maailmaansa. Keskittyminen terästyy, jännitys kohoaa. Löytyykö sieniaarre vai ei?”

8. Saatat kokea samaan aikaan sekä flown että zenin

”Kun löydän sieniä, aika seisahtaa. Koen sekä flown että zenin. Mielihyvä ja tunne, että on yhtä kaikkeuden kanssa, antavat sisäistä rauhaa ja onnea.”

9. Sienien löytäminen voi tuottaa humalluttavaa iloa

”Onnistumisen tunne, jonka kokee, kun tiedot ja kokemus metsässä vaeltajana karttuvat, on asia sinänsä. Humalluttava ilo on vielä jotain muuta, yllättävää. Sydämeni loikkasi, kun ensi kerran löysin aivan itse herkullisen ruokasienen.”

10. Salaisen sienipaikan jakaminen kaverin kanssa lujittaa ystävyyttä

”Jakamalla salaisuuden lujittaa ystävyyssuhdetta.”

11. Sienten tunnistuksessa on otettava kaikki aistit käyttöön

”Kaikki aistini olivat surun turruttamat. Olisiko ajateltavissa, että sienitaitoihin syventyminen vauhditti matkaani takaisin elämään virittämällä aistini uudestaan käyntiin? Kun taas aloin aistia ympäröivän maailman, tuntui kuin olisin herännyt sadan vuoden unesta.”

Lähde: Minun sienipolkuni (Nemo, 2018)

X