Itsetuntemus

Tee täydellinen moka – 5 askelta taitavaan epäonnistumiseen

Taitava epäonnistuja kääntää mokansa voitoksi. Näillä asiantuntijan neuvoilla opit epäonnistumaan entistä paremmin ja vähemmillä henkisillä kolhuilla.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Colourbox

Taitava epäonnistuja kääntää mokansa voitoksi. Näillä asiantuntijan neuvoilla opit epäonnistumaan entistä paremmin ja vähemmillä henkisillä kolhuilla.

Kävikö moka? Teitkö pahan virheen? Tunnet riittämättömyyttä, huonommuutta ja häpeää. Tekisi mieli antaa periksi ja luovuttaa.

– Älä lannistu, sillä epäonnistuminen tarjoaa meille opin. Ilman sitä ei tapahdu pitkälle kantavaa tai uudenlaista kehitystä, toteaa Minna Marsh. Häneltä on juuri ilmestynyt kirja Mentaaliherätys! – opas henkiseen kuntoiluun.

– Ihminen löytää usein oman mittansa juuri siinä, miten hän kohtaa eteen tulevat vaikeudet.

Lue lisää: Uskalla epäonnistua

Taitava epäonnistuja siis kääntää mokansa voitoksi. Mutta miten se tehdään? Minna Marsh neuvoo.

Viisi askelta taitavaan epäonnistumiseen

Näillä Minna Marshin neuvoilla opit epäonnistumaan entistä paremmin ja vähemmillä henkisillä kolhuilla:

1. Älä mieti mokaamista.
Jos olet virittynyt tiedostamaan mokia, aivosi oppivat viemään huomiota yhä enemmän kuviteltuihin tai todellisiin epäonnistumisiin. Samalla ne petaavat jo tulevia mokia.

2. Älä tavoittele täydellisyyttä.
Pyri kehittymään koko ajan, mutta hyvästele täydellisyys. Kun keskityt omaan juttuusi ja myös nautit siitä, on lopputulos usein paras mahdollinen.

3. Älä pelkää virheitä.
Kukaan ei menesty jatkuvasti, mukaan mahtuu aina osaamattomuutta ja huonompia suorituksia. Onnistumisprosentti nousee, kun ei pelkää virheitä.

Lue lisää: Käännä torjutuksi tuleminen voitoksesi – Nämä ohjeet toimivat sekä ihmissuhteissa että työelämässä

4. Keskity tekemään parhaasi.
Tilanteessa, joka vaatii hyviä hermoja ja keskittymistä, pidä huomiosi hetkessä. Analysoi tekemiäsi virheitä tai lopputulosta vasta jälkikäteen. Opi virheistä ja jätä ne sitten taaksesi.

5. Määrittele aika, jonka saa käyttää surkutteluun.
Jos olet epäonnistunut, anna itsellesi lupa surkutella epäonnistumista tilanteen jälkeen korkeintaan puoli tuntia. Usein kymmenen minuuttia riittää. Tuon jälkeen puhalla huonot fiilikset ulos ja jätä tilanne taaksesi. Aina, kun huomaat mielesi kertaavan tuota ikävää epäonnistumista, puhalla ulos ja kiinnity tähän hetkeen.

X