Hyvinvointi

Kinesioteippi tekee ihmeitä

Teksti:
Anna.fi

Kinesioteipillä lievitetään kipua sekä lisätään liikkuvuutta ja lihasvoimaa. Lisäksi se poistaa turvotusta ja auttaa toipumaan leikkauksesta.

kinesio

Värikkäät kinesioteipit eivät ole enää vain huippu-urheilijoiden villitys. Kinesioteippauksen käyttö on levinnyt hyvää vauhtia, eikä syyttä. Sillä saadaan aikaan nopeasti selkeitä parannuksia monissa vammoissa, oli vamman syynä sitten leikattu olkapää tai kiukutteleva polvi.

Kinesioteippi toimii esimerkiksi kuntoutusvaiheessa, kun vamma aiheuttaa liikerajoituksia tai voimanpuutetta. Oikein toteutetulla teippauksella voidaan lievittää kipua ja lisätä näin myös liikelaajuuksia. Nivel voidaan myös teipata niin, että sen liikerata laajenee. Leikkausten jälkeen teipillä voidaan lisätä kudosten nestekiertoa ja nopeuttaa toipumista. Eli kinesioteipillä voidaan tehdä aika erilaisia asioita.

Se on mahdollista siksi, että ihoa teippaamalla voidaan vaikuttaa ihon alla oleviin sidekudosrakenteisiin ja erityisesti lihaskalvoon, niin sanottuun myofaskiaan. Sidekudosverkosto on osa elimistöä, joka yhdistää jokaisen solun kehossa toisiinsa.

Esimerkiksi olkapään kipu voi johtua olkanivelen virheasennosta, joka on syntynyt siitä, että ryhti on painunut eteenpäin ja olkaniveleen on tullut ahtauma. Kinesioteipin avulla voidaan muuttaa ihonalaisten kudosten suhdetta toisiinsa ja tehdä ahtaumakohtaan lisää tilaa. Teippi antaa avun vain siksi aikaa kun se on paikallaan, eli potilaan pitää silti parantaa lihasvoimaa ja näin kohentaa ryhtiään treenaamalla. Teippi on kuitenkin hyvä apuväline, sillä kipu voi estää treenaamisen, eikä tilanne laukea ilman sitä.

Samoin on vaikkapa polvileikkauksen jälkeen. Teipillä voidaan vähentää leikatun alueen turvotusta ja mustelmia ohjaamalla alueen nestekiertoa, jolloin potilas pääsee kuntouttamaan jalkaansa nopeammin. Joskus jo ensimmäinen teippaus laajentaa leikatun alueen liikeratoja monella kymmenellä asteella. Potilaasta se voi tuntua ihmeeltä.

Käytössä eri tekniikoita

Teippauksessa käytetään erilaisia tekniikoita ja myös erimallisia teippejä. Tekniikoiden oppiminen edellyttää anatomian tuntemusta. Fysioterapeutti voi kuitenkin neuvoa potilastaan teippaamaan itse oman vammansa kotioloissa.

Kinesioteippi kestää paikallaan parhaimmillaan jopa pari viikkoa. Hyvälaatuinen teippi kestää suihkun ja jopa saunassa käynnit. Teipin joustavuus on sama kuin ihon ja se on hengittävää materiaalia. Teippejä on myynnissä erilaatuisia. Erityisesti herkkäihoisten kannattaa suosia laatua, sillä iho kestää yleensä hyvin niiden liiman. Ylensä hintaerot kertovat laatueroista.

Asiantuntijana terveystieteiden maisteri, Kisakallion urheiluopiston liikunnan opettaja Aki-Matti Alanen.

Teksti: Marja Aalto

X