Hyvinvointi

Kunnon blogi: Five Fingers

Teksti:
Anna.fi
Fivefingers

Juoksukenkien lisäksi tutustuimme 4 Runnersissa myös Five Fingers -kenkiin eli niin sanottuihin varvaskenkiin. Kenkiä on neljää eri mallia, joilla kaikilla on omat käyttötarkoituksensa. Five Fingers on luonnonmukainen apu useaan jalkavaivaan, kuten esimerkiksi jalan holviongelmiin.

Five Fingersit on kehittänyt jalkineiden pohjia valmistava Vibram. Kenkien mallit ovat Classic, Sprint, KSO ja Flow, joista jokainen on suunniteltu hieman eri käyttötarkoituksiin. KSO ja Sprint soveltuvat laajimmin eri lajeihin. Eri mallien hinnat 4 Runnersissa olivat 99 €, 109 €, 119 € ja 129 €.

Jalkineiden käyttömahdollisuudet eivät rajoitu kävelyyn tai juoksuun – ne soveltuvat erinomaisesti kaikkiin maksimaalista pitoa edellyttäviin tilanteisiin. Kengät soveltuvat esimerkiksi retkeilyyn, kiipeilyyn, kuntosaliharjoitteluun, kamppailulajeihin, joogaan, pilatekseen, veneilyyn, melontaan, purjehdukseeen ja matkustukseen.

Fivefingers

Avojaloin käveleminen aktivoi ja vahvistaa jalkaterän lihaksia, mikä parantaa jalkapohjasta välittyvää tuntoaistimusta. Tämä vaikuttaa parantavasti tasapainoon ja liikkeiden hallintaan sekä jalan ja liikuntaelimistön yleiseen hyvinvointiin. Paljain jaloin kävellessä myös ne jalan lihakset harjaantuvat, jotka normaalisti ovat levossa jalkineilla liikuttaessa. Paljain jaloin kävely parantaa ryhtiä ja näin vähentää myös selkäkipuja.

Times -lehti valitsi Vibramin Five Fingers -jalkineet vuoden 2007 parhaaksi keksinnöksi.

 

Fivefingers
Fivefingers
Fivefingers
Fivefingers
Fivefingers

Mikä fiilis?

 

allekirjoitus

”Veikeän näköiset menokkaat pistivät heti silmään 4 Runners -liikkeeseen astuessa. Kuosit eivät heti miellyttäneet tummanpuhuvaan tykästyttynyttä silmääni. Kun kokeilin vihertäviä tossuja jalkaan, ne tuntuivat jotenkin heti omilta, vaikka eivät olleetkaan lähellä omaa värimaailmaani. Tossut solahtivat jalkoihin yllättävän vaivattomasti. Aavistuksen koomisesta ulkomuodosta huolimatta tossut istuivat jalkaa kuin hanska käteen.

Five Fingerseissä on kiva tepastella. Tuntuma alustaan poikkeaa täysin tavallisista kengistä sekä läpsyttimistä, joissa yleensä taivallan lähes koko kesän. Tossut ovat kevyet ottaa mukaan vaikka uintireissulle tai lomamatkalle.

Olen testannut tossuja seuraavissa olosuhteissa:

– Asfaltilla tepsuttelu tuntuu vähän oudolta aluksi, mutta ihan hyvältä pieniä matkoja kerrallaan.
– Pihakenkinä Five Fingersit ovat ihan pitelemättömät. Nurmikolla kävely tuntuu huomattavasti elämyksellisemmältä kuin kengillä astellen. Ei haittaa risut eikä männynkävyt eikä paljaalle jalalle ihan mahdottomat sepelit.
– Autolla ajo suttaantuu moitteettomasti.
– Kadulla kengät herättävät huomiota ja olenkin useasti saanut vastata kysymykseen, ovatko jalassani sukat vai kengät.
– Tossut sopivat myös vedessä käytettäväksi. Otankin ne mukaan tulevalle Egyptin lomalle, jossa suositellaan uimatossujen käyttöä.”

Kirsi  

”Viime kesänä Kaivopuiston rannan kahvilassa näin pyöräilevän nuoren parin. Huomioni kiinnittyi heti heidän jalkineisiinsa. Sattuma oli puolellani, sillä pariskunta istuutui samaan pöytään kanssani. Pääsin heti kyselemään, mitkä nuo hauskan näköiset varvasjalkineet olivat.

Nuoret olivat innostuksissaan, kun pääsivät esittelemään Five Fingersejään. Kertoilivat käyttävänsä jalkineita kaikkialla ja erityisesti maastossa liikkuessaan. Vakuuttivat vielä niiden erinomaisuuttakin. Katsoimme saman tien myyjäliikkeen verkkosivustolta tietoja, sillä minua ”varpikkaat” kiinnostivat tavattomasti.

No en sitten kuitenkaan tuolloin päässyt Five Fingersejä ostamaan, joten nyt tullut tilaisuus ilahdutti minua suuresti. Sain kokeiltavakseni Flow-mallin, joka muun muassa erityisen pitävän pohjamateriaalinsa ansiosta on melojien suosiossa. Niinpä itsekin päätin kokeilla varpikkaitani juuri vetisissä oloissa pienelle melontaretkelle lähtiessäni.

Vaikka raskasrakenteisena en ollut kovin innostunut näin kevyistä jalkineista, minusta tuntui varsin mukavalta tassutella varpikkaillani pitkin hiekkatietä, jossa aika ajoin jalan alle livahti melkoisiakin sorakappaleita. Paljain jaloin olisin joutunut kiljahtelemaan tämän tästä, mutta Five Fingersit suojasivat arkoja jalkapohjiani hyvin.

Kanoottiin astuessani jouduin ottamaan muutaman askeleen kevään hyisessä järvessä. Varpikkaiden neopreenimateriaali, jota sukeltajien märkäpuvuissakin käytetään, piti herkän hipiäni mukavan lämpimänä, eikä kylmä vesi purrut lainkaan. Pitokin jalkineissa oli mitä mainioin.

Sen verran hassun näköiset nuo Five Fingers –töppöset olivat, että ihan heti en ne jalassa kovin julkisesti esiintyisi, mutta esimerkiksi mökkikäytössä ne olisivat aivan erinomaiset. En mielelläni kävele paljain jaloin juuri jalkapohjien arkuuden vuoksi, mutta erilaiset lipokkaatkin tuntuvat mökkiteillä ja uimaan mennessä melkeinpä vaarallisilta maaston monimuotoisuuden ja liikkuvien kivien ja karahkoiden vuoksi. Five Fingersit lisäävät siinä ympäristössä ehdottomasti turvaa ja nilkatkin pysyvät ehjinä.”

Hanna

”Hauskan näköiset Five Fingers -tossut vetivät kyllä heti katseet puoleensa ja vähän jopa hihityttivät. Ensi alkuun tuntui kieltämättä siltä, kuin olisi lähtenyt kouluajoilta tutuissa jumppatossuissa ulos, mutta paksumman pohjansa ansiosta nämä tohvelit toimivatkin yllättävän hyvin niin nurmella, hiekkatiellä, asfaltilla kuin sepelilläkin.

Kovin risukkoiseen pusikkoon en omilla jalkapöydältä aukinaisilla Classic-mallin tossuillani lähtisi. Kaupungillekaan en kyllä ainakaan vielä kehtaisi mustissa gorillatohveleissani hilpaista, mutta mökillä ne tulevat varmasti ahkeraan käyttöön. Kumisen olemuksensa ansiosta ne sopivat mainiosti myös kaikenlaiseen veden äärellä tapahtuvaan ajanviettoon.

Sitä en kyllä osannut arvata, miten hankalalta varpaiden ujuttaminen omiin koloihinsa olisi, mutta jo parin harjoittelun jälkeen alkoi sekin homma sujua nopsemmin. Keskittymistä se vaatiin kyllä edelleen. Varvassukkia käyttäessä ylimääräinen tavara varpaiden väleissä hieman häiritsee minua ja Five Fingersien kanssa oli alkuun vähän sama juttu. Liikkeelle lähtiessä tällaiset tuntemukset kuitenkin nopeasti unohtuvat.”

Anna-Mari 

”Olin erittäin innostunut Five Fingerseistä, jotka tuntuivat ikäänkuin kehittyneemmältä versiolta Feelmaxeista.

Kenkiä pukiessa varpaita oli aluksi hankala saada oikeisiin koloihin, mutta ajan kanssa sekin asia varmasti helpottuu. Hyvä neuvo oli laittaa ensiksi iso- ja pikkuvarvas omiin koloihinsa, jonka jälkeen keskimmäiset varpaat kyllä löytävät tiensä oikeisiin osoitteisiin.

Olen käyttänyt Five Fingersejä mm. normaalilla hiekka-alustalla, nurmikolla ja kivikossa. Testasin varvaskengät myös melonnassa ja siinä hommassa omat Sprint-malliset kengät toimivat moitteettomasti. Tossut ovat myös siinä mielessä kätevät, että kastuminenkaan ei haittaa. Aionkin testata niitä vielä vesijuoksussa järvessä.

Vaikka oma mallini Sprint soveltuu esitteen mukaan myös kevyeen vaellukseen, en itse niitä laittaisi minkään pituiselle vaellukselle jalkaan. Ilman minkäänlaista nilkkatukea ja avoin jalkapöytä eivät houkuttele kivikkoiseen ja kantoiseen maastoon patikoimaan.

Kaikki eivät kuitenkaan pidä varvassukkamaisesta tunteesta, jolloin Feelmaxit voivat olla heille parempi vaihtoehto. Itse kuitenkin pidin Five Fingersien jykevästä tunteesta, vaikka jalassa olivatkin vain ”tossut”.

Hieman miinusta tulee kuitenkin siitä, että pidemmän päälle varpaitani alkoi hieman puristaa. Todennäköisesti toinen jalkani on hieman toista isompi ja koska Five Fingersien täytyy olla sukkamaiset eli juuri jalan kokoiset, toinen jalkani oli liian ahtaassa kengässä.”

Five Fingers
4 Runners

X