intuitiivinen syöminen
Laihdutus

Syö juuri sen verran kuin haluat ja laihdu! Patrik Borg kannustaa intuitiiviseen syömiseen

Painonhallinta tarkoittaa yleensä kieltäymyksiä ja huonoa omaatuntoa repsahduksista. Mutta kilot voi pitää kurissa myös ruoasta nautiskellen, kun opettelee intuitiivisen syömisen avulla tunnistamaan oikeat nälkäviestit.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

Syömisen hallintaa pidetään osoituksena hyvästä itsekurista. Silloin ajatellaan, että keho on ikään kuin oikukas ori, joka täytyy suitsea. Ruokailuun luodaan tiukkoja sääntöjä, joista on vaikea pitää kiinni. Samalla syöminen alkaa aiheuttaa syyllisyyttä.

Ongelma on, että kielteinen suhde ruokaan lataa syömistilanteisiin jännitteitä, jotka piilottavat alleen kehon oikeat nälkäviestit. Syömisen pitäisi tuoda iloa ja jaksamista, mutta se aiheuttaakin murhetta ja väsymystä.

Ravitsemus- ja elämäntapa-asiantuntija Patrik Borgin mukaan ruokaan on mahdollista suhtautua mutkattomasti ja silti syödä hyvin. Hän puhuu intuitiivisesta syömisestä. Kehon kuuntelu auttaa siirtymään terveellisempään ruokavalioon, hallitsemaan verensokeria ja nauttimaan syömisestä enemmän.

Mutta voiko intuitiivisesti syömällä myös pudottaa painoa?

Patrik Borgin mukaan voi.

Mutta se vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Kiinteytymistä ja rasvakudoksen sulamista alkaa tapahtua parin kuukauden kohdalla. Paino lähtee laskuun yleensä vasta siinä kohtaa, kun tiukalla dieetillä oltaisiin jo painon takaisinnousuvaiheessa.

Neljä askelta intuitiiviseen syömiseen:

1. Opettele elämäntavat, jotka tukevat kehon kuuntelua

Huolehdi, että saat riittävästi terveellistä ravintoa, unta ja liikuntaa. Ei riitä, että lisäät kasviksia ruokavalioon tai lisäät liikuntaa. Olennaista on kohentaa koko elämäntapaa.

2. Rauhoita kehon nälkä

Normalisoi ruokamääriä ja paranna syömisen laatua, jotta saat yhteyden kehosi nälkäsignaaleihin. Varmista kalorilaskurin avulla, että syöt riittävästi, vähintään 1800 kaloria päivässä. Opettele itsellesi sopiva säännöllinen ateriarytmi. Valitse enimmäkseen terveellisiä aineksia, kasviksia, hedelmiä ja täysjyvää, mutta karta ehdottomuutta. Älä yritä ylettömän vähärasvaista tai vähähiilihydraattista ruokavaliota.

3. Rauhoita mielen nälkä

Opettele tunnistamaan ja ohittamaan ajatuksia, jotka sekoittavat nälkäsignaalien tuntemusta ja lisäävät mielitekoja. Kuuntele syödessäsi kehoa: milloin olo alkaa tuntua kylläiseltä? Syö niin, että nälkä pysyy poissa pitempäänkin ja ruoka poistuu ajatuksistasi joksikin aikaa.

4. Vahvista syömisminääsi

Opettele vapautumaan syömistä ohjaavista ulkoisista paineista kyläilyissä, juhlissa ja työpaikan kahvihetkissä. Kun sinä haluat syödä, saat syödä. Mutta älä syö siksi, että joku muu niin haluaa.

Lähde Patrik Borg: Tunne nälkä! Syö intuitiivisesti. Saavuta tuloksia.

X