Hyvinvointi

Lempeä elämä: C-vitamiiniasiaa ja pomminvarma vinkki kevätflunssan nujertamiseen!

Teksti:
Anna.fi

Viime vuosina on puhuttu paljon D-vitamiinin annostuksesta. Hyvä niin, koska olemme heränneet vihdoin siihen, että virallisterveellisillä suosituksilla ei tosielämässä pääse edes alkuun! Tärkeän D-vitamiinikeskustelun tiimellyksessä C-vitamiini-parka on kuitenkin jäänyt kapealle huomiolle. Vaikka vitamiinien tärkeyskilpailu onkin turhaa, haluan silti tässä kevätflunssakauden keskellä antaa pienen puheenvuoron myös C-vitamiinille.

Facebook pullistelee statuspäivityksiä, joissa purnataan flunssaa. Ei ihme, sillä suomalaiset aikuiset sairastavat tavallisesti flunssan useamman kerran vuodessa. Flunssaa käsitellään miltei yhtä normaalina ja asiaankuuluvana talvielementtinä kuin lunta: se tulee ja menee, välillä sitä on enemmän ja välillä vähemmän. Asia ei kuitenkaan pitäisi olla näin. (Mikään ei ole masentavampaa kuin flunssan ympärillä pyörivä, loputon small talk.)

Flunssa on kehon hälytyssignaali ja kertoo siitä, että kaikki ei ole kunnossa. Sen sijaan, että jäisi flunssakierteen uhriksi ja tumput suorina stondailemaan, kannattaa asiaan ottaa aktiivinen rooli. Yleensä riittää pieni tarkistus jääkaapin sisällölliseen linjaan ja (sen D-vitamiinin lisäksi) C-vitamiinin saantiin.

Mitä tulee immuunijärjestelmämme toimintakykyyn, C-vitamiini näyttelee erittäin keskeistä roolia. C-vitamiinintarve on useiden tutkijoiden mielestä yli 1000 mg päivässä, mutta virallinen suositus laahaa edelleen 60-90 mg:n tietämillä. Ei siis ole mikään yllätys, että olemme niin räkäisiä ja köhäisiä!

Usein kuulee puhuttavan, että tyrnimarjat ovat suomen luonnon C-vitamiinipitoisinta antia. Se on totta, mutta vielä miltei kymmenen kertaa enemmän C:tä saa ruusunmarjoista. Ruusunmarjajauhe on maailman helpointa ja maukasta smoothie-ainesta ja sitä saa luontaistuotekaupoista. Suosittelen sitä lämpimästi.

Ulkomailta lennätetyt superfoodit herättävät mielipiteitä ja ymmärrän sen varsin hyvin. Ei ole ekologisinta roudata luomuomenoita Chilestä Suomeen ja suurkuluttaa niitä jatkuvasti kilokaupalla, jos tarjolla on se puhdas kotimainenkin lähivaihtoehto. Silloin, kun puhutaan maailman ravintorikkaimmista raaka-aineista, olen kuitenkin valmis omalla kohdallani vähän joustamaan. Vaikka kotimaiset marjat ovatkin erittäin hyvää jokapäiväistä arkiruokaa enkä kannata erikoisuuden tavoittelua eksotiikan vuoksi, valikoin silti ulkomaisista supereista ne tehokkaimmat elementit oman ruokavalioni terävöittämiseksi. Yksi näistä on Camu Camu, joka sisältää kuivattuna vielä yhdeksän kertaa enemmän C-vitamiinia kuin tuoreet ruusunmarjat. Appelsiiniin verrattuna Camu Camun C-vitamiinipitoisuus saattaa olla parhaimmillaan jopa 60-kertainen. Joka kerta kun promoan tätä supermarjaa, meinaan pakahtua, se vain on kerta kaikkiaan aivan mieletön pakkaus.

Entäs sitten pilleripurkkien synteettiset vitamiinit? No, ne voi mielestäni unohtaa kokonaan, koska ne eivät missään tapauksessa voi vetää vertoja luonnon antimille. Ihan oikea marja verrattuna muovipakattuun, lääketeolliseen purkkimuotoon – eipä ole vaikea valita sitä parempaa vaihtoehtoa! Maalaisjärki vain käyttöön.

Piste flunssakierteelle

Banaani
Appelsiini
Muutama basilikanlehti
1 tl Camu Camua
1-2 tl hunajaa
ripaus luonnonvaniljaa
1 rkl riisinlesejauhetta (valinnainen)
vettä

Ainekset blenderiin ja surautus – hyvästi flunssakierteet, tervetuloa supervoimat! (Ne ovat muuten myös paljon hedelmällisempi small talkin aihe kuin sairaskertomukset. Kokeile vaikka!)

Laadukasta Camu camua voi tilata kotimaasta, mm. Puhdistamosta, tai sitten rapakon takaa iHerbistä, joka on superfoodistin edullinen aarreaitta. Kuvissa näkyvän suosikkicamuni voi tilata täältä.

Kuvat: Cambree Notes

Jutta

X