Liikunta

6 todellista terveyshyötyä, jotka voit saavuttaa kiipeämällä kolme kerrosta portaita päivässä

Portaiden kiipeäminen on ilmainen terveysteko. Jo muutaman kerroksen kiipeäminen päivittäin parantaa muun muassa sydänterveyttä ja edistää hapenottokykyä. Lisäksi porraskävely auttaa tehokkaasti painonhallinnassa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Valitsemalla portaat aina, kun se on mahdollista, lisäät arkiaktiivisuuttasi ja edistät terveyttäsi.

Portaiden kiipeäminen on ilmainen terveysteko. Jo muutaman kerroksen kiipeäminen päivittäin parantaa muun muassa sydänterveyttä ja edistää hapenottokykyä. Lisäksi porraskävely auttaa tehokkaasti painonhallinnassa.

Portaiden kiipeäminen on erinomainen tapa lisätä päiväänsä hyötyliikuntaa. Portaita löytyy kaikkialta, eikä muutaman kerroksen käveleminen vie juurikaan enempää aikaa kuin hissillä kulkeminen.

Porraskävelyllä on myös monia terveysvaikutuksia. Se muun muassa lisää päivittäistä energiankulutusta, vahvistaa lihaksia ja laskee sydänkohtauksen riskiä.

Harvardin yliopiston tutkimuksen mukaan miehillä, jotka nousivat päivittäin keskimäärin 3–5 kerrosta portaita, oli 29 prosenttia matalampi sydänkohtausriski kuin miehillä, jotka liikkuivat vähän. Jos portaita nousi vielä enemmän, keskimäärin 8 kerrosta päivässä, sydänkohtauksen riski oli 33 prosenttia matalampi.

Monet urheilu- ja aktiviisuuskellot asettavat automaattiseksi päivätavoitteeksi 10 kiivettyä kerrosta, mutta vähemmälläkin määrällä voi siis jo saavuttaa terveyshyötyjä.

Listasimme kuusi portaiden kiipeämisen mukanaan tuomaa terveyshyötyä.

1. Vahvistaa lihaksia ja luustoa

Porraskävely aktivoi paitsi jalkalihaksia myös vatsa- ja selkälihaksia. Lisäksi portaiden nouseminen vahvistaa luustoa.

Porraskävelyn seurauksena voit siis saada vahvemman ja terveemmän tuki- ja liikuntaelimistön.

2. Auttaa painonhallinnassa

Portaiden nouseminen on kävelyn tehokkaampi versio. Kävelyllä on lukuisia terveyshyötyjä, mutta koska portaiden nousu on painovoiman vuoksi tasamaalla kävelyä raskaampaa, se polttaa enemmän kaloreita. Jopa silloin, kun portaita noustaan normaalilla temmolla, kaloreita palaa melkein kolme kertaa enemmän kuin reippaalla tahdilla tasamaalla käveltäessä.

Ihminen kuluttaa keskimäärin 0,1 kaloria jokaista noustua porrasta kohden. Määrä ei kuulosta suurelta, mutta Step Jockey -sivuston mukaan jo parin minuutin porraskävely päivittäin auttaa pitämään painon kurissa.

3. Parantaa sydänterveyttä

Portaiden kiipeäminen edistää sydän- ja verisuonielimistön kuntoa. Porraskävely nostaa sykettä ja tehostaa verenkiertoa, minkä vuoksi se auttaa ehkäisemään korkeaa verenpainetta, valtimoiden kovettumista ja muita sydäntauteja. Lisäksi se laskee diabeteksen riskiä ja voi parantaa kolesteroliarvoja.

4. Edistää hapenottokykykyä

Porraskävely hengästyttää eli vahvistaa keuhkoja. Vahvemmat keuhkot puolestaan tuovat elimistölle enemmän happea.

Koska portaiden nouseminen vahvistaa myös sydäntä, sydän pystyy pumppaamaan lihaksille nopeammin hapekasta verta. Säännöllinen porraskävely voikin parantaa ihmisen kestävyyskuntoa, koska se edistää sekä keukojen että sydämen toimintaa.

5. Parantaa vastustuskykyä

Mitä paremmassa kunnossa keho on, sitä vahvempi on myös elimistön puolustusjärjestelmä. Koska porraskävely nostaa kuntoa, se voi auttaa ehkäisemään sairastumista.

6. Tekee hyvää mielelle

Portaiden käveleminen tekee hyvää kehon lisäksi myös mielelle. Liikunta vapauttaa endorfiineja eli hyvän olon hormoneja, vähentää stressiä ja parantaa keskittymiskykyä.

Lähteet: Health Advantages: Benefits of Stair ClimbingLivestrong, Step Jockey, Verywell FitVerywell Health

X