Liikunta

Haluatko aloittaa liikunnallisemman elämän? Näin saat alkuinnostuksen kestämään

Miten päästä liikkeelle, jos liikunnan harrastamisessa on ollut pitkä tauko? Ja ennen kaikkea miten liikkumismotivaatiosta saa pysyvän? Neuvot antoi UKK-instituutin liikuntasuunnittelija, liikuntatieteiden maisteri Katriina Ojala.

Teksti:
Piritta Palokangas
Kuvat:
Istock

Miten päästä liikkeelle, jos liikunnan harrastamisessa on ollut pitkä tauko? Ja ennen kaikkea miten liikkumismotivaatiosta saa pysyvän? Neuvot antoi UKK-instituutin liikuntasuunnittelija, liikuntatieteiden maisteri Katriina Ojala.

1. Älä aloita liian rajusti

Jos alkuinnossa treenaa rankasti kaksi viikkoa putkeen, saa vain paikat kipeiksi ja väsyy, jolloin motivaatio hiipuu helpommin. Riittävä on sellainen määrä liikuntaa, joka ei tunnu liian rasittavalta eikä väsyttävältä, vaan josta tuntee päinvastoin saavansa pirteyttä päivään.

2. Liiku edes vähän

Tärkeintä on saada uudesta tavasta pysyvä. Liikunnassakin voi sortua jojoiluun: puolen vuoden liikkumisen jälkeen tuleekin lopahdus, josta seuraa paluu lähtötasolle. Vaikka joka viikko ei saavuttaisi liikuntasuositusten mukaisia määriä, ei kannata luovuttaa. Aina parempi on liikkua edes 15 minuuttia päivässä kuin ei yhtään.

3. Mieti, mistä lajista oikeasti pidät

Kuntosalille on turha mennä, jos siitä ei tykkää. Kannattaa myös miettiä, mikä on oma kunto tällä hetkellä. Jos aiemmin on harrastanut juoksua, mutta tauko on venähtänyt pitkäksi ja painoakin on kertynyt, on hyvä aloittaa reippaalla kävelyllä ja lisätä lenkkeihin vähitellen juoksuspurtteja. Sama pätee ohjattuihin jumppiin: älä aloita heti kovatempoisella HIIT-treenillä. Pyöräily on hyvä laji, sillä iän karttuessa lihasmassaa häviää ja alaraajojen lihasvoimaa on tärkeä ylläpitää, jotta liikkuminen sujuu jatkossakin.

4. Mieti rutiinejasi ajatuksella

Eikö aikasi riitä liikkumiseen? Voisiko päivän liikunta-annoksen lisätä työmatkaan jäämällä muutamaa pysäkkiä aiemmin pois ja kävelemällä reippaasti tai hölkkäämällä loppumatkan? Joillekin sopii liikkumaan lähtö suoraan töistä, jolloin riski jäädä kotisohvalle pienenee. Kotonakin voi tehdä helposti kuntopiirityyppisen jumpan, ja silloin ei ole riippuvainen esimerkiksi kuntokeskusten läheisyydestä tai aikatauluista. Kauanko kulutat aikaa somessa? Lohkaise siitä siivu liikuntaan.

5. Kasvata pieni riippuvuus liikuntaan

Se syntyy liikunnan tuottaman euforisen olotilan seurauksena. Silloin, kun lenkille lähteminen pimeään ja kylmään ei houkuttele, ajattele sitä hyvää oloa, joka tulee lenkin jälkeen. Askelmittari voi toimia porkkanana saavuttaa päivittäinen liikunta-annos. Toisille taas sopii, että liikkuu yhdessä kaverin kanssa. Kun liikuntatreffit on sovittu, on suurempi kynnys jättää treeni väliin.

X