Liikunta

Miten luistellaan takaperin? Entä miten kaatua oikein jäällä? Opi luistelemaan näillä ohjeilla – 7 luistelun perustekniikkaa

Luistelu kehittää kaikkia kunnon osa-alueita: tasapainoa, koordinaatiota, liikkuvuutta, lihaskuntoa ja kestävyyttä. Kokosimme yhteen perustekniikat, joilla pääset harjoittelussa alkuun.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock, Video Päivi Pelkonen

Luisteleminen on hauskaa ja tehokasta liikuntaa. Opettele tästä luistelun perusteet!

Luistelu kehittää kaikkia kunnon osa-alueita: tasapainoa, koordinaatiota, liikkuvuutta, lihaskuntoa ja kestävyyttä. Kokosimme yhteen perustekniikat, joilla pääset harjoittelussa alkuun.

Milloin olet viimeksi laittanut luistimet jalkaan ja polkaissut jäätä allasi? Jos vastaat, ettet edes muista, on aika sitoa kaunot tai hokkarit jalkaan ja kokeilla uudestaan lapsuudesta tuttua liikuntamuotoa.

Luisteleminen yksin, kaverin tai perheen kanssa sekä tietysti romanttisesti treffeillä on yksi talvikauden hauskimmista tavoista viettää aikaa. Sen lisäksi aikuisluistelu on yksi nopeimmin kasvavista taitoluistelun harrastusmuodoista. Jos et kuulu luisteluseuran aikuisryhmään, kannattaa hyödyntää kaupunkien yleisöluisteluvuoroja sekä tietysti talven tullen ulkojäitä.

Kun osaat nämä luistelun perusteet, sinun on helppoa lähteä kehittämään myös kuntoasi jäällä, olipa luistelulajisi ja -tyylisi mikä tahansa. Katso tästä kuvalliset ohjeet!

 1. Etuperin ja takaperin luistelu

Eteenpäin potkussa avaa jalat auki ankka-asentoon. Koukista polvista siten, että painopiste tippuu alas. Pidä rintakehä ylhäällä ja keskivartalo tiukkana. Työnnä jalalla takaviistoon. Pidä painopiste koko ajan liukuvalla jalalla. Tuo vapaa jalka vartalon alle, siirrä painopiste toiselle jalalle ja potkaise toiselle puolelle polvista joustaen.

Taaksepäin potkussa aloita toisin päin. Tuo varpaat lähelle toisiaan. Tekniikka on muuten samanlainen, mutta potkut suuntautuvat etuviistoon.

Kannattele ylävartaloa keskivartalon ja lapojen lihaksilla. Älä jännitä hartioita. Ylävartalo elää potkujen mukana siten, että vastakkainen puoli työntyy potkussa hieman edemmäs.

Luistelutekniikat

2. Näin kaadut oikein

Jokainen kaatuu joskus. Kannattaa siis myös harjoitella sitä, jotta osaa toimia yllättävissä tilanteissa.

Ota vauhtia ja kyykisty autoliukuun. Tiputtaudu pakaroiden päälle. Kannattele päätä kaatumisen aikana. Nouse ylös kääntymällä nelinkontin. Tuo sieltä toinen jalka käsien luo ja työnnä itsesi ylös raajoilla tukien.

Luistelutekniikka kaatuminen

3. Pujottele pumpaten

Tuo jalat yhteen ja työnnä jaloilla voimakkaasti kohti jäätä polvista joustaen. Vaihtele painopistettä jalalla pumpatessasi sisä- ja ulkokaarella. Toinen jalka liukuu sisäkaarella toisen liukuessa enemmän ulkokaarella. Kädet myötäilevät vartalon vieressä liikettä. Voit harjoitella pujottelua myös taaksepäin.

Luistelutekniikat pumppaus

4. Jarruttaminen luo lumikasan

Harjoittele ensin paikallasi työntämällä jalalla jäätä pitkin siten, että viereesi muodostuu pieni lumikasa. Siirry sen jälkeen harjoittelemaan vauhdista.

Jarrutuksessa tuo toinen jalka eteen kääntäen samalla varpaat sisäänpäin. Jarrutuksessa on erittäin tärkeää muistaa käyttää polvia. Työnnä vahvasti jarrutuksessa painoa alas etuviistoon kohti jäätä polvista joustaen. Tätä jarrutustyyliä kutsutaan puoliaurajarrutukseksi. Kokoaurajarrutuksessa molemmat varpaat on käännetty keskelle.

Luistelutekniikat jarruttaminen

5. Kääntyminen vaatii vahvaa keskivartaloa

Liu’u kahdella jalalla ja nojaa kaarteeseen ylävartalolla ja käsillä. Sisäjalka liukuu ulkoterällä ja ulkojalka sisäterällä. Pidä keskivartalo vahvana, kun niiaat polvista. Varpaat kääntyvät sisäkautta toiseen suuntaan ilman, että ylävartalo kiertyy. Harjoittele sekä eteenpäin että taaksepäin.

Kun etenet harjoittelussa, voit kokeilla myös yhdellä jalalla. Kääntyminen yhdellä jalalla eli kolmonen lähtee samalla tavalla vahvalla nojalla kaareen. Käytä ulkoterää liu’ussa, tiivistä keskivartalo ja niiaa polvella kääntyessäsi sisäterän liukuun.

Luistelutekniikat kääntyminen

6. Sirklaus on helpointa opetella vaihe vaiheelta

Pumppaus: Aloita kaarteessa luistelun harjoittelu potkulautapumppauksilla. Tuo sisäjalka kaarteelle ja nojaa vahvasti ylävartalolla samansuuntaisesti. Sisäjalan terä ulkokaarella, ulkojalka potkaisee takaviistoon koko terällä.

Liuku jalat ristissä: Harjoittele seuraavaksi jalan tuontia ristiin. Ota vauhtia potkulauta pumppauksin ja nosta ulkojalka sisäjalan yli ristiliukuun. Edessä oleva jalka koukistettuna sisäkaarella, takajalka ulkokantilla suorana. Nojaa koko vartalolla kaareen. Etuhartia johtaa liikettä.

Sirklaus: Kun nämä ovat hallussa voit kokeilla sirklausta. Polvet koukussa, ulkojalan potku viistoon, sisäjalan potku ulospäin.

Taaksepäin sirklauksessa voit kokeilla samanlaisia variaatioita. Taaksepäin sirklatessa ulkojalka pysyy jäässä. Sisäjalka astuu ympyrän keskelle ja vetää vahvasti taakse ja ristiin.

Luistelutekniikat sirklaus

7. Piruetti kahdella jalalla kruunaa luistelutreenit

Jousta polvista, hae käsillä vauhti hieman keskivartaloa kiertäen. Suorista polvet ja vedä samaan aikaan vahvasti kädet sisään rinnalle ristiin. Vedä jalat piruetissa lähelle toisiaan. Eteenpäin liukuva jalka on takaterällä ja taaksepäin liukuva etuterällä.

luistelutekniikat piruetti

Lähde: Suomen Taitoluisteluliitto, Taitoluistelun vinkkivihko yläkouluille

Kuvauspaikka: Kauniaisten Jäähalli

X