Hyvinvointi

Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi

Teksti:
Anna.fi

Hammaslääkärillä käyminen ei ole monen suosikkipuuhaa. Se kuitenkin kannattaa, sillä suu voi paljastaa ensimerkit vakavistakin sairauksista.

Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi

1. Suolistosairaudet

Suusta voidaan nähdä monien suolistosairauksien ensimmäiset merkit erilaisina limakalvomuutoksina. Yleisimpiä suusta nähtäviä sairauksia ovat keliakia ja Crohnin tauti.

Aina kun hammaslääkäri epäilee potilaallaan suolistosairautta, lähdetään kyselemään muita oireita. Diagnoosia ei koskaan tehdä pelkän suun tai limakalvon katsomisella.

Pintapuolisen tutkimisen ja oireista keskustelemisen lisäksi käynnin yhteydessä voidaan ottaa koepala muutoksesta, sillä pintapuolisella tutkimuksella ei koskaan saada varmaa diagnoosia. Vasta otetun koepalan perusteella patologi antaa diagnoosin eli kertoo, mikä sairaus on kyseessä.

Lue myös: Vatsavaivat – 25 kysymystä

2. Sukupuolitaudit

Useat sukupuolitaudit tarttuvat herkästi myös suun limakalvoille. Joskus hammaslääkärit törmäävät suusta löytyneeseen herpekseen tai papilloomaviruksen aiheuttamaan muutokseen.

– Papilloomaviruksen aiheuttamasta muutoksesta otetaan varmuudeksi koepala, jotta varmistutaan, ettei kyseessä ole mitään vakavampaa, hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami kertoo.

Tyypin 1 herpestä esiintyy pääasiassa huulissa ja tyyppiä 2 sukupuolielimissä, mutta suusta voidaan löytää kumpaakin.

– Kaikki tapaukset keskustellaan, tutkitaan ja hoidetaan mahdollisuuksien mukaan. Juttelemme asiasta ja potilas saa myös itse esittää kysymyksiä. Lisäksi ohjeistamme, miten tulee toimia jatkossa, että potilas ei tartuta kyseistä sukupuolitautia eteenpäin.

Suusta voi nähdä myös HIV:n merkkejä. HIV laskee puolustuskykyä, minkä takia suun limakalvoilla olevat sienet saattavat päästä leviämään ja aiheuttaa laaja-alaisen sieni-infektion.

HIV-potilailla saattaa esiintyä myös Kaposin sarkoomaa, joka aiheuttaa viininpunaisia tai sinipunaisia läikkiä tai kasvaimia kitalakeen, ikeniin tai iholle.

Lue myös: Suhtaudutaanko HIV-positiivisiin yhä ennakkoluuloisesti?

3. Diabetes

Hoitamaton diabetes tai diabeteksen huono hoitotasapaino saattaa lisätä hampaita suojaavan ientaskunesteen sokeripitoisuutta.

– Jos sokeritasapaino heittelee kovasti, saattaa neste olla hyvin sokeripitoista ja aiheuttaa reikiä ienrajaan.

Diabeteksesta kärsivillä esiintyy myös ientulehdusta herkemmin kuin sitä sairastamattomilla.

Lue myös: Diabetes – Ehkäise ennalta

4. Suusyöpä

Onko suusyöpä helppo tunnistaa?

– Suusyöpä voi näyttää melkein miltä vain. Se voi alkuun olla hyvinkin kiltin ja tavallisen limakalvomuutoksen näköinen, vaalea tai punainen alue suussa. Mutta pidemmälle edenneenä se saattaa olla hyvinkin helposti tunnistettavissa, Ben-Ami sanoo.

Jos muutos ei näytä pahalta, seurataan muutoksen kehittymistä tietty aika tilanteesta riippuen. Jos muutos on jo alkujaan paha, otetaan siitä koepala, josta mahdollinen syöpä selviää.

Jotta mahdollinen suusyöpä huomataan ajoissa, säännöllinen lääkärissä käyminen kannattaa. Myös terveet elämäntavat ovat tärkeitä: suusyövän suurimmat riskitekijät ovat tupakointi ja alkoholinkäyttö, ja etenkin niiden runsas yhteiskäyttö.

– Suusyöpä saattaa esiintyä aivan kielen tyvessä, aivan nielun takaosissa, jonne ei pysty itse katsomaan. Ainoa, joka sen voi nähdä, on hammaslääkäri, joka pyytää potilasta työntämään kieltä oikein pitkälle ulos.

Mikäli suussa on haava, täytyy sitä pitää silmällä ja hakeutua tarvittaessa tutkimuksiin.

– Suussa oleva haava, joka ei parane parissa viikossa, on ehdottomasti tutkittava.

Lue myös: Ruokavalio ja syöpä – Syövän ehkäisy ravinnon avulla

5. Bulimia

Syömishäiriöistä bulimia on erityisen haitallinen hampaille. Jatkuva oksentaminen saattaa aiheuttaa eroosiota eli hampaiden kovakudosten, kuten hammaskiilteen, vaurioitumista.

Oksennus jättää kielen erityisen happamaksi, minkä takia bulimiaa sairastavien hampaissa on hyvin usein ongelmia, vaikka suuhygienia olisi muuten hyvällä mallilla.

Lue myös: Voiko syömishäiriöstä parantua?

6. Masennus

Masentunut henkilö ei usein jaksa huolehtia itsestään – eikä hampaistaan.

– Jos potilaakseni tulee esimerkiksi nuori henkilö, jolla ei ole aiemmin ollut paljon reikiä, mutta yhtäkkiä hampaista löytyy paljon korjattavaa ja suuhygieniasta huolehtiminen on jäänyt, se kertoo itsensä huolehtimisessa tapahtuneesta muutoksesta.

Mutta miten hammaslääkäri voi ottaa tällaisen asian esille?

– Hyvässä potilas-hammaslääkärisuhteessa asia voidaan ottaa hienovaraisesti esille etsiessä syitä suuhygienian huonontumiseen.

Lue myös: Masennus – Tunnista oireet

Lue lisää:

Suu kuntoon
Miten päästä eroon pahanhajuisesta hengityksestä? Lue asiantuntijan vinkit!
Valkoisempi hymy hammaslääkäriltä

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox

X