Hyvinvointi

Testissä 7 kenkäratkaisua peilijääkeleille – täyden kympin tuotteita yhdistää yksi ominaisuus

Testissä oli mukana sekä nastakenkiä että kenkiin kiinnitettäviä irtonastaratkaisuja. Juoksuun tarkoitetut nastakengät osoittautuivat parhaimmiksi pidoltaan.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock, Anna Ferrante, Alina Koskela, Sanna Mansikkamäki, Tiina Torikka

Nastakengille- ja pohjallisille on juuri nyt kova kysyntä.

Testissä oli mukana sekä nastakenkiä että kenkiin kiinnitettäviä irtonastaratkaisuja. Juoksuun tarkoitetut nastakengät osoittautuivat parhaimmiksi pidoltaan.

Kuluva talvi on ollut oikea liukastelijan painajainen. Lämpötila sahaa loskan ja pakkasen väliä, päivystykset ruuhkautuvat kupsahtelijoista. Onneksi on nastat! Mutta kannattaako valita nastakengät vai nastat kenkiin?

Testasimme 7 erilaista kenkää tai kenkäratkaisua, jotka perustuvat nastojen käyttöön. Toimituksen nelihenkinen testiryhmä arvioi käytössään olevia nastakenkiä tai nastairtopohjallisia ja antoi tuotteelle käyttökokemusarvosanan.

Testissä parhaiksi arvioituja tuotteita yhdistää yksi ominaisuus: ne on tarkoitettu erityisesti talvijuoksuun.

1. Hoka Speedgoat -nastakengät

nastakengät

”Juoksukenkämarkkinoita villitsevän Hokan Speedgoat -nastalenkkarit ovat täydellisyyttä hipovat talvijuoksukengät. Näillä pystyy juoksemaan jopa peilijäistä alamäkeä lipsumatta, eikä tyylistä ja hyvän juoksukengän ominaisuuksista tarvitse näiden kohdalla tinkiä.

Kovien juoksulenkkien lisäksi kenkä on aivan paras liukkaille kävelylenkeille ja loskaankin, sillä Goretex-kalvo pitää varpaat kuivana. Kengissä on 12 nastaa per kenkä.”

Hinta: n. 179 €

Käyttökokemus: 10/10

2. Nastat kenkiin: Devisys Original liukueste

”Haluan riisuttavat piikit, sillä arjessani on paljon niin sanottuja kenkäsisätiloja kauppakeskuksista palloiluhalleihin. Nastakengät ovat niihin epäkäytännölliset.

Suomalaisen tuotemerkin liukueste asetetaan kengän kantapäähän ja kiinnitetään nilkan ympäri tarranauhalla. Nämä eivät varmasti putoa jalasta! Neljän piikin kantapää on peilijäälläkin sataprosenttisen luotettava.

Tosin paljasjalkakenkien ystävät ja päkiäaskelluksen sanansaattajat varmasti kauhistuvat, miten pelkät kantapiikit vaikuttavat kävelytyyliin. Myönnettäköön, etten ylitä näillä jääkohtia kovin reippaasti, mutta varmoin mielin kuitenkin.”

Hinta: n. 27,90 €

Käyttökokemus: 7,5/10

3. Nastat kenkiin: Stabilicer Lite irtokengänpohja

nastat kenkiin

”Tämä piikkipohjallinen vedetään oman kengän piikkipohjaksi. Pohjallinen on venyvää kumia, joten sen saa napakasti varmistamaan askeltamista kengänkärjestä kantapäähän sakka. Piikkejä on yhdessä pohjallisessa peräti 24.

Olo on röpöjäillä suorastaan voittamaton. Voin juosta bussin kiinni ja riisun pohjat näppärästi repäisemällä.

Mutta voi, vain kuukauden käytön jälkeen toinen kalliista pohjallisista on pudonnut jalasta jonnekin matkalle. Venytettävä kumi pysyi napakkana yllättävän vähän aikaa.”

Hinta: n. 26 €

Käyttökokemus: 7/10

4. Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX W -naisten nastakengät

nastat kenkiin

”14-nastainen kenkä on suunniteltu juoksuun ja urheiluun, ja nastat ovat todella pitävät. Näillä voi huoletta juosta bussiin, kävellä ylä- ja alamäkiä ja ottaa reippaita askelia – ne eivät ole neljän vuoden aikana koskaan pettäneet.

Nämä nastakengät ovat todella kevyet. Ihan kun ei olisi kenkiä jalassa lainakaan. En jaksa painavia talvisaappaita, jotka ovat tönköt jalassa. Näillä jaksaa viipottaa pitkiäkin matkoja ilman jalkojen väsymistä tai hikoilua.

Goretex-materiaali on plussaa pienellä räntäkelillä. Kangas on myös tavallista lenkkaria lämpimämpi, joten nämä ovat kivat myös pakkasella urheilusukan kanssa. Yksinkertainen ulkonäkö ja siro olemus ovat kivat ns. ’kaupunkikäytössä’.”

Hinta: n. 150 €

Käyttökokemus: 10/10

5. Icebug varrelliset BUGrip-nastakengät

”Tunnetuimmalla, ruotsalaisella Icebug-nastakenkämerkillä uskaltaa kävellä kiirehtienkin peilijäillä. Piikkejä on 13 per kenkä. Tosikoitos oli jyrkkä hoitamaton alamäki lastenrattaiden kanssa. Hyvin tarrasi maaperään.

Sisällä laattalattioilla askel voi tuntua liukkaalta ja on pakko olla kävelyssä varovaisempi, vaikka vielä kertaakaan ei tosiasiallisesti ole jalka lähtenyt alta.

Lähiömutsille siistit suht edulliset kengät. Ei ehkä lempparit, jos normaalisti käyttää italialaisia käsintehtyjä nahkakenkiä.”

Hinta: n. 60 €

Käyttökokemus: 8,5/10

6. IcebugNewRun Women’s BUGrip GTX -nastakengät

nastakengät

”Talvijuoksuni koki vallankumouksen näillä kengillä: hipsuttelusta tai liukastelusta ei ole enää tietoakaan. Hulppeat 17 napakkaa hiiliteräsnastaa per kenkä pitävät huolen siitä, että pystyssä pysyy vaikka peilikirkkaalla jäällä alamäessä – ja vielä juosten.

Ulkonäkö on urheilukengäksi tyylikäs, ja voisin kuvitella näyttäytyväni näillä myös ihmisten ilmoilla. Kovilla pakkasilla näillä tarkenee juosta, mutta kävellessä voivat varpaat palella. Plussaa Goretex-kalvosta.

Pidän pohjien teknologiasta: nastat uppoavat jäisellä alustalla jäähän mutta kovalla asfaltilla hieman pohjakumin sisään, jolloin pohjakumi tarraa alustaan. Tämä säästää nastoja sekä tekee asfaltilla liikkumisesta pehmeämpää ja miellyttävämpää.”

Hinta: n. 190 €

Käyttökokemus: 10/10

7. Nastat kenkiin: Devisys liukuesteet

nastat kenkiin

”Napakat liukuesteet on helppo pukea kengän päälle, kunhan kenkä on tarpeeksi napakka. Ugg-tyyppisiin talvisaappaisiini en saanut niitä laitettua, vaan koko kenkä meni rytylle. Plussaa siitä, että liukuesteet saa nopsasti pois, jos on asiaa sisätiloihin.

Tämä nastat kenkiin -ratkaisu ei varsinaisesti kenkää kaunista, mutta tehtävänsä ne tekevät eli auttavat pitämään liukkaalla pystyssä. Kovametalliset nastat pureutuvat jäähän niin että kirskuu, mutta yllättävästi jalka välillä lipsuu askeleen loppupäässä. Liekö syynä, että nastoja on vain 11 per kenkä?

Käytän tuotteen kanssa ohutpohjaisia paljasjalkakenkiä, ja tunnen liukuesteratkaisun pohjan läpi. Tunne on hieman epämukava, mutta totuttelun jälkeen huomaamaton.”

Hinta: 29,90 €

Käyttökokemus: 9– /10

Lue myös Kotilieden juttu: Vinkit liukkaalle kelille: näin vältät liukastumisen

X