Muoti

5 vinkkiä, joiden avulla talviasusi on sekä tyylikäs että lämmin – katso inspiroivat kuvat

Muhkeita huiveja, rohkeita värejä ja laadukkaita materiaaleja. Muodin asiantuntija antaa vinkit, joiden avulla asustat talviasusi tyylikkäästi.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Instagram, Annan toimitus, iStock

Talvipukeutumisessa suositaan tänä vuonna muhkeita huiveja ja rohkeita värejä.

Muhkeita huiveja, rohkeita värejä ja laadukkaita materiaaleja. Muodin asiantuntija antaa vinkit, joiden avulla asustat talviasusi tyylikkäästi.

Talvi tulee ja tuo monelle pukeutumisongelmat mukanaan. Kuinka näyttää tyylikkäältä, kun työmatkalla palelee, mutta junassa, bussissa ja kaupassa hiki valuu pitkin selkää?  

Sokoksen muodin asiantuntija Sanna Söderlund sekä Helsingin Sokoksen myyjä Tuija Kujanpää antavat talvea varten täsmävinkit, joiden avulla pukeudut kylmilläkin keleillä Suomen säähän sopivasti ja näytät sen lisäksi myös takuulla tyylikkäältä. Panosta siis tänä talvena näihin!

1. Muhkeat kaulaliinat ja juhlavat huivit

Tänä vuonna katse saa kiinnittyä kaulalle. Kaulaliinat ovat nyt niin suuria ja muhkeita, että niiden taakse voi halutessaan vaikka piiloutua, jos lumimyräkkä yllättää.

– Isot kaulaliinat ovat monikäyttöisiä. Ne voi kietaista kaulalle tai niistä voi tehdä itselleen tyylikkään hupun. Saalimaiset huivit lämmittävät harteilla myös ilmastoiduissa toimistoissa, Söderlund vinkkaa.

Kaulaliinat saavatkin tänä talvena olla näyttäviä statement-asusteita, joissa rohkeat värit, pörröiset pinnat ja suuret linjat ovat pelkkää plussaa.

Kaulaliina saa olla suuri ja muhkea, kuten Sofia Ruudulla.

– Myös tuubimalliset kaulaliinat ovat tulleet takaisin. Nyt mallit ovat niin leveitä, että huivin saa kätevästi vetäistyä pään yli hupuksi, Söderlund kertoo.

Huiveja suositaan myös sisäpukeutumisessa sekä juhlissa.

– Juhlahuiveissa näkyy nyt värien lisäksi myös loistetta ja glitteriä. Tällä kaudella huiveissa mikään ei ole liikaa, Kujanpää sanoo.

Suuren huivin voi kietaista pään yli hupuksi Kirsikka Simbergin tyyliin.

2. Rohkeat värit

Värit saavat loistaa kaulaliinojen ohella myös muissa asusteissa. Tänä talvena pipoissa, pannoissa, hanskoissa ja huiveissa korostuvat etenkin kirkkaat pinkin, vihreän, sinisen ja oranssin sävyt.

Kirkkaat värit ovat tänä vuonna suosittuja asusteissa.

– Moni suosii talvitakeissa klassisia ja maanläheisiä värejä. Värikkäät ja rohkeat asusteet tuovat kokonaisuuteen iloa ja leikkisyyttä, Söderlund sanoo.

Hän kehottaa myös sekoittamaan värejä surutta keskenään.

– Oranssin pipon kaveriksi voi hyvin pukea pinkin kaulaliinan, Söderlund kannustaa.

Kujanpään mukaan suomalaiset ovat yllättävän rohkeita käyttämään värejä asusteissa.

– Värejä kysellään niin nuorten kuin iäkkäämpien pukeutujien toimesta, Kujanpää kertoo.

Tänä vuonna kirkkaiden värien lisäksi nähdään myös paljon metallisia värejä.

– Etenkin rukkasissa ja hanskoissa nähdään hopeaa tai vaikkapa metallinsinistä. Lisäksi heijastavat materiaalit ovat suosittuja, Kujanpää sanoo.

3. Monikäyttöiset huput ja kaulurit

Jos paksu kaulaliina tuntuu takin kaulusten alla ikävältä ajatukselta, ratkaisu voi löytyä kaulurista. Se on helppo ja kevyt asuste, joka lämmittää, mutta näyttää tyylikkäältä poolokaulukselta.

Vaikuttaja Jenni Rotonen on yhdistänyt samaa sävyä olevan pipon ja kaulurin.

Kaulureita on moneen makuun ja tarpeeseen. Muhkeammat kaulurit muistuttavat lämmintä pooloneuletta, mutta eivät lämmitä paksun neuleen lailla liikaa.

– Merinovillainen kauluri on ohut mutta lämmin, jolloin se sopii etenkin aktiiviselle ulkoilijalle, Söderlund ohjeistaa.

Kaulurien lisäksi suosiossa ovat myös hupulliset kaulurit tai aikuisten kypärämyssyt eli balaclavat.

– Kevyesti topattu ja tikattu hupullinen kauluri näyttää tosi kivalta villakangastakin kaverina. Eri materiaalien yhdistäminen tekee asukokonaisuudesta rohkean ja tyylikkään, Söderlund sanoo.

Balaclavat eli aikuisten kypärämyssyt ovat olleet suosiossa viime vuosina.

4. Muhkeat makuupussitakit

Villakangastakkeja näkyy katukuvassa paljon etenkin loppusyksystä ja alkutalvesta, kun säät ovat vielä leudompia. Mustien, harmaiden ja kamelinruskeiden takkien lisäksi tänä vuonna suositaan vaaleanpunaisia tai vaaleita takkeja.

– Vaaleat sävyt saavat olla rohkeasti luonnonvaaleita – hyvin haaleita ja kylmään taittavia beigejä tai jopa luonnonvalkoisia. Pinta on usein hieman elävä, jolloin lika ei heti erotu kankaasta, Söderlund sanoo.

Rohkeimmat puolestaan räväyttävät vihreällä, pinkillä tai violetilla villakangastakilla.

Villakangastakki on tyylikäs klassikko, mutta kun kelit kylmenevät, takeilta kaivataan lämpöä ja mukavuutta.

– Muhkeat toppatakit ovat edelleen suosittuja. Ne ovat kestäviä ja käytännöllisiä, Söderlund sanoo.

Muhkea talvitakki muistuttaa lämmintä makuupussia. Sen kanssa tarkenee vaikka taaperon kanssa ulkoillessa, kuten vaikuttaja Linda Juhola osoittaa.

Jos villakangastakkien kohdalla väreillä uskalletaan vielä ilotella, toppatakkien kohdalla värimaailma pysyy varsin maltillisena.

– Tummanpuhuvien toppatakkien lisäksi nyt nähdään kuitenkin myös kitin ja luonnonvalkoisen sävyjä, Söderlund sanoo.

Valkoinen toppatakki kuulostaa väkisinkin siltä, ettei se ole ensimmäisten loskasäiden jälkeen valkoista nähnytkään. Kujanpäällä on tätä pohtiville kuitenkin toimiva neuvo:

– Vaaleille takeille kannattaa suihkuttaa likaa hylkivä suojasuihke. Kun takki pesetetään, se käsitellään suojasuihkeella uudestaan, hän ohjeistaa.

Muhkeita toppatakkeja näkyy niin nuorilla kuin varttuneemmillakin, mutta yksi seikka ikäryhmät kuitenkin erottaa toisistaan.

– Nuoret suosivat selvästi lyhyempiä takkeja. Aikuisemmilla takki saa olla pitkä, polvi- tai jopa nilkkamittainen, Söderlund sanoo.

Muhkea toppatakki vaikuttaja Sara Vannisen tyyliin.

5. Laadukkaat materiaalit

Talvipukeutumisessa materiaaleilla on totisesti väliä, mikäli tahtoo pysyä lämpimänä. Materiaalin ei kuitenkaan tarvitse olla paksu ollakseen lämmin, ja vaate voi lämmittää ilman, että olo on ahdas ja täyteen topattu.

Vaikuttaja Didem Özgünin tyylikäs huivi taipuu moneen.

– Merinovillatuotteet ovat laadukkaita, lämpimiä ja varsin huomaamattomia päällä. Myös kevyet villasilkkihuivit ovat ohuita ja kevyitä kaulalla, mutta lämmittävät tehokkaasti, Söderlund sanoo.

Hän myös muistuttaa, että laadukkaat materiaalit paitsi lämmittävät myös säilyvät pitkään.

– Harva hankkii uutta takkia joka sesonkiin, ja sama voi koskea myös asusteita. Laadukkaat asusteet kestävät oikein huollettuina pitkään ja esimerkiksi villatuotteiden ikää pidentää se, että jatkuvan pesun sijaan tuulettaa ne.

Mutta mistä laadun oikein tunnistaa?

– Asusteissa sataprosenttiset villahuivit ja kotimaiset merinovillatuotteet kestävät hyvin. Villakangastakissa olisi hyvä olla joukossa myös polyesteriä, jotta se on kestävä, Söderlund sanoo.

Laatua etsiessä kannattaa siis aina kurkistaa vaatteen sisällä olevaan materiaalilappuun. Lisäksi myös tuntumalla on väliä.

– Esimerkiksi pipoa hankkiessa sitä kannattaa aina kokeilla. Toisia esimerkiksi villa kutittaa enemmän, ja onkin tärkeää valita materiaali, joka tuntuu hyvältä juuri omaa ihoa vasten.

X