Muoti

Balaclava on aikuisten superhaluttu kypärämyssy – tällainen on trendi, joka kerää suosiota ja herättää mielipahaa

Kypärämyssystä haaveilee tänä talvena moni aikuinenkin. Balaclava on muotimaailman ilmiö, joka on viime aikoina kerännyt niin suosiota kuin arvostelua. Tästä trendissä on kyse.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Mvphotos, Valmistajat

Balaclava-muotia Calvin Kleinin näytöksessä.

Kypärämyssystä haaveilee tänä talvena moni aikuinenkin. Balaclava on muotimaailman ilmiö, joka on viime aikoina kerännyt niin suosiota kuin arvostelua. Tästä trendissä on kyse.

Kypärämyssy on tuttu lastenvaate, mutta tänä talvena päiväkotiasuste on valloittanut talvimuodin ikään katsomatta. Trendipäähine balaclava on näkynyt viime kuukausina enemmän ja enemmän somen kuvavirrassa, ketjuliikkeiden valikoimissa ja katukuvassa.

Lue myös:  Minkälainen myssy on tällä hetkellä muodikas? Näin pipomuoti on muuttumassa juuri nyt

Mistä balaclava-trendissä on oikeastaan kyse ja miksi hattuja on kritisoitu sosiaalisessa mediassa? Näin perinteisestä talvimyssystä syntyi ristiriitainen muotimaailman ilmiö.

Balaclava: Kuinka 1800-luvun sotapäähineestä tuli muotisuosikki?

Balaclava on tavallista pipoa peittävämpi ja suojaa pään ja kaulan aluetta, jättäen yleensä vain kasvot paljaaksi.

Asuste ei ole uusi keksintö. Myssyn historia juontaa jo 1800-luvulle, Krimiin sotaan, jossa sotilaat käyttivät päätä suojaavia kypärämyssyjä taistellessaan kylmässä säässä.

Kylmillä alueilla balaclava on kuulunut pitkään lämpimään talvipukeutumiseen. Viime vuosina myssy on inspiroinut myös monia muotisuunnittelijoita. Balaclava-hattuja on näkynyt esimerkiksi Calvin Kleinin, Guccin, Miu Miun ja Marine Serren mallistoissa.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Miu Miu (@miumiu) jakama julkaisu

 

Julkkiksista balaclava-päähinettä ovat käyttäneet esimerkiksi Kim Kardashian – seurapiiritähti saapui viime Met-gaalaan mustassa, päästä varpaisiin peittävässä asussa. Puku oli espanjalaisen muotitalon Balenciagan kädenjälkeä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Kim Kardashian West (@kimkardashian) jakama julkaisu

Skandimuodissa balaclava on neulottu ja malliltaan löysähkö. Neutraalit, maanläheiset värit ovat päähineissä varsin suosittuja.

Samsøe Samsøe -merkin balaclava.
Neutraalit värit ovat tänä talvena suosittuja. Hattu: Samsøe Samsøe. Kuva: Zalando.fi

 

Stella McCartneyn malliston balaclava.
Jotkut myssyt peittävät jopa suun. Kuva: StellaMcCartney.com

Balaclava-ilmiölle satelee myös kritiikkiä

Kypärämyssyvillitys vilisee muotiblogeissa ja somen kuvavirrassa, mutta trendiä on myös kritisoitu maailmalla.

Esimerkiksi Tiktokiin ladatuilla videoilla jaetaan vinkkejä, kuinka kaulahuivista voi sitoa itselleen kypärämyssyn. Tässä yhteydessä monet hijabia käyttävät musliminaiset ovat jakaneet ajatuksiaan muotivillityksen ongelmallisuudesta.

Muun muassa toimittaja Hafsa Lodi kirjoittaa Stylist-lehdessä balaclava-trendin korostavan kaksinaismoralismia:

”Mistä tahansa syystä musliminaiset valitsevat peittää hiuksensa – uskon, kulttuurin tai poliittisen sanoman vuoksi – hijab tai säädyllisyys yleensäkin on henkilökohtainen päätös ja matka. – – Jotkut yhteiskunnan osat voivat sukeltaa hiuksensa peittäviin tyylitrendeihin ja niistä pois, mutta ne, jotka päättävät sitoutua hiusten peittämiseen uskonnollisista tai kulttuurisista syistä, jäävät syrjäytyneiksi.”

Kasvot peittävää balaclavaa eli kommandopipoa on käytetty myös anarkismin symbolina. Esimerkiksi Nike joutui vuonna 2018 kritiikin kohteeksi, kun urheilumerkki mainosti kypärämyssyjä, joiden katsottiin leikittelevän jengikulttuurilla. Nike veti myssyt pois myynnistä kohun jälkeen.

Ohitsekiitävä trendi vai käytännöllinen talviasuste?

Balaclavasta on tullut viime vuosina mielipiteitä jakava muotimaailman ilmiö. Viimeisintä trendiaaltoa on luultavasti vauhdittanut koronapandemia ja kasvomaskien yleistyminen. Kypärämyssyt ovat jatkumoa maskiaikaan, jossa kasvojen verhoamisesta on tullut monelle arkipäivää.

Jää nähtäväksi, onko balaclava täällä pohjoisessakin vain ohitsekiitävä trendi vai pysyvätkö kypärämyssyt osana lämmintä ja käytännöllistä talvipukeutumista.

Lähteet: Nylon, The Guardian, CNN Style, DailyMail

X