Kauneus

Minihameet, jakkupuvut, värikäs silmämeikki, hiusten kerrostaminen... Nämä ovat isoimmat muodin ja kauneuden trendit vuonna 2022

Vuonna 2022 halutaan taas pukeutua näyttävästi ja ilotella meikeillä. Kysyimme viideltä trendejä haistelevalta muoti- ja kauneusvaikuttajalta, mistä ilmiöistä he inspiroituvat juuri nyt.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Mvphotos

Silmämeikillä saa leikkiä vuonna 2022, näyttävät Versace ja Giorgio Armani. Moschinon näytöksessä nähtiin trendikkäitä jakkupukuja.

Vuonna 2022 halutaan taas pukeutua näyttävästi ja ilotella meikeillä. Kysyimme viideltä trendejä haistelevalta muoti- ja kauneusvaikuttajalta, mistä ilmiöistä he inspiroituvat juuri nyt.

Kysyimme vaikuttajilta, mitkä ovat muodin tai kauneuden isoimmat trendit vuonna 2022. Entä mitkä ovat heidän itsensä tärkeimmät inspiraationlähteet juuri nyt, ja mikä nousussa oleva trendi yllätti? Kysymyksiin vastasivat kauneusbloggaaja Erika Naakka, stailaaja Vesa Silver, hiustaiteilija Mikko Vainio, meikkaaja ja bloggaaja Miia Johansson sekä stailaaja ja muotitoimittaja Liisa Kokko.

Erika Naakka, kauneusbloggaaja: ”Meikeistä muodissa on etenkin poskipuna”

1) Ihonhoitoon panostetaan nyt niin paljon, ettei meikkiä periaatteessa tarvitsisi käyttää. Myös hiuspohjan hoidon merkitys ymmärretään. Vahvat hiukset kasvavat terveestä hiuspohjasta, ja siksi hiuspohjan helliminen on esimerkiksi Yhdysvalloissa jo megatrendi. Tuotteen valintaan ei kuitenkaan löydy mitään jokaiselle sopivaa pikaratkaisua, sillä oikea hoito riippuu syystä. Esimerkiksi hilse voi johtua yhtä hyvin liiallisesta tai vähäisestä talinerityksestä. Siksi lääke on syytä etsiä yhdessä ammattilaisen kanssa.

Meikeistä muodissa on etenkin poskipuna, joka levitetään kohti ohimoa. Kauniisti levittyvät, voidemaiset poskipunat ovat saapuneet myös markettien hyllyihin.

Toisaalta Instagramista tutut, ylivahvat kulmakarvat edustavat mennyttä päivää. Nyt kulmat saavat olla jo kevyemmät.

2) TikTokista löytyy loputtomasti kiinnostavia, kauneuteen liittyviä videoita! Ulkomaiset vaikuttajat tuottavat kiinnostavia tutoriaalivideoita, joista voi napata neuvoja tietyn tyylin toteuttamiseen. Varsinkin nuoret tiktokkaajat ovat innokkaita kokeilijoita.

Selaan Tiktokissa yleensä vain etusivua yksittäisten käyttäjien sijaan, mutta olen silti kiinnittänyt huomiota erityisesti muutamiin nimiin. Parhaat hiustenhoitovinkit tarjoaa @madeandtaylored. Mielenkiintoisia meikkivideoita on tehnyt @garancemurru ja ihania kampausvideoita @cecilialaulanne. Instagram-suosikkejani ovat @glowbynats, @cecilialaulanne ja @katiejanehughes.

3) Oli yllätys, että 2000-luvun alun tyylit palasivat taas muotiin. Olen elänyt ne jo kerran, joten en innostu niistä. Iloinen uutuus oli kauneudenhoidon yksinkertaistuminen. Kymmenvaiheiset, korealaiset ihonhoitorutiinit saavat minun puolestani jäädä taakse. Pidän siitä, että kaikki meikissä nousee poskipunaa myöten ylöspäin ja piristää ilmettä.

Vesa Silver, stailaaja: ”Merkittävin ilmiö vuoden 2022 näytöksissä oli minihame”

1) Nyt on taas aika nauttia pukeutumisesta ja myös miettiä muotia uudelleen. Monien muotitalojen ensi vuoden näytökset määrittelivät muotia uudelleen ja toivat yllättäviä ratkaisuja nähtävillemme, kuten Loewen näytöksen komeat kultapanssarit. Myös Maison Martin Margielan tapa muuttaa niin arkinen vaate kuin trenssi liki taideteokseksi oli huikeaa. Merkittävin ilmiö oli minihame, jollaisia nähtiin muun muassa Diorin, Chanelin ja Miu Miun näytöksissä – viimeksi mainitussa lähes vyömäisen lyhyinä.

Väreistä ihastuin eniten auringonlaskun tunnelmaa henkivään poltettuun oranssiin, joka leiskui muun muassa Chloén näytöksessä. Olen myös aina farkkukankaan vankkumaton ystävä, joten Alexander McQueenin muotitalon tapa yhdistää farkkua ja nahkaa ihastutti silmääni.

Poltettu oranssi leiskui muun muassa Chloén näytöksessä.
Poltettu oranssi leiskui muun muassa Chloén näytöksessä.

2) Musiikki innostaa minua aina! Viime aikoina olen kuunnellut paljon Loewen kevätnäytöksessä soinutta Not Waving & Romancen While My Heart Is Still Beating -kappaletta. Lisäksi Ryuichi Sakamoton Rain ja Mallan koko albumi ovat inspiroineet minua. Saan innoitusta myös elokuvista. Dyyni-elokuvan visuaalinen maailma vaikutti!

3) Miu Miun minimaaliset hameet tuntuivat vähän liioitelluilta. Toisaalta rohkeus ja hauskuus ovat jotakin sellaista, mitä kaipaamme juuri tähän aikaan. Joskus on hyvä kysyä, miksi ei? Esimerkiksi Elle Fanning esiintyi InStyle-lehden palkintogaalassa Balmainin ketjutopissa, joka oli kuin ylisuuri kaulakoru, ja se näytti upealta.

Mikko Vainio, hiustaiteilija: ”Ideoita ammennetaan etenkin 1990-luvun lopulta ja 2000-luvun alusta”

1) Nyt käydään läpi muutosten aikaa. Me kaikki haluamme vanhasta eteenpäin ja olemme sisäistäneet sen, että täällä eletään vain kerran. Etsimme uusia tyylejä rohkeasti ja innokkaasti.

Niinpä pitkään vallinnut long bob -tyyli alkaa väistyä. Pitkäksi venähtäneen polkkatukan sijaan siirrytään lyhyempiin ja geometrisempiin malleihin, joita esimerkiksi Kourtney Kardashianin hiustyyli edustaa. Ideoita ammennetaan etenkin 1990-luvun lopulta ja 2000-luvun alusta. Näin ollen kerrostaminen ja rikotut leikkaukset ovat nousussa. Toisaalta hypähdetään myös 1970-luvulle. Sekä takatukka että glamrock-tähtien sulkamaiseksi pöyhitty kampaus ovat nyt muotia.

trendit 2022: Kourtney Kardashianin hiusten geometrinen leikkaus
Kourtney Kardashianin geometrinen leikkaus on trendikkäin polkkatukkatyyli.

Väreistä muotia ovat todella vaaleat vetyblondaukset, joita tuskin voisi toteuttaa ilman Olaplexin ja K18:n kaltaisia hoitokäsittelyitä. Myös hunajainen lämpö, jota moni suomalainen turhaan vierastaa keltaisuuden pelossa, on nousussa. Tummissa hiuksissa vallitsevat kiiltävän suklaanruskeat sävyt. Hennon hienovaraiset raidoitukset tuovat hiuksiin eloa.

Hoitotuotteista keskeisiä ovat hiuspohjan kuorinnat.

2) Saan ideoita Instagramista, mutta tutkin myös paljon musiikkikulttuuria ja artisteja, sillä trendit syntyvät kokonaisuudesta: pukeutumisesta, meikistä ja hiuksista. Euroviisuvoittaja Måneskin on tästä loistava esimerkki.

3) Olen kotoisin Tampereen seudulta, joten takatukan paluu ilahdutti. On mielenkiintoista, että nykyään moni trendi näkyy miesten muodissa ennen naisia. Esimerkiksi permanentti ja vetyblondaus olivat nuorten miesten suosiossa ennen naisia.

Miia Johansson, meikkaaja ja bloggaaja: ”Varsinkin silmämeikkiin palaa estoton väri-ilottelu”

1) Luonnollisuus ja meikittömyys ovat vallinneet elämässämme nyt pitkään. Siksi moni kaipaa muutosta ja myös meikkaamista. Varsinkin silmämeikkiin palaa estoton väri-ilottelu. Sävyjä käytetään laidasta laitaan. Yksi rakastuu hempeisiin pastelleihin, toinen räiskyviin neonväreihin ja kolmas selkeisiin pääväreihin. Luomivärien lisäksi esimerkiksi värikkäät, graafiset rajaukset ovat pinnalla. Muutenkin silmämeikki tuntuu nousevan erityisen tärkeäksi. Luulen, että käytäntö sanelee tätä trendiä. Joudumme elämään vielä ainakin toistaiseksi maskien kanssa, joten huomio kiinnittyy silmiin.

Maskeista huolimatta huulimeikkienkin suhteen on tapahtunut muutoksia. Pitkään kestäneen mattapunien valtakauden jälkeen kiilto on taas nousussa. Huulet maalataan nyt liki vinyylimäisiksi. 1990- ja 2000-luvun vaihteen huulikiiltobuumi on taas palaamassa. Toisaalta nyt miksataan vapautuneesti vaikutteita eri vuosikymmeniltä. Muodissa ovat kaikki ajanjaksot 1970-luvulta nykypäivään.

trendit 2022: huulikiilto
Huulikiillon paluu. Fendin kevät-kesä-tyyliä 2022.

Sen sijaan Instagramista tutut, liioitellun näyttävät meikit ovat aikansa eläneet. Vahva contouring-trendi on nyt ohi. Sen sijaan poskipuna on nousemassa hittituotteeksi. Sen paikka on nyt hieman ylempänä kuin aiemmin eli se sulautuu likipitäen silmämeikkiin. Poskipunan suosiota siivittävät sen tunnetut käyttäjät, kuten pääministerimme Sanna Marin. Trendikkäin koostumus on voidemainen. Iho saa muutenkin näyttää luonnolliselta – ei enää lasimaisen täydelliseltä.

2) Värit ovat nyt suurin innoittajani. Olen ihastunut 1980-luvulla suosittuihin värianalyyseihin, joiden avulla etsittiin oma värikartta. Uskon, että liki jokaisella meistä on hyvä värisilmä, vaikka sitä ei itse tiedostaisikaan.

3) 1990-luvulla suositut, kapeat kulmakarvat eivät ole vielä lyöneet läpi, mutta näin saattaa käydä 3−5 vuoden mittaan.

Liisa Kokko, stailaaja ja muotitoimittaja: ”Housu- ja jakkupuvut ovat taas muotia”

1) Lököilyn ja kotiasujen aika on vihdoin ohi, sillä nyt halutaan taas pukeutua tyylikkäästi.

Yksi merkittävimmistä trendeistä on volyymi eli toisin sanottuna näyttävät linjat. Se näkyy esimerkiksi pussihihoina ja leveinä lahkeina. 1980-luvun jättihitti eli ylisuuri bleiseri tekee paluun. Sellaisen voi löytää helpoimmin asioimalla miestenosastolla. Itse olen käyttänyt miesten St. Jacques -malliston bleiseriä, ja ystäväni osti juuri miehille tarkoitetun Bugatin pikkutakin.

Väreistä ruskea on pinnalla. Tämän saattoi nähdä esimerkiksi Valentinon näytöksessä, jossa sitä yhdistettiin vihreään ja violettiin. Muutenkin värit räiskyvät tulevana vuonna ja viestittävät elämänilosta. Selkeydestä pitäviä suomalaisia varmasti puhuttelevat kevään trendeistä mustavalkoisuus ja raidat.

Housu- ja jakkupuvut ovat taas muotia. Helmanpituuksista kiinnostavin on mini. Ja sortsiasu on uusi housupuku!

2) Värit inspiroivat minua aina. En koskaan käytä mustaa väriä stailaamissani muotijutuissa. Uskon, että lukija kyllä osaa pukea ylleen pikkumustan tai mustan jakkupuvun ilman opastusta, mutta sen sijaan kiinnostaviin väriyhdistelmiin on mukava saada inspiraatiota.

Minua innostaa juuri nyt näyttävyys. Se voi ilmetä leveän hulmuavana helmana tai vaikkapa paljetteina. Arjesta saa juhlan pukeutumalla esimerkiksi tylliin.

3) Eri muotitalojen näytöksissä yllätyin siitä, miten vahvasti vatsan seutu tuotiin esiin ja napa näkyi. Paljas vatsa ei sovi esimerkiksi työelämään eikä ehkä tuo aikuisen naisen parhaita puolia esiin. Siksi jätän tämän trendin itse väliin. Sen sijaan mini on ihana klassikko, kun sitä käytetään oikein. Minihameen voi esimerkiksi yhdistää läpinäkymättömiin sukkahousuihin ja yläosaan, jonka pääntie on kyllin peittävä.

X