Kauneus

Miten hehkutetut hiusten tehohoidot eroavat tavallisista hoitoaineista? Kampaajat vastaavat kysymyksiin Olaplexistä ja muista hittihoidoista

Miten kampaajalla tehtävät hiushoidot vaikuttavat hiuksiin ja kenelle niistä on hyötyä? Voiko niiden turvin esimerkiksi vaalentaa hiuksia huoletta? Kampaajat kertovat.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Hiuksia korjaavista hoidoista on tullut viime vuosina suosittuja.

Miten kampaajalla tehtävät hiushoidot vaikuttavat hiuksiin ja kenelle niistä on hyötyä? Voiko niiden turvin esimerkiksi vaalentaa hiuksia huoletta? Kampaajat kertovat.

Jos olet vaalentanut hiuksiasi kampaajalla viime vuosina, Olaplex, Simplex, K18-hiushoito tai jokin muu hiusten tehohoito on luultavasti tuttu juttu.

Olaplex tuli saataville viime vuosikymmenellä, ja sen jälkeen siitä sekä muista vastaavista, kampaajalla tehtävistä hiushoidoista on tullut varsin suosittuja. Mutta mitä hiusten tehohoidot oikeastaan tekevät ja kenelle ne sopivat? Kampaajat Jenna Leinonen ja Emma Kama vastaavat.

Mitä Olaplex ja muut tehohoidot ovat?

– Nykyään lähes joka brändillä on oma bonder- tai plex-hoito, jota voidaan käyttää kampaajalla. Hoidoissa on valmistajasta riippuen eri kemiallinen periaate, Jenna Leinonen sanoo.

Olaplexin lisäksi vastaavia hoitoja ovat esimerkiksi Wellaplex, suomalaisen Simin Simplex Bonder, K18-hiushoito ja Yhdysvalloissa suosittu Brazilian Bond Builder.

Esimerkiksi Olaplexin luvataan korjaavan vahingoittuneita hiuksia ja ehkäisevän tulevia vaurioita omalla, patentoidulla ainesosallaan. Myös Simplex Bonder lupaa rakennepaikata, vahvistaa ja suojata hiuksia. Brazilian Bond Builderin taas mainostetaan sulkevan hiuksen pintakerrosta ja pitävän siten tukan kosteutettuna.

Se, mitä hoidot tismalleen tekevät hiukselle, ei ole kampaajien tiedossa, koska valmistajat varjelevat tarkkaan tuotteidensa salaisuuksia. Tehohoitojen suosio perustuu kampaajien ja asiakkaiden kokemuksiin, ei tieteelliseen tutkimukseen.

– Yhteistä kaikille on se, että ne lupaavat pidentää värin kestoa ja kosteuttaa sekä vahvistaa hiusta, Leinonen sanoo.

Värin keston pidentäminen perustuu Leinosen mukaan siihen, että hyväkuntoisessa hiuksessa värimolekyylit pysyvät paremmin kuin pahasti vaurioituneessa. Tehohoidoilla pystytään korjaamaan vaurioita.

Millaisille hiuksille Olaplex ja muut tehohoidot sopivat?

– Olaplex käy kaikenlaisille hiuksille, kiharille ja suorille, Emma Kama sanoo.

Korjaavia hoitokäsittelyjä suositaan vaalennusten yhteydessä, koska vaalennus heikentää hiusten kuntoa enemmän kuin vaikkapa tummemmaksi värjääminen. Vaalennettaessa hiuksen kosteutus ja rakennepaikkaus tulevat tarpeeseen. Myös Kama kertoo käyttävänsä tehohoitoja erityisesti vaalentaessaan asiakkaan hiuksia.

– Niitä voi käyttää myös tummemmille hiuksille. Mutta jos hius on vahva ja valmiiksi tosi sileä, en laita hoitoa. Aina toimitaan hiusten kunnon mukaan.

Tehohoidot jättävät tyypillisesti hyvin sileän lopputuloksen. Siihen liittyykin ainoa miinuspuoli, josta tehohoitoja kokeilleet asiakkaat ovat Kamalle maininneet.

– Olen kuullut joiltakin afro- ja kiharahiuksisilta asiakkailta, että hiukset tuntuvat liian sileiltä. Muuten ihmiset ovat tykänneet tosi paljon.

Milloin hoito voidaan tehdä?

– Moni luulee, että Olaplex onnistuu vain värjäyksen tai muun käsittelyn yhteydessä, mutta sen voi ottaa myös pelkkänä lisähoitona, Emma Kama kertoo.

Useimmiten hoito kuitenkin tehdään hiusten kemiallisen käsittelyn, kuten värin, vaalennuksen tai permanentin yhteydessä. Jenna Leinosen mukaan tehohoitoja käytetään, jotta vähennettäisiin hiusten käsittelyn aiheuttamia happivaurioita.

– Laitan hoidon lähes jokaiselle asiakkaalle, koska teen paljon vaalennuksia. Otetaan kaikki keinot käyttöön, jotta hius pysyisi hyvänä, Leinonen sanoo.

Olaplex tai muu hiusten tehohoito auttaa erityisesti vaalennuksissa. Kuvassa vaaleat hiukset.
Hiuksia korjaavat hoidot tulevat tarpeeseen erityisesti vaalennusten yhteydessä.

Voiko Olaplexiä tai muita hoitoja käyttää kotona?

– Monet tuotemerkit suosittelevat kotihoitotuotetta käytettäväksi kampaamokäynnin jälkeen, Jenna Leinonen kertoo.

Kotihoidon tarkoitus on ylläpitää hoidon tuloksia pidempään. Esimerkiksi Olaplex-tuotesarjassa tuotteet on numeroitu niin, että varsinainen Olaplex-käsittely tuotteilla yksi ja kaksi tehdään kampaamoissa, ja kolmostuotetta sekä sitä isommalla numerolla varustettuja tuotteita myydään kotikäyttöön.

Lue myös: Testasimme 7 eri hintaista, kotona käytettävää hiusten tehohoitoa – neljä tuotetta sai täyden kympin

Mitä tehohoidot maksavat?

Kama ja Leinonen arvioivat, että Olaplex tai muu vastaava hoito esimerkiksi värjäyksen yhteydessä maksaa noin 20–50 euroa riippuen kampaamosta ja ennen kaikkea hiusten pituudesta.

Miten Simplex, Olaplex, K18 ja muut eroavat tavallisista hoitoaineista?

Leinonen toteaa, että tehohoidot ovat hyviä hoitoaineita. Yksi olennainen ero tavallisiin hoitoaineisiin kuitenkin löytyy: tehohoidot ja niiden vaikutukset kestävät hiuksissa pitkään, useiden pesujen ajan.

– Tavallinen hoitoaine peseytyy seuraavassa pesussa pois, ja vaikutus lakkaa.

Kama kertoo, että esimerkiksi hiuksia kuivahtamiselta suojaavan Brazilian Bond Builderin luvataan kestävän noin 12 pesukertaa.

Voiko Olaplexin avulla tehdä rajumpia käsittelyitä kuin ilman tehohoitoa?

Emma Kaman mukaan tehohoidolla voidaan vaikkapa nopeuttaa isoa vaalennusprojektia.

– Minulla oli esimerkiksi asiakas, jonka hiuksia oli vuosia värjätty mustiksi. Asiakas halusi aika paljon vaaleammaksi, ja hänen tukkansa oli luonnonkihara, minkä kanssa pitää aina olla varovainen. Olaplexin avulla pystyin tekemään hänelle kaksi vaalennusta. Sitä en olisi voinut tehdä ilman tehohoitoa. Hoitokäsittelyn ansiosta tukka ei mene purkkamaiseksi, mitä moni pelkää.

Loputtomasti vaalennuksia ei kuitenkaan voi tehdä tehohoidonkaan turvin.

– Tehohoidot ovat tosi hyvä apukeino ja työkalu, mutta eivät mitään ihmeaineita. Ne eivät toimi niin, että jos hiusta on vaalennettu kymmeniä kertoja, laitetaan vain Olaplexiä ja voidaan tehdä toiset kymmenen vaalennusta, Jenna Leinonen sanoo.

Aiempien kemiallisten käsittelyjen vaikutuksia hiuksissa ei voi nollata hoidoilla.

– Jos en lähtisi tekemään käsittelyä ilman Olaplexiä, en tee sitä Olaplexilläkään, Leinonen toteaa.

X