Ravinto

4 suurkulutettua kasvista maistuu selvästi haljummalta talvella – vaihda heti näihin ja säästä

Talvi ei ole kaikkien kasvisten kulta-aikaa. Kotitalousasiantuntija kertoo, minkä kasvisten makua talvi saattaa koetella ja vinkkaa maukkaampia korvikkeita.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
iStock

Tomaatit maistuvat talvella usein kalpeilta varjoilta kesään verrattuna.

Talvi ei ole kaikkien kasvisten kulta-aikaa. Kotitalousasiantuntija kertoo, minkä kasvisten makua talvi saattaa koetella ja vinkkaa maukkaampia korvikkeita.

Suositusten mukaan kasviksia tulisi syödä puoli kiloa päivässä. Talvella tavoitteen saavuttaminen voi tuntua haastavalta, sillä kesän suosikkikasvikset eivät välttämättä ole parhaimmillaan – ja monien kohdalla hintakin on huipussaan.

Marttojen kotitalousasiantuntija Niina Silander kertoo, minkä kasvisten kohdalla hinta-laatusuhde ei välttämättä talvella kohtaa, ja mitä niiden tilalle kannattaa kokeilla.

Tuontimarjat

Talvella marketista ostetun mansikkarasian antimet eivät vedä vertoja kesän kotimaisen marjasadon makeudelle. Tuontimarjat ovat usein hieman vetisiä ja mauttomia.

Silander suosittelee korvaamaan ne kotimaisilla pakastemarjoilla. Pakastemarjat säilyttävät hyvin C-vitamiinitasonsa, ja niitä voi käyttää monipuolisesti esimerkiksi jugurtin seassa, puuron päällä tai smoothiessa.

−Jos ostaa ulkomaisia pakastemarjoja, ne pitää muistaa kiehauttaa ennen nauttimista, Silander muistuttaa.

Tuoreet yrtit

Kesäkaudella kaupasta ostetun yrttipuskan voi istuttaa multaan ja saada runsaankin sadon, mutta talvella yrtit nuupahtavat nopeasti valonpuutteen vuoksi. Esimerkiksi basilika on myös kylmänarka, ja jo kauppamatka voi olla sille riski. Nopeasti nahistunut yrttipuska ei ole enää hintansa arvoinen makuelämys.

Jos yrttejä kuitenkin ostaa, ne kannattaa säilöä pakastamalla. Pakasteyrtit antavat ruokiin tuoreen yrtin makua.

− Silloin saa koko ruukun hyödynnettyä. Joissain kaupoissa myös myydään pakasteyrttejä. Tuoreiden yrttien tilalla voi käyttää kuivayrttejä, mutta kannattaa huomioida, että niissä hieman maku vaihtuu kuivatuksen aikana, Silander sanoo.

Yleisimmät yrtit, tutustu yrttioppaaseen
Yleisimmät yrtit ovat basilika, minttu, sitruunamelissa, ruohosipuli ja persilja.

Tuontiherneet ja -parsat

Tuontiherneiden ja -parsojen pitkät kuljetusmatkat saattavat johtaa siihen, että kasvikset menettävät makeuttaan ja muuttuvat puiseviksi. Ne eivät myöskään ole aivan edullisinta kasvisosaston antia talvikaudella.

− Pakastealtaan kotimaiset herneet ovat todella edullinen vaihtoehto ympäri vuoden. Herneet ovat hyvä proteiinin ja kuidun lähde, joten niitä kannattaa suosia, tuumaa Silander.

Tomaatti

Klassikkovihannes tomaatti saattaa monen suuhun maistua talvikaudella vetiseltä ja mauttomalta. Samalla kilohinta on selvästi korkeampi kuin muina vuodenaikoina.

Silander kannustaa valitsemaan keittoihin ja patoihin suosiolla säilyketomaatteja. Lisukesalaattiin voi raastaa edullisia kotimaisia varastokasviksia.

− Näitä ovat esimerkiksi kaali, porkkana ja lanttu. Leivän päällekin voi kokeilla laittaa vaikkapa omena- ja porkkanasiivuja, Silander neuvoo.

Omena on talvella loistavampi leivänpäällinen kuin tomaatti. Se maistuu leikkeleen parina ja paranee herkumpaan hetkeen hunajamyslillä.

”Mitään kasviksia ei tarvitse vältellä”

Niina Silander haluaa painottaa, että kasvisten monipuolinen nauttiminen on aina hyväksi, eikä omista suosikeista tarvitse luopua, vaikka niiden maku talvella hieman kärsisi ja hinta nousisi.

− Mitään kasviksia ei tarvitse vältellä, ellei siihen ole terveyteen liittyvää perustetta. Jos alkaa liikaa välttää tiettyjä kasviksia, se voi kaventaa kasvisvalikoimaa turhan paljon.

Ruuan hinnan nousun myötä moni joutuu kuitenkin ruokakaupassa vertailemaan hintoja ja tekemään edullisempia valintoja. Ruokakauppojen valikoima auttaa valintojen tekemisessä. Sesongissa olevat tuotteet ovat usein muita kasviksia paremmin esillä ja niiden hinta on myös edullisempi.

Sesongissa olevat tuotteet ovat myös maukkaimmillaan, joten niitä kannattaa Silanderin mukaan ehdottomasti suosia. Aiemmin mainittujen kaalien, porkkanoiden ja lantun ohella myös muut juurekset, kurpitsat ja juurikkaat, kuten puna-, kelta- ja raitajuuri, ovat hyviä talvikauden kasviksia.

− Hedelmistä sesongissa talvella ovat sitrushedelmät, joista saakin hyvin C-vitamiinia talvikauteen, Silander vinkkaa.

X