Ravinto

Harva syö tarpeeksi rauhallisesti – riittävän ruoan pureskelun yllättävät terveyshyödyt

Kiireessä hotkittu lounas tai illallinen yhdistettynä verkossa surffaamiseen ei tee sinusta tehokasta vaan muun muassa vatsavaivaisen.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Hyvässä seurassa, rauhassa ja hyvin pureskeltuna nautittu ateria saa elimistön voimaan hyvin.

Kiireessä hotkittu lounas tai illallinen yhdistettynä verkossa surffaamiseen ei tee sinusta tehokasta vaan muun muassa vatsavaivaisen.

Olet ehkä joskus kuullut ohjeen pureskele ruokasi kunnolla ja keskity syödessäsi vain ruokailuun. Ohje ei ole katetta vailla. Ruoan kunnollinen pureskeleminen on varsinainen terveysteko!

1. Vatsakivut vähenevät

Se, minkä ruokailuajassa säästät, sen vatsakipuina kärsit. Kiireessä hotkittu ruoka vie vatsalaukkuun ruoan lisäksi ilmaa, mikä puolestaan aiheuttaa vatsakipuja ja ilmavaivoja.

2. Ruoka sulaa nopeammin

Ruokaa olisi maistamisen ja syömisen lisäksi hyvä myös katsella ja haistella. Jo näkö- ja hajuaistit saavat ruoansulatusentsyymit toimimaan ja lisäämään syljen eritystä.

Sylki on ruoansulatuksessa tärkeässä asemassa, sillä siinä on muun muassa hiilihydraatteja pilkkovaa amylaasientsyymiä. Se edistää ruoan sulamista mahalaukussa ja hiilihydraattien pilkkoutumista. Sylki auttaa myös pureskelussa ja nielemisessä, se huuhtoo suuta ja suojaa suun limakalvoja ja hampaita. Ruoan mekaaninen jauhaminen lisää syljen eritystä entisestään.

Pureskele ruokasi noin 20–30 kertaa ennen nielaisua. Ajattele, että mitä kauemmin ruoka on suussasi, sitä kauemmin amylaasientsyymit ehtivät vaikuttaa.

3. Syömäsi ruoka myös imeytyy

Keho pystyy kyllä käyttämään energiana liian isoina nielaistut palat. Mutta etenkin raa’at kasvikset vaativat kuitenkin huolellista pureskelua, jotta ravintoaineet pääsevät imeytymään kunnolla.

Jos ulosteessa on jatkuvasti isoja porkkananpaloja tai kokonaisia siemeniä, se on merkki siitä, että ruoka kannattaa jauhaa syödessä pienemmäksi.

4. Syöt todennäköisesti vähemmän

Jos syöt nopeasti, syöt todennäköisesti enemmän kuin rauhallisesti aterioidessasi. Aivosi eivät nimittäin ehdi saada viestiä, että olet jo syönyt tarpeeksi. Rauhallinen ruokailuhetki kunnolla pureskellen antaa keholle oikea-aikaisen kylläisyyssignaaliin.

5. Lounastauko palauttaa

Sosiaalinen, kollegoiden kanssa vietetty lounastauko palauttaa aivan eri tavalla kuin yksin lehteä selaten syöty lounas. Kun keskityt ruokaan kaikin aistein, työasiat eivät pyöri mielessäsi ja huomaat lounastauon palauttavan vaikutuksen.

Asiantuntijana jutussa toimi laillistettu ravitsemusterapeutti Tomi Valtanen Lääkärikeskus Aavasta.

X