Ihmiset ja suhteet

Elämä opettaa.

Teksti:
Rakel Liekki
rakel

Mutta moniko meistä osaa oppia läksynsä? Taannoin erääseen kirjoitukseeni kommentoi iäkkäämpi herra. Mies nollasi koko kirjoituksen toteamalla, että ymmärrän sitten vanhempana paremmin. Mielestäni argumentti ontui. Onko muka iäkkäämpi aina automaattisesti viisaampi? Toisen nollaaminen iän perusteella mielestäni kertoo, että pitkä elämä ei ole tuonut mukanaan kovinkaan suurta viisautta. Nuorempi nainen kun ei ole holtiton infantiili pikku söpöläinen, johon jokaisen setämiehen on sopivaa suhtautua opastavan isämäisesti.

Viisaus ei ole mielestäni riippuvaista vain iästä. Jos pelkkä ikä takaisi älyn olisi esimerkiksi Stephen Hawkingin äiti automaattisesti viisaampi kuin kyseinen nero. No, entäpä jos minut ikäni perusteella mitätöinyt herra ei viitannutkaan älykkyyteeni vaan elämänkokemukseen? Tuskin pelkästään iän mukana karttuneet kokemuksetkaan tekevät ihmisestä automaattisesti viisaampaa. Olihan Hitlerkin monessa mukana elinaikanaan, mutta ei se tee hänestä hyvää roolimallia.  Pelkkä ikä ei takaa mitään jos elämästä on kertynyt mukaan vain paljon erilaisia subjektiivisia kokemuksia joita henkilö on kyvytön jalostamaan viisaudeksi. Ihminen joka elää koko elämänsä uskotellen olevansa oikeassa ja muiden yläpuolella tuskin oppii kokemastaan oli elämä kuinka pitkä tahansa.

Minusta on todella surullista nähdä iäkkäitä ihmisiä, joilla ei tunnu olevan pitkän elämän mukanaan tuomaa elämänviisautta vaan lähinnä pelkkää katkeruutta ja lapsellisia pelkoja. Kokemuksiensa muokkaamiahan hekin ovat, mutta ilmeisesti kykenemättömiä käsittelemään kokemaansa ja siten kasvamaan ihmisinä. Elämänkokemuksen soisi tuovan mukanaan sosiaalista älykkyyttä.

Kuva: Hannu Iso-Oja

X